Hoe werkt Tinder? Alles wat je moet weten over het gebruik van deze populaire datingapp.

Er is geen datingapp die de laatste jaren zoveel reuring heeft veroorzaakt als Tinder. Iedereen lijkt het te gebruiken. Maar hoe werkt Tinder nou eigenlijk precies?

Ben jij klaar voor je eerste match maar heb je nog koudwatervrees? Lees dan snel verder want in dit artikel leggen we uit hoe Tinder werkt.

  • Je kunt dating app Tinder gratis gebruiken of kiezen voor een betaalde add-on zoals Plus, Gold of Platinum.
  • Op je smartphone werkt Tinder het beste, maar je kunt met Tinder Online ook via de browser van je laptop of PC door profielen bladeren.
  • De singles die je leuk vindt swipe je naar rechts. De singles waarin je geen interesse hebt veeg je naar links.
  • Zorg voor een goede profielfoto. Je foto heeft slechts 1 of 2 seconden de tijd om iemands interesse te wekken.

Wat is Tinder?

Tinder is een populaire dating app op je telefoon waarmee je op een heel laagdrempelige manier kunt daten. In tegenstelling tot de traditionele datingsite waar je rustig de tijd neemt om profielen te bekijken krijg je in de Tinder app alleen foto’s van potentiële matches te zien.

Vind je de persoon aantrekkelijk dan veeg (swipe) je de foto naar rechts, vind je de persoon niet aantrekkelijk dan veeg je de foto naar links.

Swipen

De andere persoon krijgt jouw foto ook te zien. Is de aantrekkingskracht wederzijds (dus veegt hij/zij jou ook naar rechts) dan is er een match en kan je met elkaar chatten.

Bij twijfel of nieuwsgierigheid kan je doorklikken op iemands profiel om een paar foto’s meer en een summiere beschrijving te zien.

Als blijkt uit het chat gesprek dat je match er niet alleen leuk uitziet maar ook nog wat inhoud lijkt te hebben dan kan je een date afspreken. Hoe of wat mag je helemaal zelf weten. Tinder zorgt alleen voor de match en de mogelijkheid om met elkaar in contact te treden.

Pluspunten en minpunten

Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste Tinder voordelen en Tinder nadelen:

Pluspunten

  • Gratis te gebruiken
  • Waarschijnlijk de populairste dating app van Nederland
  • Dagelijks vele nieuwe singles die je voorgeschoteld krijgt

Minpunten

  • Niet het meest geschikt voor het vinden van een serieuze relatie
  • Veel gebruikers alleen op zoek naar kortstondige dates
  • Interactie vaak wat oppervlakkig / op uiterlijk gericht (vleeskeuring)

Beginnen met Tinder

Ben je na het lezen van de bovenstaande uitleg benieuwd geworden en wil je Tinder gratis uitproberen? Download dan nu de Tinder dating app voor Android of iPhone en je kan binnen een paar minuten aan de slag.

In 3 stappen klaar om te beginnen met Tinder:

  1. Download de app op je telefoon
  2. Maak een profiel aan (de gegevens worden van je Facebook account gehaald, dus dat gaat heel snel)
  3. Geef aan of je het liefst met welk geslacht je het liefst een beschuitje eet en in welke leeftijdscategorie deze persoon moet vallen en je bent klaar om te gaan swipen.

Je kan de Tinder app downloaden in de Google Play Store en de Apple App Store:

Nadat je de app geïnstalleerd hebt open je hem en volg je de instructies die gegeven worden. Je wordt stap voor stap door het aanmaken van je profiel heengeleid.

Je kunt op drie manieren een Tinder profiel aanmaken:

Aanmelden met Facebook

Het aanmaken van een Tinder account kon tot voor kort alleen met Facebook.

Je logt in via je Facebook-account en je basisgegevens zoals je naam en leeftijd worden automatisch hier vandaan gehaald.

Ook kan je uit je bestaande Facebook-foto’s een aantal foto’s kiezen die op je Tinder profiel worden getoond. Het is dus een hele snelle en simpele manier om een Tinder profiel aan te maken.

In eerste instantie voelt het misschien wat vreemd om een datingapp aan je Facebook account te koppelen, maar Tinder post niks op Facebook. Je Facebookvrienden kunnen dus niet zien dat je Tinder gebruikt.

(Overigens gebruikt waarschijnlijk een substantieel deel van je vrienden deze dating app zelf ook en zal het ze dus worst wezen dat jij Tinder gebruikt. Sterker nog, je zult af en toe bekenden tegenkomen tijdens het swipen.)

Aanmelden met een telefoonnummer

Wil je liever niet je Facebook account koppelen, of heb je geen Facebook, dan kan je ook een Tinder account aanmaken met je telefoonnummer.

  1. Download de app.
  2. Kies voor ‘Inloggen met telefoonnummer’.
  3. Volg de instructies op het scherm.

Omdat je telefoonnummer uiteraard geen gegevens over jou bevat moet je wat meer zelf invullen op je profiel.

Aanmelden met een Google-account

Tot slot kan je ervoor kiezen om een Tinder account aan te maken door in te loggen met je Google account.

  1. Download de app.
  2. Kies voor ‘Inloggen met Google’.
  3. Volg de instructies op het scherm.

Nadat je een account hebt aangemaakt ben je klaar voor je eerste swipe!

Hoe werkt swipen?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen krijg je foto’s van mannen of vrouwen te zien en kan je door middel van een veegbeweging naar links of naar rechts je voor- of afkeur kenbaar maken: het zogenaamde swipen.

Hoe werkt Tinder swipen? Nou, dit werkt zo:

  • Vind je iemand leuk? Zet je vinger op de foto en veeg (swipe) naar rechts.
  • Vind je iemand niet leuk? Zet je vinger op de foto en swipe naar links.

Betekenis Swipen

Swipen is het Engelse woord voor “vegen”. Bij Tinder slaat dit op de beweging die je met je vinger maakt.

Swipen betekenis

Als je dat onhandig vindt of als je bang bent om per ongeluk die ene leuke persoon de verkeerde kant op te vegen, dan kan ook gebruik maken van de icoontjes die onder de foto staan:

Swipen of icoontjes

Het gebruik van de icoontjes spreekt voor zich: tik op het hartje voor leuk of op het kruisje als je hem of haar niet ziet zitten.

Wat is een Tinder Match?

Op het moment dat jij iemand leuk hebt gevonden, heb je een potentiële match. Deze andere persoon krijgt ook jouw foto te zien de volgende keer dat hij of zij de Tinder dating app opent. Vindt die ander jou ook leuk? Dan heb je een match. Dit betekent dus dat jullie elkaar op basis van jullie profielfoto’s interessant vonden.

Nadat je een match met iemand hebt, kun je gaan chatten. (Je kunt geen berichten sturen naar gebruikers met wie je geen match hebt.)

Al je matches worden opgeslagen op het tabblad met de toepasselijke naam “Matches”. Je komt daar door op het chat-icoontje te klikken, hier kun je een gesprek beginnen.

Tijd voor je eerste match

Als je de stappen hierboven hebt doorlopen weet je nu hoe swipen werkt, heb je de app op je telefoon staan en heb je een Tinderprofiel aangemaakt.

Dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar je eerste matches:

  • Start de app (als hij nog niet aanstond).
  • Tinder gaat nu voor je op zoek naar mensen in de buurt. (Wat “in de buurt” is kan je zelf instellen, daarover later meer.)
  • Zodra er beschikbare mannen of vrouwen gevonden zijn kan je beginnen met swipen op zoek naar matches.

In principe weet je nu genoeg om de liefde van je leven te vinden, maar er is meer. Dat leggen we hieronder uit.

Hoeveel Tinder likes krijg je per dag?

Voordat je helemaal los gaat met Jan en alleman naar rechts te swipen is het goed om te weten dat je niet onbeperkt mensen leuk kunt vinden.

In de begindagen kon je 120 mensen per 12 uur een like geven (= leuk vinden = naar rechts swipen).

Inmiddels is dat aantal verlaagd naar 100, hoewel het kan dat je er minder krijgt. Mannen krijgen waarschijnlijk maar een stuk of 50 mogelijkheden om likes te geven binnen 12 uur. En als het algoritme denkt dat je de likes willekeurig uitdeelt dan krijg je er waarschijnlijk nog minder.

De reden voor deze beperking is dat sommige mensen proberen vals te spelen: als je iedereen die je te zien krijgt liket, dan krijg je dus een 100% matchscore met degenen die jou leuk vinden. Handig als je alleen seks wilt en lage standaarden hebt. Om dat te voorkomen zit er dus een limiet op het aantal likes.

Daarnaast krijg je als gratis gebruiker nog 1 Super Like per dag.

Je Tinder profiel beheren en de instellingen aanpassen

Nadat je een account hebt aangemaakt, werkt alles in principe out of the box. Maar het kan natuurlijk zijn dat je na verloop van tijd – of direct – dingen aan wilt passen. Dit doe je in de instellingen.

Het home screen van de Tinder app

Profielinformatie

Je profielinformatie aanpassen doe je door vanuit het homescreen op het potloodicoontje te klikken.

Je naam en je leeftijd kan je niet aanpassen. Mocht je dat toch willen dan moet je een nieuw Tinder account aanmaken. Waar je bij veel andere datingsites of dating apps een (anonieme) schermnaam kunt gebruiken, is het bij Tinder gebruikelijk om je echte naam te gebruiken. Tinder hoopt hiermee wat extra veiligheid in te bouwen, maar dit gaat wel ten koste van een stukje privacy.

Profielfoto

Je kunt 6 foto’s uploaden naar je profiel. Choose wisely. Je profielfoto’s maken of breken je succes op Tinder. Met name de profielfoto die je als allereerste laat zien moet overtuigen, anders word je genadeloos weggeswiped. Overigens heeft Tinder een functie waarmee je kunt laten testen met welke profielfoto je het meeste likes krijgt, en je die foto vervolgens automatisch als eerste kunt laten tonen.

Instellingen

De instellingen aanpassen doe je door in het homescreen van de app op het tandwieltje te tikken.

Hier kan je de volgende dingen aanpassen:

  • Of je naar mannen, vrouwen of beide op zoek bent.
  • De afstand waarbinnen je wilt zoeken. Je kunt kiezen voor een radius van maximaal 160km. Als je in een dunbevolkt gebied woont is de kans op matches groter als je de zoekafstand hoger instelt. Als je in een stad woont krijg je waarschijnlijk genoeg matches bij een kleinere zoekafstand.
  • De leeftijd waar je naar op zoek bent. Je kunt een onder- en bovengrens instellen. Zo kan je voorkomen dat je straks een match hebt met iemand die je te jong of te oud vindt.
  • Ontdekking: als je Ontdekking uitschakelt dan word je niet getoond aan andere mensen, maar je krijgt zelf ook geen mensen meer te zien. Dit is handig als je bijvoorbeeld al een match hebt en je wilt rustig kijken of daar wat uit ontstaat. Of als je even een pauze wilt.

Wat betekenen de Tinder icoontjes?

In de Tinder app zal je een aantal icoontjes tegenkomen met elk hun eigen functie.

Er op klikken is de makkelijkste manier om erachter te komen hoe elk icoontje in Tinder werkt, maar voor wie dat eng vindt hebben we hieronder de functies van de belangrijkste Tinder icoontjes beschreven.

Het persoon icoontje

Tinder icoontje persoon

Het persoon icoontje is niet heel spannend, maar heeft wel een nuttige functie in de Tinder app. Erop klikken brengt je naar het dashboard van je Tinder profiel. Hier kan je je profielinformatie aanpassen en je instellingen beheren.

Ook kan je hier je betaalde diensten zoals Tinder Plus beheren.

Het vlammetjes icoontje

Tinder logo icoon.

Als je op het vlammetjes icoon (het logo) klikt kom je vanuit waar je ook in de app bent weer terug in het hoofdscherm waar alles gebeurt. Dit scheelt weer een aantal keer op ‘terug’ klikken op de navigatie van je telefoon.

Het chat icoontje

Chat icoontje

Het chat icoontje is een handig icoontje. Hierop klikken brengt je naar het chats en berichten gedeelte van de app. In dit gedeelte kan je berichten uitwisselen met je matches. Een vrij essentieel onderdeel dus, mocht je meer uit je Tinder avontuur willen halen dan eindeloos door fotootjes swipen.

Het open boek icoontje

Open boek icoon

Het icoontje van een open boek brengt je naar het overzicht met gedeelde interesses. De gedeelde interesses worden uit Facebook gehaald.

Dit zijn namelijk de Facebook pagina’s die jullie beiden geliked hebben.

Het terugdraai icoontje

Swipe ongedaan maken icoon Met dit icoontje kan je ongedaan maken dat je per ongeluk die ene leuke meneer of mevrouw hebt weggeswiped. Superhandig natuurlijk. Maar je moet er wel voor betalen. Deze mogelijkheid krijg je als gebruiker van Tinder Plus.

Het Tinder kruisje

X-icoontje tinder Het kruisje is een van de belangrijkste icoontjes in Twitter. Het is het equivalent van naar links vegen. Door op het kruisje te klikken geef je aan dat je niet geïnteresseerd bent in de persoon die Tinder je laat zien. Handig voor wie naar links en rechts vegen te verwarrend vindt.

Het Tinder hartje

Tinder hartje icoon Het hartjes icoon doet wat je waarschijnlijk al had geraden… het tegenovergestelde van het kruisje. Door op het hartjes icoon te klikken geef je aan dat je een profiel leuk vindt.

Het bliksem icoontje

Bliksem icoontje Door op het bliksem icoontje te klikken wordt jouw datingprofiel 30 minuten lang extra zichtbaar. Hierdoor krijgen dus meer andere Tinder gebruikers jouw profiel te zien en is de kans op matches dus groter. Je krijgt 1 boost per maand. Uiteraard kan je ook dit tegen betaling uitbreiden via Tinder Plus.

Het sterretjes icoontje

Super like icoon

Tot slot is er een icoontje van een sterretje dat een stukje in de lucht springt. Dit is het Super Like icoontje. Met een Super Like kan je ervoor zorgen dat je wordt gezien door iemand die jij heel leuk vindt, maar die jou (nog) niet geliket heeft.

Je krijgt 1 Super Like per dag. Bijkopen kan via Tinder Plus (zie verderop in dit artikel).

Functionaliteiten voor de gevorderde Tinderaar

Naast de basisfunctionaliteiten zijn er nog een paar extra opties en functies binnen Tinder, sommige hiervan zijn betaald.

Tinder Moments

Tinder Moments voegt een extra mogelijkheid toe om te communiceren met je matches:

Naast chatten kan je elkaar foto’s sturen van wat je aan het doen bent. Je kan iets op de foto tekenen of er een leuk filter overheen zetten. Je matches kunnen dan weer reageren op de foto’s die jij stuurt. Je kunt hiermee dus letterlijk wat meer van jezelf laten zien.

Je kunt instellen hoe lang de foto’s zichtbaar blijven.

Koppel Tinder aan Instagram

Gebruik je Instagram? Dan kan je Tinder en Instagram koppelen. Je matches kunnen dan je laatste 34 foto’s bekijken. Hiermee heb je een leuke mogelijkheid om meer actuele foto’s van je leven te laten zien.

Tinder Plus

Tinder Plus is een betaalde toevoeging aan je Tinder account. Met Tinder Plus krijg je de beschikking over een paar handige extra mogelijkheden.

  • Ongedaan maken: Per ongeluk iemand weggeveegd terwijl hij of zij wel leuk was? Met Tinder Plus kan je je fout herstellen.
  • Locatie aanpassen: Wil je kijken wat er voor leuks rondloopt de stad waar je over een paar dagen op vakantie gaat? Met Tinder Plus kan je de locatie aanpassen waarin wordt gezocht naar matches. Deze functie heet Passport.
  • Onbeperkt liken: Met Tinder Plus kan je zoveel mensen liken als je wil. In de gratis versie is dit beperkt (om te voorkomen dat mensen iedereen gaan liken om te zien wie hun allemaal leuk vindt).
  • Super Like: Met Tinder Plus kan je iemand een Super Like geven. Ook als de ander jou niet heeft geliked (en dus niet te weten zou komen dat jij hem of haar leuk vindt) kan je met een Super Like laten weten dat je iemand leuk vindt. Een goeie manier om extra onder de aandacht te komen.

Tinder Gold

Tinder Gold is een betaalde toevoeging aan Tinder die nog meer functies heeft dan Tinder Plus:

  • De belangrijkste toevoeging van Tinder Gold is de functie ‘Likes you’. Hiermee krijg je toegang tot een lijst van mannen of vrouwen die al hebben aangegeven dat ze jou leuk vinden. Jij hoeft alleen nog maar ja te zeggen. Dit is dus de meest efficiënte manier om matches te krijgen. Zo regel je dus meer dates in minder tijd.
  • Ook krijg je 5 Super Likes per week extra.
  • En 1 gratis Boost per maand.

Tinder Platinum

Met Tinder Platinum krijg je toegang tot alle functies van de applicatie:

  • Met Platinum kan je iedereen een bericht sturen, niet alleen je matches.
  • Likes die jij verstuurt worden als eerste getoond aan de ontvanger, dus voor de likes van de niet- of minder betalende gebruikers.
  • Ook krijg je een handig overzicht met de likes die je de afgelopen 7 dagen verstuurd hebt. Zo kan je makkelijk nog eens een bericht sturen naar die ene hottie die nog niet gereageerd heeft.

Wat kost Tinder?

Wil je niets betalen, dan kost Tinder niks. Met de gratis Tinder functies kan je prima een leuke date scoren.

Wil je gebruik maken van de Tinder Plus, Tinder Gold of Tinder Platinum abonnementen, dan zal je de portemonnee moeten trekken.

Vroeger was de prijsstelling wat schimmig, maar tegenwoordig hanteert Tinder gelijke prijzen voor iedereen. Lees hier meer over de Tinder kosten.

Voor de meeste gebruikers zal Tinder gratis gebruiken voldoende zijn.

Hoe werkt Tinder het beste?

Hoewel Tinder zo is gemaakt dat je vrijwel niets hoeft te doen om aan de slag te gaan, werkt Tinder toch het beste als je een klein beetje tijd en moeite stopt in je profiel.

  1. Zorg dat je goede foto’s hebt! Een goede profielfoto is bij elke dating app belangrijk, maar bij Tinder is het pure noodzaak. Op basis van je foto’s wordt binnen enkele seconden je lot beslist!
  2. Tinder is snel en de concurrentie is moordend. Heeft je foto de aandacht getrokken en heb je een match? Verpest het dan niet door een slecht eerste bericht. Stuur je een saai of stom bericht, verwacht dan maar geen reactie. Lees dit artikel om te weten wat je het beste in je eerste bericht kunt schrijven of dit artikel over goede openingszinnen voor Tinder.
  3. Doe het veilig. Spreek je voor het eerst af met iemand die je niet kent, doe dit dan op een openbare plek en laat iemand weten waar je bent.

Werkt Tinder op de PC?

Ofschoon Tinder oorspronkelijk bedoeld is voor mobiele telefoons, werkt Tinder op je PC of laptop. Via een online Tinder applicatie in de browser.

Hoe lang bestaat Tinder?

Tinder bestaat sinds 12 september 2012. Inmiddels is deze dating app actief in 190 landen en 40 talen met een geschat aantal gebruikers van 57 miljoen. Na het succes van Tinder volgende vele andere dating apps die een stukje van de online dating taart proberen te pakken.

Aan de slag met Tinder

Na het lezen van dit artikel weet je de basis van wat Tinder is en hoe Tinder werkt. Tijd om je te registreren en aan de slag te gaan! Wil je zoiets als Tinder, maar dan net even anders? Bekijk dan onze Happn review of probeer Facebook Dating.

Wil je toch liever daten op een klassieke datingsite, zoek dan nu een datingsite uit die bij je past:

Of bekijk het overzicht met de beste dating apps.

Gerelateerde artikelen

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Send this to a friend