Facebook Dating | Dit kan je verwachten

Over niet te lange tijd komt Facebook Dating uit. Het was een kwestie van tijd voordat ‘s werelds grootste sociale netwerk zich op de datingmarkt zou storten. Met maar liefst 200 miljoen gebruikers die zich als single bestempelen, heeft dit de potentie om met één klap de allergrootste dating-app te worden.

Serieuze concurrentie voor Tinder, dus. En inderdaad, de aandelen van Tinders overkoepelende Match Group duikelden ruim 20 procent toen Mark Zuckerberg zijn plannen bekendmaakte. Maar, zoals je op deze pagina zult ontdekken is Facebook Dating niet echt een concurrent van Tinder. Het grootste social medianetwerk ter wereld wil zich namelijk op serieuze dating richten.

Bekijk hieronder de aankondigen van Facebook Dating door Mark Zuckerberg:

Discreet daten via Facebook

Ook al ben je misschien werkelijk single, Facebook Dating houdt jouw profiel gescheiden van je normale Facebook-profiel. Je vrienden krijgen niet te zien dat je op zoek bent. De app is er duidelijk voor gemaakt om je in contact te brengen met mensen die nog niet in je netwerk zitten.

Dat in contact brengen doet de app door je evenementen in jouw buurt te laten zien. Dat kunnen concerten zijn, markten, nieuwe exposities of bijvoorbeed foodtruck-bijeenkomsten, om maar eens iets te noemen. Geef je in Facebook Dating aan interesse te hebben in dat evenement, dan krijg je te zien welke singles die interesse met jou delen. Ze worden gerangschikt op basis van gemeenschappelijke vrienden, interesses en andere informatie die Facebook van je heeft.

Facebook Dating: geen aparte app

Het leek er in eerste instantie op dat Facebook Dating een aparte app zou worden. Inmiddels wordt Facebook dating getest in Colombia en blijkt dat ervoor gekozen is om de dating functies te integreren in de bestaande mobiele Facebook app.

Facebook dating app
Screenshots uit de demoversie van Facebook dating.

Zo werkt het

Goed, je hebt dus een evenement via Facebook Dating gevonden waar je graag naartoe wilt. Daarmee ontgrendel je de lijst van singles die er ook naar toe willen. Je krijgt van elke single een soort van visitekaartje te zien met hun naam en leeftijd, welke vrienden je (eventueel) gemeen hebt, en welke interesses jullie delen. Vervolgens laat je blijken in wie je geïnteresseerd bent en met een beetje geluk is die interesse wederzijds. Daarna, dus nog voordat het evenement begint, kun je met elkaar chatten.

Facebook staat voorlopig alleen tekstberichten toe – ”om veiligheidsredenen,” zo legt Zuckerberg uit. En dat is een logische beslissing voor een app die mensen aan een serieuze date wil helpen en niet zozeer aan een vluggertje. Even tussendoor: misschien kun je je de app Bang With Friends nog herinneren, die je in contact bracht met vrienden die wel zin hadden in een avontuurtje? Omdat Facebook dit een smet op zijn imago vond, verbood het deze plugin.

De focus op serieuze relaties en het beperken van de communicatie tot tekstberichten, maakt de Facebook Dating app ook vrouwvriendelijk. Er vliegen immers niet ongevraagde foto’s van twijfelachtige gebruikers over het scherm, iets waar voornamelijk vrouwelijke gebruikers van datingapps last van hebben. Wellicht dat Facebook de ‘text-only’ aanpak later wijzigt, al dan niet met enkele veiligheidsmaatregelen erin gebouwd.

Facebook dating test versie
Dit is de testversie zoals deze in Colombia wordt gebruikt.

Voordelen van Facebook Dating

Omdat Facebook Dating nog niet is gelanceerd, zijn we nog afhankelijk van een reeks beloften en screenshots. Als Facebook deze beloften waarmaakt en als de app dataschandalen, kinderziekten en bugs weet te vermijden, zijn de voordelen legio.

  • Vrouwvriendelijk
  • Geen advertenties
  • Aanvankelijk gratis
  • Nauwelijks tot geen nepprofielen
  • Ook prima te gebruiken voor wie op reis is
  • Voornamelijk voor serieuze dating bedoeld
  • Discreet want je Facebook-vrienden zien jouw datingprofiel niet

Nadelen van Facebook Dating

Elke dating-app heeft voordelen en nadelen. Daarom hebben deze site ook opgericht: om je wegwijs te maken in de dating-jungle. Maar wat we tot nu toe gezien hebben van Facebook Dating belooft veel goeds, zoals je hierboven zag. Als je ons het mes op de keel zet, komen we op de volgende nadelen.

  • Pas later beschikbaar (waarschijnlijk ergens in 2019)
  • Minder geschikt voor wie een one-night stand zoekt
  • Facebook komt nog meer over je te weten

Maar nogmaals is deze lijst met nadelen gebaseerd op de bètaversie van Facebook Dating, waarvan we wat screenshots hebben gezien tijdens de Facebook-conferentie van mei 2018. Wellicht komen hier meer nadelen bij, of wordt dit lijstje juist kleiner, als de definitieve versie uitkomt.

Facebook Dating: Nederland komt eraan

Wanneer de Facebook Dating-app precies uitkomt in Nederland is nog niet bekend. Op dit moment zijn de eerste afbeeldingen opgedoken van de Nederlandstalige Facebookapp met hierin de Facebook Dating instellingen beschikbaar.

Dit is echter nog een testversie met hier en daar nog niet-Nederlandstalige teksten. Wanneer Facebook Dating officieel van start gaat in Nederland is nog niet bekend.

Alternatieven

Wil je niet zo lang single blijven? Bekijk dan nu de datingsite vergelijker en kijk welke bestaande datingsite het beste bij jouw wensen past: