Leuke profielfoto maken met deze professionele tips

Met de tips uit dit artikel kan je een leuke profielfoto maken die de aandacht trekt. Het artikel is gericht op het maken van een mooi profielfoto voor een datingsite, maar je kan deze tips uiteraard ook toepassen op het maken van de perfecte profielfoto voor bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn, Instagram of Twitter of een leuke profielfoto voor Whatsapp of voor op je CV.

Een goeie profielfoto valt op en maakt dat de kijker een positieve eerste indruk van je krijgt en daardoor meer van je wil weten.

Met deze profielfoto’s krijg je de meeste berichtjes

Een leuke profielfoto is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van je online dating avontuur. Of je nou in Nederland, België, of aan de andere kant van de wereld woont, het maakt geen verschil: mensen kijken op een profiel eerst naar de foto! Als je geen mooie profielfoto hebt en de foto dus niet bevalt, zoeken ze snel verder!

Korte uitleg: Zo maak je een leuke en mooie profielfoto die de aandacht trekt

 1. Voor vrouwen: lach, flirt en maak oogcontact met de camera.
  Voor mannen: kijk neutraal, of eventueel met een lach, van de camera weg.
 2. Het is misschien een beetje cliché, maar sexy foto’s -inkijk, buikspieren- leveren meer berichtjes op.
 3. Voor vrouwen: foto’s met je huisdier zijn niet populair bij mannen.
  Voor mannen: foto’s met je huisdier leveren veel reacties op van vrouwen.
 4. Rood in een foto (rode kleren, lippenstift, voorwerp,…) trekt de aandacht en maakt dat de potentiële date je als aantrekkelijker beoordeelt. (25% meer reacties.)
 5. Gebruik geen flits. Een flits op de foto zorgt ervoor dat je er gemiddeld 7 jaar ouder uitziet!
 6. Maak een foto met lage scherpte-diepte. Dit is een foto waarop je zelf scherp in beeld bent maar de achtergrond wazig.
 7. Gebruik een goede camera. Profielfoto’s gemaakt met een goede camera hebben meer succes.
 8. Maak een foto vlak na zonsopkomst of vlak voor zonsondergang. Op deze tijdstippen is het licht het best.

Lees het hele artikel voor de uitleg bij deze punten.

Naast technische trucjes om je foto er beter uit te laten zien, maakt het natuurlijk heel erg uit hoe je op de foto staat. Voor een leuke profielfoto maken moet je letten op vier gebieden: Hoe je kijkt, wat je aanhebt, wat er om je heen gebeurt op de foto en de kwaliteit van de foto zelf:

 • Hoe kijk je op de foto? Lach je, kijk je ‘cool’, of ben je met de camera aan het flirten.
 • Wat staat er nog meer op de foto? Maak je hem binnen in de slaapkamer of buiten terwijl je op de top van een berg staat, met een biertje in je hand of met je huisdier op schoot.
 • Wat heb je (niet) aan. Kan je beter een foto van jezelf in zwemkleding online zetten, of is dat een slecht idee?
 • Is het een technisch goede foto? Worden bovenstaande punten op een goede en aantrekkelijke manier weergegeven?

De tips die we in dit artikel bespreken zijn het resultaat van een gedegen onderzoek naar 7000 profiel foto’s op de online dating site “OkCupid”.

Het blijkt dat de resultaten van dit onderzoek, en het advies dat daaruit volgt, meestal verschilt voor mannen en vrouwen. Wanneer dit het geval is zullen we de resultaten voor mannen en vrouwen apart bespreken.

Zorgt een lach op je profielfoto voor veel berichten?

Denk je ook dat het altijd het beste is om te lachen op je foto? Voor vrouwen is dit een goede tip, maar voor een man zijn er betere manieren om een leuke profielfoto te maken!

Het effect van de gezichtsuitdrukking die je op de foto op je online dating profiel hebt staan verschilt voor mannen en vrouwen. Voor de duidelijkheid delen we de gezichtsuitdrukkingen op in 3 groepen. Mensen die: [1] lachen, [2] neutraal kijken, of [3] flirten. We delen deze 3 groepen dan weer op in mensen die [a] oogcontact met de camera maken (en dus met hun datingprofiel bezoekers), en [b] mensen die geen oogcontact maken.

Omdat mannen veel meer berichtjes sturen dan vrouwen, berekenen we het effect van de verschillende uitdrukkingen anders voor mannen en voor vrouwen. Voor vrouwen gebruiken we het aantal nieuwe berichten dat ze per maand krijgen, terwijl we voor mannen ‘succes per bericht’ berekenen. Kort door de bocht betekent dit de verhouding tussen berichtjes die een man krijgt, en die een man stuurt. Als een man per maand 20 nieuwe berichten stuurt, en maar 5 binnen krijgt, is zijn ‘succes per bericht’ 20/5, of 0.25.

Voor zowel mannen als vrouwen geldt in deze vergelijking: hoe hoger hoe beter!

Zoals je in het rechter plaatje kan zien, lachen vrouwen bijna 50% meer dan mannen, en flirten ze zelfs 4 keer zo vaak met de camera op hun profielfoto! Mannen kijken vaker neutraal in de camera. Het wordt echt interessant als we gaan kijken wat voor een effect oogcontact heeft op het effect van je profielfoto. Dit is voor mannen en vrouwen compleet anders!

Wat is de beste gezichtsuitdrukking voor vrouwen?

Voor vrouwen is het relatief simpel: je hebt waarschijnlijk geleerd dat het het beste is om mensen aan te kijken en vrolijk te zijn. Dit klopt ook voor online dating foto’s. Niet lachen levert je altijd slechtere resultaten op dan wel lachen of flirten. Het is apart dat het beste dat je kan doen flirten met oogcontact is, en het slechtste dat je kan doen flirten zonder oogcontact!

Wat je ook doet, als vrouw is het niet slecht leven in de online dating wereld. Zelfs in het slechtste geval (dat van flirten zonder oogcontact) krijg je nog steeds gemiddeld meer dan 7 berichtjes per maand!
De les voor vrouwen? Flirt lekker met de camera voor om een zo leuk mogelijke profielfoto te maken.

Welke gezichtsuitdrukking kunnen mannen het beste gebruiken om een leuke profielfoto te maken?

Voor mannen gebeurt er iets aparts:  Een foto met oogcontact is voor mannen niet de beste manier om reacties te krijgen! Als je op de foto als man wel oogcontact maakt, dan maakt je gezichtsuitdrukking niet zo veel uit, je zit altijd rond het gemiddelde. Als we naar de foto’s gaan kijken waar geen oogcontact wordt gemaakt wordt het leuk: zonder oogcontact op de foto flirten is als man het slechtste wat je kan doen.

Zonder oogcontact op de foto lachen, of nog beter, neutraal kijken, levert de allerbeste resultaten op! Om het beste en slechtste met elkaar te vergelijken: mannen die neutraal van de camera wegkijken hebben bijna 3 keer zoveel succes als mannen die van de camera af flirten.
De les voor mannen? De mysterieuze profielfoto lijkt goed te werken, en oogcontact maken op je profielfoto is geen sleutel tot succes.

Hoe bloot maak je de profielfoto?

Een foto met erg veel inkijk (op je borsten), of een foto waarop je met je six-pack pronkt, is niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen voelt zich er prettig bij om zo’n foto online te zetten en dit hoeft ook niet. Over het algemeen denkt men dat zo’n foto (zeker voor mannen) niet tot goede resultaten leidt. Dit klopt niet. Aangenomen dat je er het lichaam voor hebt, zijn zulke ‘bijna bloot foto’s’ zowel voor mannen en vrouwen erg effectief!

Mannen en hun wasbordjes

six pack profielfoto
Je six-pack laten zien op je profiel foto werkt vooral als je een man van onder de 30 bent. Foto aangepast van blog.okcupid.com

Voor mannen maakt het – als ze hun kleren aanhebben tenminste – niet zoveel uit hoe netjes die kleren zijn. De profielfoto’s van mannen die een strak wasbordje laten zien doen het beter dan de mannen met kleren aan. Let op: dit komt waarschijnlijk doordat de six-pack’s die online staan ook het tonen waard zijn, en dat mannen met een mooi lichaam de meeste berichten krijgen. Als je zelf een zacht buikje hebt, raden we je aan om je kleren op je profielfoto aan te houden.

Hiernaast kan je zien hoe het ‘succes per bericht’ voor mannen afhangt van hoeveel huid ze laten zien. Hoe jonger je bent, hoe meer je te winnen hebt met een mooi wasbordje: Een 18 jarige jongen met een strak wasbordje op zijn profiel krijgt 2 keer zoveel berichtjes (per berichtje dat hij stuurt) dan de gemiddelde 18 jarige!

Waarom dit effect afneemt met leeftijd weten we niet zeker, maar het kan zijn dat oudere vrouwen in andere dingen geïnteresseerd zijn dan (alleen maar) buikspieren.
De les? Als je een mooi wasbordje hebt, mag je er best mee pronken!

Vrouwen en inkijk

Iedere vrouw (en man) weet dat borsten veel aandacht krijgen, en in de online dating wereld is dit niet anders: Foto’s van vrouwen met een (diepe) inkijk krijgen meer reacties dan foto’s van vrouwen zonder inkijk. Of deze reacties ook leuk voor de vrouw zijn (“hoi lekker ding, mooie bos hout voor de deur. Neuken?”) en tot een leuke berichtenwisseling leiden is de vraag.

Het geven van een mooie blik op de borsten geeft een vrouw gemiddeld 50% meer berichten, en dit effect wordt groter naarmate je ouder wordt! Vrouwen van 32 met een foto van hun decolleté krijgen 79% meer berichten dan hun leeftijdsgenoten zonder die foto!

Je kunt ook zien dat vrouwen minder berichten krijgen naarmate ze ouder worden, maar deze afname gaat veel langzamer voor de vrouwen met veel inkijk! Zo krijgt een 32 jarige vrouw-met-inkijk maar 1 berichtje minder dan haar 18 jarige tegenhangster, terwijl een 32 jarige vrouw met een foto zonder inkijk 4 berichtjes minder krijgt dan haar 18 jarige tegenhangster.

Belangrijker nog dan het aantal berichtjes dat je krijgt, is het soort bericht. Als je op straat wordt nageroepen levert dat niets anders op dan ergernis of misschien in een enkel geval een ego-boost en een glimlach op je gezicht. Bij online dating geldt hetzelfde.

Nu is de vraag ” Leiden deze extra berichten ook tot meer leuke contacten?” 

Het antwoord op deze vraag kan je zien in het rechter figuur. Daar vergelijken we hoeveel van de eerste berichtjes die de vrouwen binnenkrijgen door deze vrouwen beantwoordt worden en tot een conversatie leiden.

Zoals je kan zien, is het erg belangrijk voor de kwaliteit van de reacties die je oproept om een gesprekswaardige foto op je profiel te zetten. Met een gesprekswaardige foto bedoelen we een foto waarop je iets (interessants, bijvoorbeeld een hobby) doet. Hiermee geef je andere mensen gelijk een inzicht in je leven en wat je leuk vind. Dit leidt dan weer tot reacties waar je iets mee kunt.
De les? Met een sexy foto krijg je meer berichtjes, maar je moet de waarde van je activiteit op je profielfoto zeker niet onderschatten!

Hoe maak je een leuke profielfoto die zorgt voor de meeste berichten?

Als je veel reacties op je profiel wilt hebben, kan je het best een sexy foto van jezelf op je profiel zetten! Als man kan je in plaats daarvan ook een foto van jezelf met (huis)dier gebruiken.

Voor vrouwen is er een manier die eruit springt als je veel reacties op je profiel wilt hebben. Dit is een foto die je zelf maakt door je camera voor en boven je te houden, en een foto van je gezicht en decolleté te maken. Alle andere profielfoto onderwerpen leveren min of meer (plus of min een paar berichtjes per maand) hetzelfde aantal reacties op.

Voor mannen zijn er een paar poses die populair bij de vrouwen zijn. Dit zijn foto’s met (huis)dier, foto’s met je strakke buik of spierballen erop (als je die hebt), en foto’s waarom je bezig met je hobby bent. Reisfoto’s en foto’s waarop je aan het drinken bent doen het gemiddeld het minst goed.
De les? Huisdieren zijn “man’s best friend”!

Met deze professionele profielfoto tips kan iedereen een kwalitatief mooie profielfoto maken

Met deze 4 profielfoto tips maak je een mooie profielfoto die opvalt en effectief is. 

Veel mensen besteden veel meer tijd aan de tekst op hun profiel, dan aan de foto. Ze halen voor hun profielfoto snel-snel wat van hun Facebook pagina af, of kiezen dat ene leuke kiekje van de vakantie 3 jaar geleden in Spanje – dan zijn ze lekker snel klaar. Doe dit niet! We verzekeren je dat het succes van je online dating avontuur voor minstens de helft afhangt van wat voor foto je op je profiel zet! Het is daarom verstandig om goed na te denken over de keuze voor je profielfoto.

Met een paar minuten werk kan je al een mooie profielfoto op je dating profiel zetten.

Hoe een leuke profielfoto maken in zijn werk gaat, met andere woorden het onderwerp van je foto, hebben we hierboven in het artikel besproken. Nu is het tijd om het te hebben over hoe je een mooie profiefoto kunt maken. De ’techniek’ van de foto dus, zoals het gebruik van een flits, de “diepte” van een foto, en op welke tijd van de dag je de beste foto’s maakt. Als je echt een leuke en mooie profielfoto wilt hebben, doe je er misschien goed aan om een foto speciaal voor je online dating profiel te maken.

We bespreken hier de volgende 4 onderwerpen:
Een korte samenvatting van het technische deel voor als je niet in de details bent geïnteresseerd: Gebruik een fototoestel van goede kwaliteit, gebruik geen flits, neem je foto in de late namiddag, en zorg dat je de alle aandacht in de foto trekt!

Profielfoto tip #1: Flits of geen flits?

ouder met een flits
Een foto die met flits gemaakt is laat je er ouder uitzien.

Als je een profielfoto gebruikt die gemaakt is met een flits, schiet je jezelf in de voet. Wist je dat het gebruik van een flits je er gemiddeld 7 jaar ouder uit laat zien!!? Door het ‘harde’ licht van een flits zie je alle rimpels, vlekjes en andere imperfecties die iedereen heeft. Dit is makkelijk te voorkomen door of geen flits te gebruiken, of een ‘indirecte flits’ te gebruiken (dat is een flits die niet direct op je flitst, maar via bijvoorbeeld het plafond of een muur waardoor het licht ‘zachter’ wordt).

Dit is mooi samengevat in de grafiek hiernaast. Hier wordt de ‘aantrekkelijkheid’ van een foto vergeleken met de leeftijd van de persoon op de foto. De blauwe lijn is voor foto’s die zonder flits gemaakt zijn, de gele voor foto’s die met flits gemaakt zijn.

Als je nu een horizontale (rechte) lijn trekt tussen de gele en blauwe lijn, kan je direct aflezen hoeveel jaar de flits toevoegt voor jou eigen leeftijd! Bijvoorbeeld, als je 28 jaar bent en toevallig een foto met flits op je profiel hebt staan, heeft je foto dezelfde aantrekkelijkheid als iemand van 35 die een foto zonder flits heeft geüpload!! Dit geldt ook andersom: de foto-met-flits van een 18 jarige heeft dezelfde aantrekkelijkheid als de foto-zonder-flits van een 28 jarige!
De les? Wees voorzichtig met de flits!

Profielfoto tip #2: Trek de aandacht met je foto-techniek: Scherptediepte!

Ik heb zo een goede profielfoto! Ik sta er samen met mijn vrienden op een druk verjaardagsfeestje super leuk en spannend op, en alles is scherp!!! Goed? ja, maar het kan veel beter!!

Dit is misschien wel de moeilijkste en belangrijkste tip: probeer een foto te maken met een lage scherptediepte.

Scherptediepte is het gebied in een foto dat je ‘scherp’ kan zien. Hoe kleiner de scherptediepte, hoe kleiner dit gebied is. Bij de foto’s hierboven heeft de linker foto een lage scherptediepte, en de rechter foto een hoge.

Welke van de twee vindt jij een betere profielfoto?

Een lage scherptediepte zorgt ervoor dat alle aandacht getrokken wordt door het scherpe deel van de foto, terwijl de aandacht wordt afgeleid van de voorgrond en de achtergrond. Een foto krijgt een ‘intiemer’ gevoel van een lage scherptediepte en wordt als veel persoonlijker ervaren. Daarom is het voor een profielfoto vaak het best om een lage scherptediepte te gebruiken.

Op deze website wordt meer over scherptediepte uitgelegd. Het is jammer genoeg moeilijk om een goede foto met een lage scherptediepte te maken met een standaard digitale camera. Het lukt veel beter met een spiegelreflex camera. Mocht je het toch willen proberen met je digitale camera, probeer dan je foto van een zo klein mogelijke afstand te nemen.
De les? Zet jezelf in de ‘spotlight’ en maak een foto met een lage scherptediepte.

Profielfoto tip #3: Met wat voor camera maak je de foto?

Nog een leuk weetje is dat het lijkt alsof het uitmaakt met wat voor camera je een profielfoto maakt. Als ja naar het plaatje hiernaast kijkt, zie je dat hoe ‘beter’ je camera is, hoe aantrekkelijker andere mensen je foto zullen vinden.

camera voor profielfoto
Voor een profielfoto geldt: kwaliteit telt. Gebruik geen foto’s die met je telefoon gemaakt zijn.

De foto’s die met een mobiele telefoon gemaakt zijn worden stuk voor stuk minder aantrekkelijk gevonden dan foto’s die met een ‘echte’ camera gemaakt zijn.

Je ziet ook dat de foto’s die met de ‘beste’ camera’s (in dit geval: spiegelreflex camera’s) gemaakt zijn het hoogst worden gewaardeerd.

Er zijn twee redenen voor dit effect:

 1. Mensen die een dure camera hebben zijn meer geïnteresseerd in fotografie (waarom investeer je anders vele honderden euro’s in een camera) – en weten dus beter hoe ze een goede foto kunnen maken
 2. Met een dure camera kan je beter foto’s maken met een kleine scherptediepte. Dit zorgt ervoor dat de foto’s een ‘intiemere’ sfeer hebben, wat weer goed is voor je foto.

De eerste reden – die van interesse in fotografie – is veruit het belangrijkste! En als je dit aan het lezen bent, is dat een teken dat je het belangrijk vindt dat je een goede foto online hebt staan, en daar wat tijd in wil steken. Maak je dus geen zorgen. Met de tips in dit artikel zul je hoge kwaliteit profielfoto’s voor je online dating profiel kunnen maken!

De tweede reden is minder belangrijk. Als je al een goede camera hebt, super! Als je er geen hebt, maar er alles aan wilt doen om een goede foto te maken, probeer er dan een te lenen. Misschien ken je iemand met fotograferen als een hobby. Als dat zo is, waarom vraag je dan niet om wat hulp? 10 tegen 1 dat ze je graag willen helpen met het maken van een mooie (en effectieve!) foto, zeker als daar een lekker drankje op het terras tegenover staat.

De les? Het is het waard om een camera van goede kwaliteit te gebruiken voor het maken van een profielfoto. Als je zelf niet zo een camera hebt, kan je hem misschien lenen van een vriend(in), en vraag hem/haar dan ook gelijk voor wat hulp bij het maken van de foto!

Profielfoto tip #4: De perfecte timing

Als laatste nog een snelle tip om de puntjes op de ‘i’ zetten: gebruik het mooiste licht van de dag. Het is je vast wel eens opgevallen dat het licht net voor zonsondergang op zijn mooist is. Vlak voordat de zon ondergaat (en net nadat de zon op is gekomen) zijn de beste tijdstippen om een foto te maken omdat het licht dan ‘precies goed valt’. Sommige fotografen noemen deze tijd van de dag ook wel het ‘gouden uur‘!
De les? Neem je foto het liefst op een zonnige late namiddag.

Bonus: zo moet het niet

Nu je weet hoe je een goeie profielfoto kunt maken is het tijd voor een paar voorbeelden van slechte profielfoto’s.

Heb je een mooie profielfoto maar nog geen plek om hem te gebruiken?


Bronnen:

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel