Wat schrijf je in een eerste bericht op een datingsite?

Hier is een leuk raadsel: “Mannen sturen ze (meestal), vrouwen krijgen ze (meestal), en ze zijn alles bepalend voor een eerste indruk”. Ra ra ra, wat is het?

Het antwoord is niet moeilijk: Een eerste bericht. Iedereen pakt het schrijven van dit bericht anders aan, en geen enkele aanpak is ‘per definitie’ goed of slecht. Er zijn wel een paar regels waarop je kunt letten om de eerste indruk die je achterlaat, zo goed mogelijk te laten zijn.

Gemiddeld wordt slecht 1 op de 3 eerste berichten beantwoord. Wees dat ene bericht!

Hieronder lees je 6 belangrijke regels om je eerste bericht zo succesvol mogelijk te maken. Daarna gaan we kijken naar de ideale lengte van je eerste bericht.

6 Belangrijke regels voor je eerste bericht (De 6 voor Succes methode)

Onderzoek aan 500.000 (een half miljoen!) eerste berichten door de datingsite OkCupid levert de volgende regels op:

Regels eerste bericht (De 6 voor Succes methode)

Pas op voor spelfouten

Het gebruik van SMS taal zoals cu (see you), w8 (wacht), 8er(achter), ld (lekker ding), xje (kusje of “ik zie je”) en spelfouten zijn de ergste dingen die je in een eerste bericht op een datingsite kunt gebruiken. Veel mensen begrijpen deze woorden niet, en als je spelfouten in je berichtje maakt wekt dat de indruk dat je het bericht niet belangrijk genoeg vindt om op fouten te controleren. Het komt slordig en lui over. Zou jij met een slordig en lui persoon willen daten?

Een aparte uitzondering hierop zijn woorden die met humor te maken hebben, zoals lol (laughing out loud) en haha of hehe. Blijkbaar vinden mensen humor zo belangrijk dat ze andere dingen door de vingers willen zien.

Maak geen complimenten over iemands lichaam

Iedereen houdt van een compliment, en vooral van een origineel compliment. Maar het gebruik van complimenten zoals “knapperd”, “lekker ding”, “schoonheid”, “sexy”, etc, in je eerste bericht op een datingsite wordt vooral gezien als slechte versierpoging. Deze complimenten klinken in deze context slecht omdat jullie nog niet eens echt kennis hebben gemaakt.

Meer algemene complimenten werken wel goed. Een complimentje over bijvoorbeeld iemands kapsel, reizen, hobby’s of wat dan ook past altijd wel in een berichtje. Laat met je compliment zien dat je iemands profiel hebt gelezen, en richt je compliment niet op iemand zijn uiterlijke aantrekkelijkheid.

Kort samengevat, alle complimenten die niet klinken alsof ze rechtstreeks uit een vies mannetje komen (sorry heren) werken goed in een eerste bericht.

Gebruik een aparte groet

De begroeting in een eerste bericht is de “eerste indruk van de eerste indruk”. Voor de begroeting geldt regel 1 dubbel! Gebruik geen sms of straattaal en maak geen spelfouten! Probeer begroetingen van drie letters of minder te voor komen. We zeggen hier probeer, maar we gaan er vanuit dat je dit kan. Toch?

Bedenk zelf een originele begroeting. Mocht je een writersblock hebben, pas dan de andere regels wel zoveel mogelijk toe en ga voor meer ‘standaard’ (maar niet slechte) begroetingen zoals  “Goedemorgen/middag/avond” of “Hoe gaat het”. Wat ook goed werkt is om iemands naam te gebruiken in de begroeting!

Laat merken dat je iemands profiel gelezen hebt

Al toen de mensheid in grotten leefde en de landbouw nog niet had uitgevonden was een ding al duidelijk: welgemeende interesse in iemand tonen is een van de beste manieren om ze te plezieren.

In het tijdperk van online daten wordt dit erg makkelijk gemaakt! Op elk goed profiel staan minstens een paar persoonlijke interesses en hobby’s, waar je gebruik van kan maken. Laat maar weten dat jullie een hobby of interesse delen! Dit kan met zinnetjes zoals:

  • Ik las op je profiel dan je van ….. houdt. Ik ook!
  • Wat grappig dat je van … houdt.  Kan je me vertellen waarom?
  • We zijn allebei fan van ….. Wat is je favoriete liedje?
  • Je moet wel een goede smaak hebben als je ……..

Dit werkt het best als jullie een interesse delen, maar zelfs als dit niet het geval is werkt interesse tonen erg goed. Dit is een aanrader voor elk eerste bericht.

Pro-tip: Als je iemands interesses en hobby’s goed hebt bekeken is het ook makkelijker om een passend idee voor een eerste date te bedenken.

Alleen voor mannen – twijfel hoeft niet slecht te zijn.

Een algemene wijsheid is dat mannen zo zelfverzekerd mogelijk over moeten komen om indruk te maken op vrouwen. Dit kan wel waar zijn in het ‘echte leven’, maar in de wereld van berichten en online daten zit de waarheid iets ingewikkelder in elkaar.

Berichten met daarin woorden waaruit enige twijfel, kwetsbaarheid of onzekerheid spreekt doen het vaak goed in de online dating wereld. Denk daarbij aan woorden zoals “onhandig”, “waarschijnlijk”, “misschien” en “excuses”. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit zo is. Misschien komen mannen kwetsbaarder of minder bedreigend over als ze deze woorden in hun berichten gebruiken, en is dit aantrekkelijk voor vrouwen.

Pas op! Het is geen probleem (en misschien wel goed) om de schijn van kwetsbaarheid te wekken, maar voorkom ten aller tijde om wanhopig te klinken! Dit is nooit een goed idee, dus geen gesmeek in welk bericht dan ook!

Stel tenminste één vraag in je bericht

Het belangrijkste (korte termijn) doel van een eerste bericht is dat je antwoord krijgt. Een goede manier om dit te bereiken is door een vraag te stellen. Dit klinkt als een intikkertje maar omdat het zo belangrijk is wil ik het toch nog een keertje herhalen: Toon interesse in iemand anders met je vragen! (Inspiratie nodig?)

Daarnaast, mensen zijn er in het algemeen dol op om over zichzelf te praten, dus geef ze die kans maar.

Nu je weet waar de inhoud van je bericht aan moet voldoen is het tijd om te kijken naar de ideale lengte van je eerste bericht.

De optimale lengte voor een eerste bericht

Deze optimale lengte is anders voor mannen en vrouwen. Let wel op, het is heel goed mogelijk dat je op 10 lange eerste berichten meer antwoord krijgt dan op 10 korte! Stel dat je 2 uur doet over 10 lange berichten typen en daar 4 reacties op krijgt, terwijl je maar 2 reacties op de korte berichten (waar je maar 1/2 uur in hebt geïnvesteerd) krijgt. Dit betekent dat je met korte berichten een rendement van 4 reacties per uur hebt, en voor lange berichten slechts 2 per uur.

De adviezen hieronder zijn bedoeld voor mensen die maar een beperkte tijd hebben om berichtjes te sturen. Als je alle tijd van de wereld hebt en wilt nemen, dan geldt: schrijf berichten met 400 – 600 woorden!

Vrouwen komen makkelijk weg met korte berichtjes

Vrouwen hebben het alweer iets makkelijker in de online dating wereld. Het blijkt dat het niet echt uitmaakt hoelang een berichtje is, mannen reageren toch wel. Het blijkt dat als een vrouw een bericht aan een man stuurt, de beslissing van de man om een bericht terug te sturen niet van de lengte van het eerste bericht afhangt. Zo bekeken is de belangrijkste functie van een vrouw –> man bericht die van het onder de aandacht brengen van haar profiel.

Mannen moeten iets harder aan de slag

Mannen moeten vaak wat mee werk verzetten om een leuke reactie terug te krijgen op het eerste bericht dat ze sturen. Als je ervan uitgaat dat je als man 5 minuten nodig hebt om een ander profiel goed te lezen en de foto’s te bekijken en een leuke ijsbreker te bedenken, is de ideale lengte slechts 200 tekens (of 40 woorden)! Als je iets langer doet over het lezen en bedenken van een ijsbreker (10 minuten), dan wordt dit iets langer: 270 tekens of 47 woorden.

Kort en bondig is dus de beste aanpak. Lengte is belangrijk, en voor berichtjes geldt dat korter beter is!

Gerelateerde onderwerpen


Bronnen: Exactly what to say in a first message, Online dating advice: Optimum message length

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Send this to a friend