Nepprofielen op datingsites: zo herken je ze.

Nepprofielen komen veel voor op het Internet. Dit hoeft lang niet altijd een probleem te zijn, maar in de context van online dating wil je natuurlijk wel weten of een profiel waarmee je contact hebt echt is of nep.

We onderscheiden twee soorten nepprofielen op datingsites:

  1. Valse profielen van oplichters.
  2. Fictieve profielen op fantasiedatingsites.

In dit artikel lees je wat het verschil is tussen beide typen nep profielen, hoe je ze herkent en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.

Nepprofielen voor oplichting

Nep profiel voor oplichting

Het eerste type nepprofiel wordt gemaakt door oplichters die misbruik willen maken van nietsvermoedende gebruikers van datingsites. Deze profielen bevatten valse informatie (nep profielfoto, naam en achtergrondgegevens) en worden gebruikt om mensen te verleiden geld of persoonlijke informatie naar de oplichter te sturen.

Hoewel een goede datingsite er alles aan zal doen om fakers van hun site te weren is het nooit 100% waterdicht. Wees dus altijd alert dat er nepprofielen actief kunnen zijn.

Hoe herken je nepprofielen op datingsites?

Er zijn een aantal dingen waaraan je een nepprofiel herkennen kunt:

  1. Als je contact met een nepprofiel hebt zal diegene vaak proberen om het gesprek via een ander kanaal zoals e-mail of Whatsapp te laten verlopen. Heb je iemand net ontmoet, en wil hij of zij nu al dat jullie buiten de datingsite om gaan communiceren, dan is dat een teken dat je op moet letten.
  2. Veel oplichters op datingsites bevinden zich buiten Nederland. Soms zijn ze hier open over en is het onderdeel van hun verhaal, en soms herken je het aan slecht geschreven berichten die waarschijnlijk via een automatische vertaling naar het Nederlands zijn vertaald. Wees alert als dit bij jou het geval is.
  3. Als je een tijdje contact hebt met iemand op een datingsite en jullie hebben het begin van een band opgebouwd, is de tijd gekomen dat de faker achter het valse profiel zijn slag wil slaan. Dit is het moment waarop oplichters vaak met een of ander zielig verhaal of onzinreden komen waarom ze geld nodig hebben. Het zou voorzichzelf moeten spreken maar vraagt iemand op een datingsite om geld, ga hier dan niet op in en rapporteer het profiel bij de helpdesk van de site.
  4. Een fake profiel bevat vaak foto’s van een stockfoto site of profielfoto’s van iemand anders. Iemand die zich op een datingsite voordoet als iemand anders noemen we een catfish. Dit is lastig om te zien, maar gelukkig zijn er simpele trucjes om te achterhalen of dit het geval is. (Zie hieronder.)
  5. Is iemand overdreven complimenteus en veel te perfect? Vaak is iets wat te mooi is om waar te zijn dan ook niet waar.

Zo kun je een profiel testen op echtheid

Nu volgen een aantal simpele stappen die je kunt nemen om te controleren of degene achter het profiel is wie hij of zij zegt te zijn:

  1. Controleer de profielfoto met reverse image search. Dit klinkt ingewikkeld maar dat is het niet: 1) Sla de profielfoto die je wilt checken op. 2) Ga naar images.google.com. 3) Klik op het icoontje van het fototoestel. 4) Kies voor afbeelding uploaden. 5) Bekijk in de resultaten of de foto ook bij andere profielen is gebruikt. Reverse image search
  2. Nodig de ander uit voor een videochat. Dit is een makkelijke manier om een catfish te ontmaskeren. Een videochat kan niet gefaket worden als iemand er heel anders uitziet dan op zijn of haar profielfoto’s.
  3. Zoek iemand op via sociale media. Kijk of deze profielen overeenkomen met de informatie die je al hebt. Bestaan de profielen al lang of zijn ze allemaal onlangs gemaakt? Heeft iemand veel vrienden of volgers of slechts een handje vol? En zien deze er op hun beurt ook weer echt uit?
  4. Vraag om een specifieke foto, bijvoorbeeld waarop iemand een tekening van een hartje met jouw naam vast houdt. Als iemand nepfoto’s gebruikt is het heel lastig om dit te maken.

Fictieve profielen op fantasiedatingsites

Fictieve profielen op nep datingsites

Het tweede type nepprofiel vind je op zogenaamde fantasiedatingsites of entertainmentsites.

Dit zijn datingsites met fictieve profielen, waarmee je spannend kunt chatten en foto’s kunt uitwisselen. Vergelijk het gebruik van deze sites bijvoorbeeld met het bellen naar een sekslijn: je kunt hier een fantasie uitleven, maar echt afspreken zit er niet in.

Geen oplichting, maar soms wel misleiding

In principe bieden deze datingsites een legitieme dienst aan: wie graag een spannende fantasie wil uitleven maar niet de behoefte heeft om daadwerkelijk met iemand af te spreken kan hier terecht.

Echter maken deze sites lang niet altijd duidelijk zichtbaar dat het om een datingsite met fictieve profielen gaat. Deze informatie staat vaak weggestopt in de algemene voorwaarden die de meeste mensen ongelezen accepteren bij het aanmaken van een account. Als dat het geval is misleiden ze onwetende gebruikers die vervolgens gaan betalen per bericht dat ze sturen naar de aantrekkelijke dames die ze denken aan te treffen. Dubieuze praktijken dus.

Hoe herken je dit soort fantasiedatingsites?

Als je bekend bent met het bestaan van deze fantasiedatingsites zijn ze heel makkelijk te herkennen:

Creditsysteem in plaats van vast bedrag per maand

Dit soort nepprofielensites werken altijd met credits in plaats van een vast maandabonnement. Om te kunnen chatten met de andere ‘leden’ moet je -net als bij de meeste reguliere datingsites- betalen.

Echter betaal je hier geen vast bedrag per maand, maar moet je credits kopen. Met deze credits betaal je vervolgens per verzonden bericht. Meestal kost het verzenden van één bericht een bedrag tussen de €1 en €2.

Onthoud: Geen enkele serieuze datingsite werkt met credits. Dit is eigenlijk alles wat je moet weten.

Je ontvangt direct berichten

Op deze sites ontvang je doorgaans kort na het aanmaken van een profiel direct berichten of een vriendschapsverzoek van andere leden. Deze berichten bevatten bijna altijd een vraag. Het verdienmodel van deze sites is namelijk dat jij zoveel mogelijk berichten verstuurt (met die dure credits van hierboven).

Ongeloofwaardige complimenten

Ook bevatten de berichten die je ontvangt vaak ongeloofwaardige complimenten (ja sorry, wees even eerlijk en realistisch). Zo ontvingen wij kort na het inschrijven bijvoorbeeld berichten als “jij bent precies mijn type” of “fijn om eens een echte man te zien hier” terwijl we nog geen enkele informatie of foto aan ons profiel hadden toegevoegd.

Erg verleidelijke profielen

Als gratis lid kan je meestal een groot deel van de profielinformatie op een entertainment datingsite bekijken. Veel van deze profielen bevatten ook naaktfoto’s die je zelfs zonder te betalen kunt bekijken.

Hoewel het uiteraard kan dat een echte persoon dit doet is het niet heel geloofwaardig. In het echte leven vinden de meeste mensen het al spannend genoeg om überhaupt een foto van zichzelf te plaatsen op een datingsite.

Datingsites met nepprofielen

De volgende datingsites vallen in de categorie entertainment datingsites met nepprofielen:

Let op, deze lijst is absoluut niet volledig. Er zijn in Nederland naar schatting enkele honderden van dit soort fictieve datingsites actief.

Wil je liever een betrouwbare datingsite met echte profielen?

Zoek dan via de datingsite vergelijker!

Deel dit artikel

Send this to a friend