Wat zijn swingers en wat is swingen?

Swingen is een levensstijl die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Maar wat is swingen nou precies en wat zijn swingers?

Na het lezen van dit artikel weet je wat er wordt bedoelt met de term swingers, wat swingen is en hoe je zelf zou kunnen beginnen met swinging mocht je hier behoefte aan hebben.

Wat zijn swingers?

Swingers zijn stellen die aan swingen (~= partnerruil) doen. Swingen is een activiteit die in principe gedaan wordt door koppels (getrouwd of in een vaste relatie) met andere koppels, maar gelegenheidsrelaties komen ook voor en in sommige gevallen worden er singles (zogenaamde s(w)ingles) bij betrokken. Sommige swingers zijn polyamoreus, maar de meesten hebben afgezien van de seks een verder gewoon traditioneel huwelijk.

Wat is swingen?

Swingen is een vorm van consensuele niet-monogamie, waarbij partners afspreken om seksuele activiteiten met andere stellen te ondernemen. Het Nederlandse woord dat dit het beste omschrijft is partnerruil.

Hoewel swingen vaak door niet-swingers wordt geassocieerd met vreemdgaan, is het belangrijk om te onthouden dat swingers toegewijde stellen zijn die samen hun seksuele fantasieën verkennen voor een avondje plezier, of de activiteit als een vast onderdeel van hun seksleven beschouwen.

Ontmoeten

Een andere partner ontmoeten

Swingers ontmoeten kan op veel verschillende manieren. Sommige manieren zijn geschikt voor beginnende swingers, voor andere manieren moet je al wat connecties hebben met andere swingers.

Parenclubs

Een bezoekje aan een parenclub is de meest voor de hand liggende manier om andere swingers te ontmoeten. Veel clubs maken je bij je eerste bezoekje graag even wegwijs als je aangeeft nieuw te zijn.

In een parenclub kan je zo ver gaan als je zelf comfortabel vindt: samen met je partner toekijken, met andere mensen dansen of flirten, of daadwerkelijk met de partners van een ander stel seks hebben. Niets is taboe en niets hoeft.

Single mannen moeten goed kijken of en wanneer een parenclub voor hen toegankelijk is en onder welke voorwaarden.

Online dating

Online swinger dating is een makkelijke manier om op zoek te gaan naar andere koppels (of naar een man of vrouw voor erbij).

Je kunt kiezen uit speciale swinger datingsites of meer algemene datingsites voor casual dating.

Huisfeestjes

Wie geen zin heeft in een groot feest of parenclub kan terecht op intiemere huisfeestjes. Dat wil zeggen, als je de contacten hebt en uitgenodigd wordt.

Swingen op een huisfeestje doe je samen met een aantal andere stelletjes bij een host thuis. De sfeer is doorgaans plezierig en respectvol.

Stellen die een huisfeest bezoeken kennen elkaar vaak al via via, maar vaak worden er ook nieuwe stellen via een datingsite uitgenodigd om het spannend te houden.

Hotel dates

Hotels zijn geen plek om andere swingers te ontmoeten, hoewel het natuurlijk wel per toeval kan, maar voornamelijk een plek om af te spreken. Als je via een datingsite of app een ander stel hebt leren kennen en jullie willen de daad bij het woord voegen, dan heb je natuurlijk een locatie nodig.

Je kunt er voor kiezen om gezamenlijk in een parenclub af te spreken, of bij een van jullie thuis, maar een neutrale rustige plek zoals een fijne hotelkamer kan ook ideaal zijn.

Swinger terminologie

In contact advertenties en artikelen over swingen worden vaak termen genoemd die je misschien niet instinctief begrijpt. Hieronder vind je uitleg over het belangrijkste jargon.

Seks met iemand anders dan je eigen partner

Swingels

Omdat je bij swingen in principe van partner wisselt, heb je als single niet zoveel in te brengen. Je bent het derde wiel aan de wagen zeg maar. Toch hebben ook singles wel hun plek in het swingerswereldje. Er is zelfs een aparte term voor bedacht: de s(w)ingle.

Sommige parenclubs of swingersfeesten zijn exclusief voor koppels toegankelijk, bij andere zijn ook singles welkom.

Deze swingels kunnen bijvoorbeeld samen als gelegenheidskoppel aan partnerruil doen met een ander stel of fungeren als man of vrouw voor erbij. Hoewel dit laatste technisch gezien niet onder swingen valt.

Soft en full swap

Swingende koppels spreken met elkaar af welke activiteiten ze wel en niet met een ander stel willen delen en welke activiteiten ze willen bewaren voor hun eigen relatie.

Denk hierbij aan zaken als wel of niet zoenen, alleen strelen of ook penetratie enz. Dit zijn persoonlijke beslissingen die iedereen in eerste instantie met de eigen partner afspreekt om ervoor te zorgen dat beide partners op hun gemak zijn en er geen jaloezie ontstaat.

Binnen de swingers gemeenschap zijn er twee termen die gebruikt worden om een indicatie te geven van de activiteiten die men zou willen doen tijdens een date: soft swap en full swap.

Hoewel de definitie van beide begrippen niet alomvattend is, wordt soft swap doorgaans gebruikt voor partnerruil waarbij geen penetratie plaats vindt en full swap voor swingen met penetratie.

Wappen

Wappen is een vorm van swingen waarbij koppels elkaar ontmoeten en zich met elkaar vermaken onder invloed van psychoactieve stoffen zoals mdma of ghb.

Dogging

Dogging is het hebben van buitenseks met toeschouwers. Dit is in principe geen partnerruil, maar een begrip waar je swingers wel eens over zult horen praten.

Herkomst van de term swingen

De woorden swinger en swingen komen uit het Engels. De oudste vermelding van het werkwoord “to swing” met als betekenis “move freely back and forth” is bekend uit ongeveer 1540 (1).

De vertaling van deze betekenis naar het Nederlands is “vrijelijk heen en weer bewegen”. In de context van partnerruil is dit dus vrijelijk heen en weer bewegen tussen partners.

De lifestyle swingen is vermoedelijk in de jaren 50 van de vorige eeuw ontstaan in sommige Amerikaanse militaire gemeenschappen.

Vervolgens is het tijdens de seksuele revolutie in de jaren 60 bekend geworden bij een groter publiek. De bekende “autosleutel feestjes” zijn hier waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van.

Een sleutelparty is een vorm van swingen, waarbij mannelijke partners bij aankomst hun auto- of huissleutels in een gemeenschappelijke kom of tas doen. Aan het eind van de avond kiezen de vrouwelijke partners willekeurig sleutels uit de schaal en vertrekken met de eigenaar van die sleutel.

Verder lezen

De volgende artikelen uit onze kennisbank kunnen je ook interesseren:

 

Deel dit artikel

Send this to a friend