Friends with benefits (FWB): De voor- en nadelen van een seksmaatje

Friends with benefits – je hebt er vast wel eens van gehoord of ergens de FWB afkorting gelezen. Maar wat is de betekenis hiervan nou precies, wat zijn de voor- en nadelen en zijn er omgangsregels om de benefits in goede banen te leiden? Lees snel verder om daar achter te komen.

Wat betekent friends with benefits?

friends with benefits betekenis

Friends with benefits is in het Nederlands vertaald natuurlijk gewoon ‘vrienden met voordelen’. Bij friends with benefits is de betekenis van die voordelen seksueel.

FWB betekenis

FWB is de afkorting voor Friends With Benefits.

De betekenis van friends with benefits is een vriendschap waarbinnen je af en toe seks met elkaar hebt.

Waar komt de term friends with benefits vandaan?

Een van de eerste bronnen waarin we de term friends with benefits terugvinden is het nummer Head over feet van Alanis Morissette uit 1995. Opvallend is dat het daar waarschijnlijk werd gebruikt in de context van een vaste relatie. Omgekeerd dus van hoe we het nu kennen.

Skip naar 2:36 om het te horen:

De term raakte waarschijnlijk bekend bij het grote publiek door de film Friends with Benefits waarin Justin Timberlake en Mila Kunis hun vriendschap besluiten uit te breiden met casual seks.

Is een friend with benefits hetzelfde als een seksbuddy?

Het grootste voordeel van een friend with benefits komt in de kern hier op neer: wel seks, geen verplichting. En bij een seksmaatje is dat in principe ook zo. Toch kan je wel wat subtiele verschillen benoemen tussen beide vormen.

Seksmaatje

Eerlijk is eerlijk, je hebt waarschijnlijker vaker zin in seks dan dat je zin hebt om je emotioneel aan iemand te gaan binden  Je zou daarom steeds op een leuke one-night stand kunnen gokken. Omdat dat iedere keer toch weer een hachelijk avontuur kan zijn, kiezen sommige mensen voor een zogeheten seksbuddy. Zo’n seksbuddy, ook wel sexmaatje of neukertje genoemd, is iemand die je kan bellen als je zin in seks hebt.

Een seksbuddy is iemand waarvan je weet dat die daar in principe ook wel open voor staat. Je duikt bij zo’n neukertje net zo makkelijk in bed als je er vervolgens zonder plichtplegingen weer uit kruipt. Wel seks maar verder geen emotionele of relationele verplichtingen. Iemand die je even komt krabben als je seksuele jeuk hebt, als het ware, verder niks.

Neukertje

Friends with benefits

Bij een friends with benefits relatie gaat het er op een soortgelijke manier aan toe als bij een seksbuddy, maar het is toch niet helemaal hetzelfde.

Het belangrijkste verschil zit al in de betekenis: friends with benefits zijn vrienden. In tegenstelling tot een constructie met een seksbuddy, komt bij friends with benefits de vriendschap eerst en dán de seks.

Het voordeel daarvan is dat je seks hebt met iemand die je goed kent. Iemand die je graag mag ook, als het goed is, anders was je geen vrienden. Het is daarmee een stuk persoonlijker. Iets wat veel mensen prettig vinden binnen een seksuele relatie, waarin vertrouwen toch vaak een grote rol speelt.

Dit maakt het meteen ook wat gevoeliger voor drama. Omdat een FWB iemand is om wie je geeft en die je kent is de kans op kwetsen van gevoelens groter dan bij een seksmaatje. Wees je er van bewust dat dit dus ook een hoop ellende kan opleveren die de vriendschap stuk kan maken.

Friends with benefits: regels

Wat is bij friends with benefits relaties anders dan bij twee mensen die een ‘gewone’ relatie hebben?

Nou, om te beginnen dat je het niet zo noemt. Bij FWB slaap je met elkaar om de seks en niet omdat je een relatie hebt. Belangrijker is misschien nog wel dat je elkaar vrij laat. Bij FWB is de seks die je hebt niet exclusief. Anders dan binnen de meeste relaties, staan friends with benefits elkaar toe om ook seks met anderen te hebben.

Er zijn geen officiële friends with benefits regels maar die vrijblijvendheid is wel een belangrijke voorwaarde. Onder die ongeschreven friends with benefits regels valt dan ook dat je niet stiekem meer verwacht.

Een echte friend with benefits is het te doen om de seks en de vriendschap maar niet om een relatie.

Voor een goede friends with benefits ervaring is het van belang dat jullie dezelfde intenties en verwachtingen hebben. Spreek hier dus met elkaar over. Overweeg regels opstellen, net zoals je zou doen bij een serieuze relatie: bijvoorbeeld vertellen jullie het als er ook iemand anders is.

Stel spreekt regels af

De nadelen van friends with benefits

In tegenstelling tot de vertaling en betekenis van de constructie kan friends with benefits wel degelijk nadelen hebben.

In de praktijk blijkt de scheiding tussen FWB en een relatie wat moeilijker te handhaven dan op papier. Een van de twee kan gevoelens gaan ontwikkelen die emotioneler en gecompliceerder van aard zijn dan simpele geilheid. Dat gaat vaak al snel jaloezie en bijkomend ongemak opleveren. Dat doet niet alleen de seks geen goed, het kan ook nog eens een bedreiging vormen voor je vriendschap.

Fwb
Soms blijven de verwachtingen bij een fwb-relatie niet gelijk lopen. Bron.

Als zoiets met een seksbuddy gebeurt is de oplossing relatief simpel: geen seks en dus geen contact meer. Maar die vlieger gaat binnen een vriendschap natuurlijk niet op.

Het voordeel van FWB, namelijk het vertrouwen en de intimiteit, zijn ook meteen het grootste nadeel als er emoties of jaloerse gevoelens om de hoek komen kijken. De vriend wie het alleen om de benefits te doen is, kon er dan nog weleens een punt achter zetten. In dat geval heb je én geen seks meer én sneuvelt je vriendschap.

Als het werkt, zo’n seksuele vriendschap, zijn de voordelen van FWB groot maar de vraag blijft altijd of die opwegen tegen de risico’s.

Ex with benefits

Het kan ook andersom: je had een relatie maar de lasten daarvan begonnen zwaarder te wegen dan de lusten van de seks. Na het verbreken van de relatie kan je er daarna alsnog voor kiezen wel met elkaar te blijven slapen. Je ex is in dat geval een ex met benefits geworden.

De voordelen zijn hetzelfde als bij een friend with benefits: je kent en vertrouwt je seksmaatje door en door en je hebt seks.

Zijn friends met benefits relaties houdbaar? En kun je nog vrienden zijn als de benefits ophouden?

In het artikel “What Happens to Friends With Benefits Over Time?” van Psychology Today beschrijft onderzoeker Lehmiller het verloop van de FWB-relaties van 192 mensen over de loop van een jaar.

Hieruit blijkt dat na een jaar 41% van de FWB-relaties nog steeds bestond. (15% was een “echte” relatie geworden, 26% had dezelfde vorm gehouden.) 28% was weer gewoon vrienden zonder benefits en bij 31% was er geen enkele relatie meer, ook geen vriendschappelijke.

Status na een jaar Percentage
Nog steeds FWB 26%
Romantische partner geworden 15%
Weer gewoon vrienden 28%
Geen enkele relatie 31%

Hoe krijg je een friend with benefits?

FWB dating bestaat natuurlijk niet echt. Aangezien het hier om een seksuele relatie tussen vrienden gaat. Je kunt dus niet zomaar een datingsite open (althans, voor de real deal).

Om een friend met benefits te krijgen moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Je moet iemand in je vriendenkring hebben die je aantrekkelijk vindt, maar waar je geen relatie mee wilt. Dit moet dan ook nog eens wederzijds zijn. En vervolgens moet je hopen dat het voor beiden leuk blijft zonder dat het emotioneel verwarrend gaat worden.

Vrienden of meer?

Heb je nou niet zo’n iemand onder je vrienden, maar heb je wel behoefte aan een seksmaatje? Dan kan je op diverse datingsites gericht op zoek gaan naar iemand die niet op zoek is naar een relatie maar wel naar een soort FWB-achtige constructie of een one night stand.

Apps als Tinder of Kik zijn natuurlijk goeie opties hiervoor, als je duidelijk bent in je profiel over je intenties. (Je zult ook genoeg mensen tegenkomen die in hun profiel juist “geen ons of fwb” zetten. Die kun je in dit geval dus beter overslaan.) Maar je kunt er ook voor kiezen om een datingsite te gebruiken waar je mensen kunt leren kennen speciaal voor erotisch daten of een friends with benefits app.

Ga hiervoor naar onze datingsite vergelijker en vink aan dat je op zoek bent naar ‘erotisch daten‘ om een overzicht te zien van sites en apps die hierin specialiseren.

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerde artikelen uit de kennisbank:

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Send this to a friend