Wat is dogging?

Dogging is jargon voor het hebben van seks op een openbare locatie, met toeschouwers. Exhibitionisme ontmoet voyeurisme dus. Er kunnen meer dan twee deelnemers zijn; zowel groepsseks als gangbangs behoren ook tot de mogelijkheden.

Omdat kijken aangemoedigd wordt bij dogging, bestaat dit fenomeen eigenlijk uit twee partijen: de personen die seks hebben en de toeschouwers. Vaakt wordt er van tevoren afgesproken om elkaar te treffen, maar een ontmoeting kan ook spontaan plaatsvinden met wildvreemden die elkaar treffen op een bekende dogging locatie.

Dogging locaties kunnen uiteenlopen van parken, parkeerplaatsen langs de snelweg, maar ook meer stadse plekken zoals een bioscoop of een parking.

Herkomst van het woord dogging

De term ‘dogging’ stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw en werd gebruikt om mannen aan te duiden die koppels begluurden die buiten seks hadden. 1

Het Engelse werkwoord “to dog” betekent zoveel als “nauwgezet observeren/volgen”, zoals een hond zijn prooi in de gaten houdt.

Een andere etymologische verklaring is dat “de hond uitlaten” werd gebruikt als smoesje en eufemisme door zowel de toeschouwers van de buitensex als de mensen die openbaar seks gingen hebben. 2

Dogging werd in 2004 bekend bij het grote publiek toen de Engelse voetballer Stan Collymore bekend maakte dat hij meerdere keren naar buitenseks locaties en seksparkeerplaatsen was geweest om seks te hebben met vreemden. 3

Dogging in Nederland

Er is niet echt een Nederlands woord voor de term dogging, maar in de Nederlandse taal wordt het meestal aangeduid met “(anonieme) buitenseks”.

Liefhebbers van dogging ontmoeten elkaar op een bekende buitenseks locatie zoals in een bos of op een seksparkeerplaats. Afspraken binnen komen ook voor, bijvoorbeeld in een trein of openbare lift.

Met de komst van internet is het voor mensen die graag seks buiten inclusief toeschouwers willen hebben een stuk makkelijker geworden om gelijkgezinden te vinden.

Er is een keur aan datingsites die sexdates faciliteren.

In de prille dagen van het internet werden Nederlandse ontmoetingsplekken ook veel met elkaar gedeeld via websites, maar inmiddels is deze informatie vaak verouderd en komt er een wat ander publiek op af dat niet per se gewaardeerd wordt door de dogging gemeenschap.

Wat voor mensen doen aan dogging?

In eerste instantie denk je misschien aan homoseksuele mannen en cruisen, denk aan de bekende stokstaartjes in de duinen. 4 Maar deze aanname is niet juist. Zowel mannen, vrouwen als stellen doen graag aan sex op buitenlocaties en je komt hier mensen tegen uit de swingergemeenschap maar ook uit andere delen van de samenleving.

Eigenlijk iedereen die kan genieten van de spanning van buitenseks hebben en exhibitionistisch of voyeuristisch is ingesteld.

Gerelateerde onderwerpen

Lees ook deze artikelen uit de kennisbank:

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Send this to a friend