Veiligheid en online daten.

Veiligheid en Online Daten

Persoonlijke veiligheid is natuurlijk altijd belangrijk, maar net een beetje meer als je begint met online daten. Je spreekt af met iemand die je nog nooit hebt gezien, en dit kan (en hoort!) allerlei alarmbellen te laten rinkelen. Online dating is een onderneming waarbij je net een beetje voorzichtiger moet zijn. Volg je onze tips voor een veilig dating avontuur, dan doe je dat.

Het belangrijkste advies dat wij je kunnen geven voor veilig online daten is: “Gebruik je gezonde verstand en instinct!”. Als iets niet goed voelt, doe het niet.

Actie bij Pepper

Net zoals in het echte leven lopen er online mensen rond die erop uit zijn om je schade te berokkenen en/of je geld af te troggelen. Je kunt deze mensen vaak van tevoren herkennen en vermijden als je de volgende stappen in acht neemt:

9 tips voor een veilige online dating ervaring

  1. Gebruik alleen maar gerespecteerde en grote online dating sites. Deze sites hebben interesse in jouw veiligheid omdat slechte publiciteit ze veel klanten en geld kan kosten. Daarom voeren deze sites vaker een actief beleid van het opzoeken en uitsluiten van rotte appels in hun klantenbestand.
  2. Kies bewust wat voor imago je neerzet op je profiel. Kies bijvoorbeeld geen schermnaam als “Wet Slut” als je op zoek bent naar een langdurige monogame relatie, en reken erop dat je met zo een naam naast leuke reacties ook een boel vieze mannetjes op je af krijgt.
  3. Blijf anoniem! Zo kan je er altijd zeker van zijn dat als iemand beledigend of ronduit eng gaat doen, je deze persoon meteen kan blokken en er daarna nooit meer van hoort. De volgende twee punten zijn daarvoor erg belangrijk: [1] Zet geen persoonlijke informatie op je profiel waaruit blijkt waar je werkt of woont. En [2] gebruik (zeker in het begin) nooit je eigen email maar gebruik het email systeem van de datingsite die je gebruikt. Pas later kan je overstappen op je ‘gewone’ email adres en daarna op telefoon gesprekken.
  4. Gebruik je gezonde verstand. Lees het profiel van iemand goed door en stel gerichte vragen over dingen waaraan je twijfelt in e-mails of telefoongesprekken. Vertrouw je instinct en houdt je eigen tempo. Als het contact volgens jou te snel te intiem wordt, doe het langzamer aan. En breek gelijk het contact af bij tekenen van gevaar. Voorbeelden hiervan zijn agressief taalgebruik, denigrerende opmerkingen, pogingen om je te controleren, of lichamelijke bedreigingen. Als iemand al te veel van je weet en je voelt je echt bedreigd: stap naar de politie!
  5. Plan een veilige eerste afspraak. Maak de eerste afspraak kort en op een publieke plek zoals een restaurant of café. Vertel een vriend of vriendin waar je heengaat en zorg dat je mobiele telefoon een opgeladen batterij heeft. Mocht je je tijdens de eerste afspraak niet lekker of veilig voelen, vertrek dan! Je hebt geen verplichtingen tegenover je date.
  6. Je mag je date op elk moment afbreken. Je hoeft je niet te verontschuldigen, niets uit te leggen, en je niet schuldig te voelen. Als je niet op je gemak bent, ga dan weg!
  7. Liefde maakt blind, pas daarvoor op. Zelfs als je de ware Jacob (of Jacoba) gevonden denkt te hebben raden we je aan om voorzichtig te zijn. Vertrouwen moet je verdienen, en tot dat gebeurt kan je beter te voorzichtig zijn dan andersom.
  8. Draag je eigen steentje bij. Als je vermoedt dat iemand met wie je contact aan het leggen bent snode plannen heeft, geef dit dan aan bij de dating website! Deze websites doen hun best om de gemeenschap veilig te houden, maar er kunnen altijd roofdieren door heen verdediging heen glippen. Als iedereen een handje meehelpt, is er niets aan de hand!
  9. Tenslotte, rapporteer iedereen die je om een lening of financiële informatie vraagt. Het maakt niet uit hoe zielig en echt een verhaal klinkt, dating websites zijn hier niet de goede plek voor, en dit soort zaken eindigt bijna altijd in tranen.
Actie bij Parship