Tweede date: tips en ideeën

Na een succesvolle eerste date is het tijd voor de tweede date! Hoewel je nu niet meer afspreekt met een volledig onbekende, kan een tweede date alsnog behoorlijk spannend zijn. Blijkbaar vonden jullie elkaar allebei leuk genoeg om nog een keer af te spreken en je hoopt natuurlijk dat dit na de tweede date nog steeds zo is.

Om je op weg te helpen hebben we in dit artikel tips en ideeën voor een succesvolle tweede date voor je verzameld.

Hoe lang na de eerste date plan je de tweede date?

Zoals met vrijwel alles in de liefde (en dus ook in het daten) geldt, whatever works. Er zijn geen vaste regels voor hoe en wanneer.

Plan je tweede date wanneer jij denkt dat het goed is.

Doe het misschien niet op de volgende dag (dat kan een beetje wanhopig overkomen en de ander afschrikken), maar wacht zeker ook niet te lang. De fijne spanning van de eerste date moet tenslotte niet vervlogen zijn.

Moeten we toch een tijdsduur noemen? Een tweede date een week na een eerste date is waarschijnlijk een veilig gemiddelde.

Wat te doen op de tweede date?

Wat doe je op tweede date?

Als je de tips uit het artikel Wat te doen op een eerste date hebt gevolgd dan hebben jullie waarschijnlijk een relatief korte en veilige activiteit zoals koffie drinken in een café gedaan.

Aangezien het blijkbaar leuk genoeg was tussen jullie om een tweede date af te spreken kan je nu kiezen voor een iets langere date, waarbij jullie meer tijd hebben om elkaar te leren kennen. Zorg wel dat het ook weer niet té lang is, want het zou ook zomaar kunnen dat het toch wat tegenvalt.

Geschikte date ideeën voor een tweede date zijn bijvoorbeeld een stuk wandelen (als jullie hiervan houden), of bijvoorbeeld een bezoek aan een museum, een dierentuin of een leuk event.

Tweede date dierentuin
Verliefd stel bezoekt funky dierentuin.

Het is fijn om iets te doen waarbij je actief bent en input krijgt uit je omgeving zodat je dat makkelijk kan gebruiken om over te praten. Zo valt het gesprek niet snel stil.

Een tweede date is natuurlijk wel bedoeld om elkaar beter te leren kennen, dus zorg ook dat je wat persoonlijke dingen over elkaar te weten komt door persoonlijke vragen te stellen waardoor de ander over zichzelf kan vertellen.

Samen nieuwe en spannende dingen doen kan de gevoelens van verliefdheid aanwakkeren (ook in bestaande relaties) blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, daarom is het beter om tijdens de tweede date niet wéér een drankje te doen terwijl je tegenover elkaar aan een tafeltje zit. (Maar het is natuurlijk niet verboden, mochten jullie dat gewoon heel graag willen…)

Samen spannende dingen doen
Dit is misschien té spannend voor een tweede date…

Verderop in dit artikel vind je een aantal tweede date ideeën die je kunt gebruiken ter inspiratie.

Wat is een goeie lengte voor een tweede date?

Was de eerste date nog een voorzichtig drankje, de tweede date mag best wat langer duren (dat gaat meestal al vanzelf als je een activiteit inplant).

Het is wel fijn als de tijdsduur flexibel is, mocht de tweede date alsnog tegenvallen dan ben je blij dat je niet een dagje Groningen hebt georganiseerd terwijl je in Maastricht woont en dus nog uren aan elkaar vast zit.

Mocht het super leuk zijn, dan kan je het natuurlijk zo lang maken als je wilt…

15 Tweede date ideeën om elkaar te leren kennen

Hier vind je een 15-tal geschikte ideeën voor als je op tweede date gaat.

1. Ga samen een stukje wandelen door de stad

Wandelen op een tweede date

Laat jouw date de plekjes zien in jouw stad die jij bijzonder of leuk vindt. Onderweg kunnen jullie ergens een drankje doen om op te warmen, of een ijsje eten om af te koelen – al naar gelang het jaargetijde. En als jullie tweede date geslaagd is kan je ook nog spontaan een hapje doen om het af te sluiten

2. Ga naar een museum of een mooie tentoonstelling

Samen een tentoonstelling bekijken is een leuke activiteit voor een tweede date. Je kunt praten over wat je ziet (en je kan je date op een andere manier leren kennen door wat hij of zij hierover te zeggen heeft) en het is geschikt voor elk weertype.

Er zijn musea en tentoonstellingen over zeer uiteenlopende onderwerpen, dus je kunt er altijd wel een vinden die bij jullie interesses passen.

3. Laat je hobby zien

Rare hobbies leveren genoeg tweede date ideeën
We weten niet precies wat de hobby is van deze dude, en of je wel op een tweede date met hem moet willen gaan… Bron.

Als een van jullie twee een uitgesproken hobby heeft die ook nog eens makkelijk te proberen is, dan is een tweede date een mooi moment om dit eens gezamenlijk te doen.

Nodig de ander uit voor een proeflesje surfen, neem hem of haar mee naar de postzegelmarkt of ga samen een dagje geochaching doen. Dit zijn natuurlijk maar voorbeelden, weten wij veel wat voor coole hobby jij hebt.

Bonuspunten als jullie het tijdens de eerste date hierover hebben gehad en je date liet merken dit wel eens te willen proberen.

4. Een klassieker: ga een potje bowlen

Lekker een potje bowlen blijft een goed idee voor zowel een eerste date, tweede date als een derde date.

Het lijkt een suffe bezigheid, en dat is het ook, maar wel een die garant staat voor lol.

Er zit een competitief element in, maar wel op een onschuldige manier en je kunt er een drankje bij doen om de sfeer te verhogen.

Vonden jullie het beiden een succesvolle tweede date, dan kunnen jullie de avond voortzetten op een andere locatie in de stad terwijl je jouw date subtiel kunt blijven herinneren aan die totaal mislukte worp.

5. Maak een nachtwandeling

De nacht maakt je lopende avontuur extra spannend
Drie stelletjes hebben een wandeldate in de nachtelijke straten van een stad. Bron.

’s Nachts dwalen door de stad heeft iets magisch romantisch. De stilte en de lichtjes in de uitgestorven straten. Op je tweede date samen een nachtwandeling maken geeft een gevoel van spanning, avontuur en romantiek. Alleen jullie tweetjes samen.

Let wel, we hebben het hier over een wandeling ’s nachts in een stad, niet in een donker bos of verlaten havengebied. We willen natuurlijk wel dat je nog aan een derde date toekomt.

Dit idee voor een tweede date werkt alleen als jullie beiden nachtmensen zijn. Een ochtendmens maak je hier waarschijnlijk minder blij mee.

6. Bezoek een wijn, bier of whisky proeverij

Bezoek een proeverij waar je jullie favoriete alcoholische versnapering kunnen proeven met professionele uitleg erbij.

Of kies ervoor om gewoon met z’n tweeën in een restaurant of café met een goeie drankkaart jullie eigen proeverij te houden. Schrijf jullie beoordelingen op van elk drankje en geef het een cijfer. (Stijgen de cijfers bij jullie ook tegen het einde van de proeverij?)

Als jullie daar al aan toe zijn, kunnen jullie de proeverij ook bij een van jullie thuis houden. Neem allebei wat drankjes mee, en zoek wat informatie op die je over het drankje kunt vertellen. Vergeet niet wat versnaperingen in te slaan die goed bij het drankje passen.

De kans dat het héél gezellig wordt is wel wat groter dan bij een proeverij op een neutrale locatie. Bedenk van te voren of je hiervoor open staat.

7. Ga picknicken

Liefde gaat door de maag
Haat jij dat ook als een grote eend je picknick komt verstoren? Bron.

Zegt het weerbericht dat het een mooie dag wordt tijdens jullie tweede date? Dan is lekker picknicken in het park of op een andere mooie plek een heerlijk idee.

Verwen je date door een picknickmandje (mag ook gewoon je rugzak zijn) vol te stoppen met lekkernijen en een kleedje en trek er samen op uit.

8. Bezoek een dierentuin op je tweede date

Een dierentuin is een goede plek om elkaar beter te leren kennen. Je bent in beweging en er is veel te zien om over te praten.

Heeft je date compassie voor de dieren en laat hij of zij zich van een gevoelige kant zien, of vraagt hij zich alleen af hoe ze zouden smaken? Heeft hij of zij veel kennis van de wereld of ziet hij het verschil tussen een koe en een kameel niet?

Meestal is er ook koffie met taart of patat en ijs. Kortom een dierentuin behoort zeker tot een van de beste tweede date ideeën.

9. Bezoek een kinderboerderij

Met geitjes nooit saaie gesprekken

Vergelijkbaar met een dierentuin, maar dan kleinschalig. Een kinderboerderij is een laagdrempelige date activiteit voor zowel een eerste date als tweede dates.

Voordeel is dat je hier de dieren kunt aanraken. (Vraag wel eerst toestemming #mmmhoetoo.)

Je kunt een bezoekje aan een kinderboerderij ook combineren met bijvoorbeeld een wandelingetje door de buurt, om je tweede date wat meer aankleding te geven.

10. Ontsnap samen uit een escape room

Een escape room kan jullie tweede ontmoeting van extra spanning voorzien. In een race tegen de klok moeten jullie samenwerken om puzzels op te lossen.

Geloof ons, op zulke momenten leer je elkaar kennen.

Als jullie ontsnapt zijn kan je lekker nagenieten in de bar met een drankje en een hapje.

11. Bezoek een cabaret voorstelling

Lachen op je date

Humor om voor te lachen, daar word je vrolijk van. En samen lachen verbindt. Dus wat is er beter dan samen naar een cabaret voorstelling gaan of naar een stand-up comedy café.

Het is een gezellig avondje uit, en tijdens het nabespreken kom je veel over elkaar te weten: kan iemand veel hebben, of is iemand snel geshockeerd over dingen die gezegd worden.

Past jullie gevoel voor humor bij elkaar? Dan heb je in ieder geval een goede basis voor een relatie.

12. Kom in beweging

Daag elkaar uit met een potje sport: ga samen schaatsen, squashen, fietsen of tennissen. Pak de kano of neem je date mee voor een potje frisbee in het park.

Met sporten maak je endorfines aan die voor een gelukzalig gevoel zorgen. En samen sport geeft een band. En dat is nou net wat je probeert te bereiken op je tweede date. Toch?

13. Doe mee aan een pubquiz

Maak een goede indruk met je kennis tijdens een pubquiz

Samen meedoen aan een pubquiz staat garant voor hilariteit. Je bent in een café met een drankje en een portie gezonde spanning: lukt het jullie samen om de beste van de pub te worden? Of moeten jullie hard lachen om hoe fout de antwoorden zijn die jullie geven?

Hoe dan ook, het is een ontspannen avond met hier en daar zelfs mogelijkheden voor een spontaan lichamelijk contact (bij samen juichen hoort wel een knuffel, of geef een plagerig duwtje bij een compleet mislukt antwoord).

14. Neem je date mee naar een game hall

Het concept van de game hall of arcadehal is de laatste jaren populair geworden in Nederland. En met recht.

Het is dan ook een leuke activiteit voor een tweede date.

Je kunt je hier eindeloos vermaken met diverse (video)games. Zijn jullie competitief of spelen jullie vooral samen. En kan je date tegen zijn of haar verlies?

Na afloop doe je nog een drankje aan de bar of lopen jullie nog een rondje door de stad.

En verder nog…

Vergeet niet zo nu en dan lekker te flirten tijdens je tweede date, geef een leuk complimentje, laat de ander merken dat je hem of haar waardeert.

Overdrijf het niet, je wilt niet wanhopig of krampachtig overkomen.

Zoals altijd, wees jezelf. Probeer je niet anders voor te doen dan je bent, dat ga je niet volhouden. Als je gewoon doet zoals je altijd bent dan weet je zeker dat de ander jou leuk vindt, en niet de stoere/zogenaamd betere versie van jezelf die je misschien probeert voor te spelen.

Zoenen en of seks?

Of je wel of niet kan zoenen op een tweede date of zelfs met elkaar het bed in kunt duiken hangt helemaal van jullie eigen instelling af. De stelregel is: als jullie het allebei willen, waarom niet? Voor sommigen is het veel te snel, voor anderen kan het al na een eerste date. Er is geen goed of slecht in deze, maar respecteer elkaars wensen hierin en dring niet aan.

Tweede date mislukt?

We gaan er niet van uit, maar loopt je tweede date toch op niets uit? Vind dan een nieuwe eerste date op een van de vele datingsites:

…of juist geslaagd? Bekijk dan deze lijst van leuke dingen om te doen met je vriend of vriendin.

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Send this to a friend