15 Tips voor het maken van een tekst voor een leuk dating profiel

Het maken van een profieltekst voor een datingsite kan lastig zijn. Veel mensen vinden het niet prettig om over zichzelf te schrijven en schieten acuut in een writersblock.

Tip: Direct hulp nodig? Laat je dating profieltekst schrijven door onze AI Assistent.

Hieronder hebben we 15 tips verzameld die je kunnen helpen bij het schrijven van een tekst voor een leuk dating profiel.

1. Vraag je vrienden om hulp

Vraag een vriend of vriendin om je te helpen bij het schrijven van je profiel. Vraag of ze jouw positieve eigenschappen voor je willen opschrijven. In je profieltekst zet je dan vervolgens:

“Dit zeggen mijn vrienden over mij: …”

Het zal je verbazen hoeveel bruikbare en leuke content dit oplevert.

2. Vermijd clichés

Het is misschien een cliché, maar vermijd clichés.

Ook al hou je wel van ‘wandelen op het strand’ of ‘wijn drinken bij een knapperend haardvuur’, laat het weg – iedereen zegt dat. Bedenk iets interessants dat een gespreksstarter kan zijn. Dit trekt de aandacht van de lezer van je profieltekst en geeft hem of haar meteen een opening om een vraag over te stellen.

3. Kijk naar andere profielen

Als je moeite hebt met inspiratie, kijk dan eens rustig naar een selectie van profielen om te zien wat andere mensen zeggen.

Pro tip: Bij veel datingsites kan je een gratis account aanmaken. Dit kan je natuurlijk ook doen als het andere geslacht, om eens te zien wat de concurrentie over zichzelf op hun profiel zet.

4. Kies voor actiefoto’s

Actiefoto’s krijgen meer reacties – zelfs als je gezicht niet te zien is. Dus heb je foto’s van jezelf waarop je een instrument speelt of een sport beoefend? Gebruik ze!

5. Wees positief

Wees positief over jezelf in je profieltekst. En we bedoelen niet dat je jezelf mooier voor moet doen dan je bent, maar je hoeft ook niet direct te koop te lopen met zaken waarover je niet tevreden bent bij jezelf.

Je profiel is in wezen je dating CV. Je zou niet willen dat een toekomstige werkgever iets negatiefs leest, dus waarom zou je willen dat een potentiële partner iets leest dat niet positief is?

6. Wees eerlijk

Met liegen kom je nergens in de datingwereld. Bedenk hoe gekwetst je zou zijn als iemand met wie je aan het daten was tegen je loog. Eerlijkheid is het beste beleid. Leugentjes op een datingprofiel komen zeker voor, maar je zet jezelf op een achterstand, want ze komen meestal vrij snel uit als je daadwerkelijk met iemand gaat afspreken.

7. Wees specifiek

Gebruik specifieke voorbeelden in je profiel tekst, daarmee geef je een volledig beeld van wie je bent:

Als je van reizen houdt, zeg dan waar je favoriete plek is en waarom. Dit soort concrete voorbeelden maken je profiel tekst veel pakkender dan wanneer je alleen maar zou zeggen dat je van reizen houdt. En het is ook nog eens makkelijker om je tekst te maken want hij vult zich zo bijna vanzelf.

8. Werk je profiel tekst regelmatig bij

Houd je profiel actueel. Doe de moeite om je profiel regelmatig te vernieuwen met relevante informatie over jezelf.

9. Let op je grammatica

Veel mensen vinden slechte grammatica en spelling een afknapper, en de besten onder ons kunnen fouten maken, dus wees voorzichtig op dit punt. Als je van nature geen goede speller bent, laat de spellchecker dan het zware werk voor je doen.

10. Lach naar het vogeltje

Onderzoek wijst uit dat 96% van de mensen liever een grote, blije glimlach op een profielfoto zien dan een sexy pruillipje. Interessant…

Lees hier hoe je een goede profielfoto maakt.

11. Kies recente foto’s

Als je foto’s meer dan een jaar oud zijn, gebruik ze dan niet. Een van de meest gehoorde klachten over online dating profielen is ‘ze hebben er misschien ooit zo uitgezien, maar nu zeker niet meer’.

Als je er tijdens een date opeens anders uit ziet dan op je profiel, dan wordt dat doorgaans geen succesvolle date.

Wist je trouwens dat rood op je profielfoto’s extra aantrekkelijk maakt?

12. Laat ze de echte jij zien

Hoe meer foto’s je op je profiel hebt, hoe meer aandacht je zal krijgen. Maak daar dus optimaal gebruik van. Neem minstens een paar duidelijke hoofdfoto’s op, waarop je geen zonnebril draagt en je je gezicht duidelijk kunt zien. Voeg ook altijd minstens één foto over de volle lengte bij, zodat er geen verrassingen zijn als we elkaar in het echt ontmoeten.

13. Heb plezier

De meeste mensen willen iemand vinden die hen aan het lachen kan maken, dus laat mensen zien dat je gevoel voor humor hebt. Als je iemand aan het lachen kunt maken, is dat een geweldige ijsbreker en kan je gesprek goed op gang komen.

14. Wees de focus

Kies geen foto waar jij niet het belangrijkste middelpunt bent. Of foto’s waarop je met meerdere mensen staat zodat het voor de ander niet duidelijk is wie er nou bij het datingprofiel hoort.

15. Denk buiten het kader

Als je op een datingprofiel moet invullen waar je naar op zoek bent, geef dan niet te veel details. Vertel over het soort relatie dat je zoekt, en of je vaste deal-breakers hebt zoals ‘moet van honden houden’. Maar als het gaat om dingen als lengte, gewicht, inkomen, haarkleur enz – heeft het eigenlijk niet zoveel zin die dingen op te sommen.

Ten eerste kan het je te ongenaakbaar doen lijken, zelfs op iemand die alle juiste vakjes aanvinkt. En ten tweede zul je verbaasd zijn hoe vaak mensen vallen voor iemand die geen van hun oorspronkelijke vakjes aankruist. Kortom, beperk je zelf niet vooraf.

Aan de slag

Deze tips werken het beste door ze gewoon in de praktijk uit te gaan proberen.

Dus:

  1. Kies hier een datingsite
  2. Maak en al dan niet gratis profiel aan
  3. En begin met het maken van je profiel

Na de eerste keer wordt het makkelijker. En je kunt (delen van) je profiel uiteraard hergebruiken op meerdere datingsites of dating apps.

Lees ook

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Send this to a friend