Wat is een crush? Betekenis, types en hoe ermee om te gaan.

Als je weleens hebt gehoord van de term “crush”, heb je je misschien afgevraagd wat dat precies betekent. In dit artikel geven we je het antwoord op de vraag “Wat is een crush?”.

Dus lees snel verder…

Wat is een Crush? (Betekenis van het woord crush)

Het woord crush is een Engelse term die vertaald kan worden naar “een oogje hebben op iemand”. Het is een gevoel van aantrekkingskracht en verlangen naar iemand anders. Het kan een kortdurende obsessie zijn voor iemand, waarbij je heftige verliefde gevoelens ervaart. Maar het kan ook een meer oppervlakkige aantrekking tot iemand betekenen.

Verschil tussen Crush en Verliefdheid

Verliefdheid is een diepere vorm van gevoelens voor iemand anders dan bij een crush het geval is. Het gaat vaak gepaard met een gevoel van verbondenheid, vertrouwen en respect. Verliefdheid kan ook langer duren dan een crush en kan leiden tot een relatie. Een crush daarentegen is vaak meer gebaseerd op uiterlijk en oppervlakkige aantrekkingskracht.

Een liefdesrelatie begint met een crush of verliefdheid. Maar wat is een crush of verliefdheid?

Signalen die verraden of iemand een crush op jou heeft

Als je een crush hebt op iemand, kan het lastig zijn om te bepalen of diegene jou ook ziet zitten. Gelukkig zijn er een aantal signalen die kunnen aangeven dat iemand een crush op jou heeft. In deze sectie bespreken we de lichamelijke signalen en gedragssignalen die kunnen wijzen op een crush.

Lichamelijke Signalen

Lichamelijke signalen kunnen veel zeggen over de gevoelens van iemand. Hier zijn een aantal signalen die kunnen wijzen op een crush:

 • Oogcontact: Als iemand veel oogcontact met je maakt, kan dit een teken zijn dat diegene interesse in je heeft.
 • Verborgen blikken: Als iemand vaak naar je kijkt en dan snel wegkijkt als je terugkijkt, kan dit een teken zijn dat diegene verlegen is en een crush op je heeft.
 • Lichaamstaal: Als iemand zijn of haar lichaam naar jou toe draait, kan dit een teken zijn dat diegene openstaat voor contact en interesse in je heeft.
Signalen van een crush

Gedragssignalen

Naast lichamelijke signalen zijn er ook gedragssignalen die kunnen wijzen op een crush. Hier zijn een aantal signalen waar je op kunt letten:

 • Aanspreken: Als iemand je vaak aanspreekt en met je wil praten, kan dit een teken zijn dat diegene interesse in je heeft.
 • Complimenteert: Als iemand je vaak complimenten geeft, kan dit een teken zijn dat diegene een crush op je heeft.
 • Onthoudt wat je doet of zegt: Als iemand zich veel herinnert van wat je hebt gezegd en gedaan, kan dit een teken zijn dat diegene interesse in je heeft.
 • Veel reacties op social media: Als iemand veel van je berichten op social media liket of erop reageert, kan dit een teken zijn dat diegene een crush op je heeft.

Voordat je meteen een trouwring gaat kopen moet je wel beseffen dat deze signalen niet altijd 100% betrouwbaar zijn en dat het belangrijk is om ook op je eigen gevoel af te gaan. Als je het idee hebt dat iemand een crush op je heeft, kun je altijd proberen om zelf het initiatief te nemen en te kijken hoe diegene hierop reageert.

Hoe om te gaan met een crush?

Als je een crush op iemand hebt, kan het lastig zijn om te weten hoe je hiermee om moet gaan. Hier zijn enkele tips en richtlijnen om je te helpen:

Tips voor het omgaan met een Crush

 1. Blijf kalm en verzamel moed: Het kan eng zijn om je crush te benaderen, maar onthoud dat hij of zij ook maar een mens is. Verzamel moed en spreek degene aan op een rustige en zelfverzekerde manier.
 2. Wees vriendelijk en oprecht: Als je met je crush praat, wees dan vriendelijk en oprecht. Geef een compliment, vraag hoe zijn of haar dag was, en toon interesse in wat diegene te zeggen heeft. Dit kan helpen om de spanning te verminderen en een band op te bouwen.
 3. Gebruik sociale media met mate: Social media kan handig zijn om contact te houden met je crush, maar gebruik het met mate. Overmatig berichten sturen of stalken op social media profielen kan je crush afschrikken en je in een negatief daglicht stellen.
 4. Flirt subtiel: Het is oké om te flirten met je crush, maar doe het subtiel en respectvol. Vermijd vulgaire opmerkingen of gedrag dat ongepast kan zijn.
Wat te doen bij vlinders in je buik?

Wat niet te doen

 1. Obsessief gedrag: Het is belangrijk om te onthouden dat een crush een kortdurend sterk verlangen kan zijn. Als je merkt dat je een ongezonde obsessie begint te krijgen voor iemand, probeer dan afstand te nemen en je te concentreren op andere dingen in je leven.
 2. Vrienden of collega’s lastigvallen: Als je crush een vriend of collega is, vermijd dan het lastigvallen van hen op het werk of in sociale situaties. Dit kan ongemakkelijk zijn voor hen en kan ook leiden tot problemen op de werkplek.
 3. Overdrijven met complimenten: Hoewel het geven van complimenten aan je crush belangrijk is, overdrijf het niet. Te veel complimenten kunnen opdringerig overkomen en je crush afschrikken.

Verschillende soorten crushes

Er zijn verschillende soorten crushes die mensen kunnen ervaren. Hier zijn enkele veelvoorkomende typen crushes:

 1. Romantische crush: Dit is de meest voorkomende vorm van een crush, waarbij je romantische gevoelens hebt voor iemand. Je voelt je sterk aangetrokken tot de persoon en hebt mogelijk de wens om een romantische relatie met hen aan te gaan.
 2. Seksuele crush: Een seksuele crush verwijst naar een sterke seksuele aantrekkingskracht tot iemand, zonder noodzakelijkerwijs romantische gevoelens te hebben. Het draait voornamelijk om fysieke aantrekkingskracht en verlangen naar seksuele intimiteit.
 3. Celebrity crush: Dit type crush treedt op wanneer iemand een sterke bewondering, fascinatie of aantrekking voelt tot een beroemdheid. Het kan puur oppervlakkig zijn, gebaseerd op uiterlijk of talent, en heeft meestal geen persoonlijke interactie.
 4. Platonische crush: Een platonische crush, ook wel bekend als een “friend crush” of “squish”, verwijst naar een sterke emotionele aantrekkingskracht tot iemand zonder romantische of seksuele verlangens. Je kunt een diepe waardering en bewondering hebben voor een persoon en een sterke behoefte voelen om dicht bij hen te zijn, maar niet op romantisch gebied.
 5. Ideale crush: Bij een ideale crush word je aangetrokken tot een ideaalbeeld of ideaaltype persoon, vaak gebaseerd op bepaalde eigenschappen of kenmerken die je bewondert. Dit type crush kan voorkomen wanneer je verliefd wordt op de ideale versie van iemand in je gedachten, zelfs als je ze niet persoonlijk kent.

Het is belangrijk op te merken dat deze crushes subjectief zijn. Hoe je dit ervaart verschilt per persoon. Mensen kunnen ook verschillende soorten crushes tegelijkertijd ervaren of in verschillende stadia van hun leven verschillende typen crushes hebben.

Veelgestelde vragen

Wat betekent een crush hebben op iemand?

Een crush op iemand hebben betekent dat je gevoelens voor die persoon hebt ontwikkeld. Het kan variëren van een lichte aantrekkingskracht of lustgevoelens tot een heftig gevoel van verliefdheid. Een crush gaat vaak gepaard met het verlangen om bij die persoon in de buurt te zijn en tijd met hem of haar door te brengen.

Hoe weet je of iemand een crush op je heeft?

Het kan lastig zijn om te weten of iemand een crush op je heeft. Enkele signalen die erop kunnen wijzen zijn dat die persoon vaak naar je kijkt, veel vragen aan je stelt en zich geïnteresseerd toont in wat je doet. Ook kan die persoon nerveus of verlegen zijn in jouw buurt.

Wat is het verschil tussen een crush en verliefd zijn?

Een crush is vaak een oppervlakkige aantrekkingskracht terwijl verliefdheid dieper gaat. Bij verliefdheid voel je een sterke emotionele band met die persoon en wil je graag een relatie met hem of haar aangaan. Een crush kan overgaan, terwijl verliefdheid vaak langer aanhoudt.

Wat moet je doen als je een crush hebt?

Als je een crush hebt, is het belangrijk om te onthouden dat het normaal is om gevoelens voor iemand te hebben. Het kan helpen om je gevoelens te uiten, bijvoorbeeld door met vrienden te praten of door een brief te schrijven die je niet verstuurt. Als diegene iemand is met wie je ook contact hebt (dus geen bekendheid aan de andere kant van de wereld) dan kun je natuurlijk ook de stoute schoenen aantrekken en kijken of de aantrekkingskracht wederzijds is. Maar je hoeft niets te doen. Je kunt ook gewoon wachten en kijken of het gevoel blijft.

Hoe lang duurt een crush?

De duur van een crush kan sterk variëren van persoon tot persoon. Het hangt af van verschillende factoren, waaronder de intensiteit van de gevoelens, de interactie met de persoon waarop je een crush hebt en individuele emotionele kenmerken. Over het algemeen kan een crush van enkele weken tot enkele maanden duren, maar het kan ook langer aanhouden of sneller vervagen.

Gerelateerde onderwerpen

Deel dit artikel

Send this to a friend