Wat is een wingman?

Een wingman is iemand die je helpt te krijgen wat je wilt, of het nu een date is of een ander doel. Het idee van een wingman is dat hij of zij je kan helpen slagen waar je in je eentje misschien zou falen.

Wingman betekenis

In de context van dating wordt met de term “wingman” een persoon bedoelt die een andere persoon helpt bij het versieren van een potentiële romantische partner.

Een wingman is meestal een persoon die je al langer kent, maar soms kan de rol ook door een onbekende derde worden vervuld.

Een wingman kan zowel een man als een vrouw zijn, hoewel we in het laatste geval vaak spreken van een wingwoman.

Hier zie je een wingman in actie:

Waar komt de term wingman vandaan?

Wingman is een Engels woord. De oorspronkelijke betekenis van woord wingman komt uit de militaire luchtvaart en de definitie is volgens de Cambrigde Dictionary (1) als volgt: “een piloot wiens vliegtuig achter en opzij vliegt van het vliegtuig dat een groep vliegtuigen leidt die samen vliegen”.

Voor de mensen die nog nooit een straaljager hebben gevlogen: Dit is de piloot die een andere piloot ondersteunt in een potentieel gevaarlijke vliegomgeving.

Zie je de analogie?

De term wingman in de context van dating is waarschijnlijk populair geworden in 1986 door de film Top Gun waarin piloten in een bar te zien zijn die per tweetal vrouwen proberen te versieren, vergelijkbaar met hun tactiek tijdens de vlucht.

Wat doet een wingman (of wingwoman)?

Een vriend of vriendin die je meenemt om te helpen met het versieren van mannen of vrouwen
Vrouw praat haar vriendin moed in.

Een wingman is iemand die je helpt in het dating proces. Van contact leggen met een leuke man of vrouw tot het regelen van een eerste date. (Vanaf dat moment moet je het zelf doen, anders wordt het awkward.)

Zie het als een kruising tussen een persoonlijke assistent en een mentor op liefdesgebied.

De manier waarop hij of zij dit doet hangt sterk van de situatie af, maar hier volgen een paar voorbeelden:

Helpen met contact leggen

Een wingman kan je helpen bij het contact maken met een leuke man of vrouw.

Dit kan simpelweg door samen met je te zijn tijdens het uitgaan, waardoor het makkelijker is om op iemand of een ander groepje af te stappen.

Maar hij of zij kan je ook een duwtje in de rug geven waardoor je iemand durft aan te spreken.

Coachen

Je kunt een wingman zien als een coach: iemand die met je meekijkt en je van advies voorziet. Als je iemand leuk vindt is het vaak al spannend genoeg om met diegene te flirten. Het is fijn als je weet dat je wingman op je let en je subtiele aanwijzingen geeft als ‘neem dat pepermuntje nou maar’ of ‘gurrrl, je mascara zit op je kin’.

Maar je wingman kan je ook met meer tactische zaken helpen, zoals timen wanneer je een move moet maken, of juist niet.

En er voor zorgen dat je niet teveel alcohol drinkt en domme dingen doet.

Wingman geeft tekenen als je ergens op moet letten
Wingman souffleert zijn vriend die met een leuke vrouw praat.

Het vierde wiel aan de wagen zijn

Ken je de situatie dat jij lekker je crush aan het binnenhengelen bent en zijn of haar vriend of vriendin hangt er nog een beetje ongemakkelijk bij? Niemand wil het derde wiel aan de wagen zijn, en als je crush een goed persoon is, dan zal hij zijn vriend of vriendin niet willen verwaarlozen.

Dit is waar jou wingman goed van pas komt! Hij zorgt ervoor dat de derde persoon zich ook vermaakt, zodat jij en je crush alleen ogen voor elkaar hoeven te hebben.

De voordelen van een wingman

Op het moment suprême bij daten sta je er natuurlijk helemaal alleen voor. Maar in de aanloop naar dat moment is een wingman erg handig.

Je hebt als het ware een mentor die je live in de gaten houdt en je advies en tips geeft. De wingman kan je net dat zetje geven dat je nodig hebt om er de stoute schoenen aan te trekken en iets nieuws te proberen. (“Ga gewoon met haar dansen!”)

Er gaat niets boven het hebben van een vriend of vriendin om het ijs te breken als je iemand in een bar of andere gelegenheid tegenkomt.

Een wingman is de held die iedere single nodig heeft
Een wingman is de held die iedere single nodig heeft

Bovendien, mocht het een saaie avond zijn waarop je geen leuke mannen of vrouwen tegenkomt dan heb je in ieder geval elkaar voor gezelligheid en samen plezier maken, wat altijd belangrijk is!

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden van een wingman?

Een goede wingman beschikt over een aantal vaardigheden. Hij of zij moet de situatie kunnen lezen en weten wanneer wanneer jij een beetje hulp nodig hebt. Of wanneer hij zich juist even moet terugtrekken om jou en je verovering een momentje privacy te geven.

Een echte wingman is iemand die weet hoe hij plezier moet maken op feestjes en het niet erg vindt om zichzelf voor schut te zetten zodat jij in de schijnwerpers komt te staan.

Iemand met een makkelijke babbel die kan inspringen als het gesprek dreigt stil te vallen.

Kenmerken van een wingman

Hoe kies je een wingman?

In de meeste gevallen is de beste wingman iemand die jou goed kent en die jij vertrouwt. Pluspunten als diegene aan één of meerdere van de volgende punten voldoet:

  • Kies iemand die goed kan luisteren.
  • Kies iemand die niet bang is om voor zijn mening uit te komen.
  • Kies iemand die weet hoe hij plezier moet maken!

Een goede wingman kan je helpen bij het daten en is een partner in crime die het je gemakkelijk maakt om nieuwe mensen te ontmoeten en dates te krijgen. Een wingman staat achter je, zelfs als er dingen misgaan (en dat zal gebeuren). Een goede wingman kan vreemden op hun gemak stellen en brengt het beste in jouw persoonlijkheid naar boven.

Wist je dat…

Er is ook een condoom op de markt met de naam Wingman. Een goed gekozen naam voor een product dat iedereen meeneemt (of zou moeten meenemen) bij de jacht op een romantische partner. In dit geval werkt de wingman door je te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap.

Gerelateerde onderwerpen

Meer weten over online daten? Bekijk onze kennisbank.

Deel dit artikel

Send this to a friend