Een Blauwtje Lopen – dit is de betekenis (+ tips om ermee om te gaan)

Een blauwtje lopen overkomt een kwart van de datende singles. Althans, dat is het percentage dat toegeeft zelf weleens een blauwtje te hebben gelopen in een onderzoek dat Parship heeft gedaan onder haar leden. Opvallend is dat de helft van de datende singles in dit onderzoek zegt zelf weleens een date voortijdig te hebben afgebroken. Heeft een kwart van de afgewezen personen niet door een blauwtje te hebben gelopen of durven ze dit niet toe te geven?

Betekenis en herkomst van de uitdrukking “een blauwtje lopen”.

Een blauwtje lopen betekent dat je iets van iemand gedaan wilt krijgen, maar dat dit helaas niet lukt. De uitdrukking wordt meestal gebruikt in de context van relaties en liefde, maar hij kan in elke situatie worden toegepast waarin je (verzoek) wordt afgewezen.

De uitdrukking staat voor de mentale blauwe plek die je oploopt door de afwijzing. De uitdrukking is waarschijnlijk al zo’n 400 jaar oud en was destijds mogelijk een verwijzing naar een letterlijke blauwe plek die de man opliep als gevolg van een trap tegen zijn schenen door de vrouw die hem afwees.

Een blauwtje gelopen, en nu?

Een blauwtje lopen vindt niemand leuk. Toch hoort het erbij en is de kans dat je het meemaakt significant. Als je een blauwtje hebt gelopen heeft het geen zin om te blijven zwelgen in je verdriet. Het beste is om zo snel mogelijk je verlies te accepteren en door te gaan. Bedenk dat het beter is om in het begin een afwijzing te krijgen dan later in je relatie. Dat doet veel meer pijn.

Wat doen andere singles als ze een blauwtje lopen? Ook dat zocht Parship uit in haar onderzoek. Dit zijn de meest genoemde reactie:

  • 41% “Dan verbreek ik het contact om deze persoon snel te vergeten.”
  • 27% “Dan ga ik direct een volgende date regelen met een ander persoon.” <- Pas op voor de rebound relatie.
  • 24% “Dan hoop ik dat we in ieder geval nog vrienden kunnen blijven.”
  • 21% “Daar leg ik me niet bij neer/dan blijf ik hoop houden.”
  • 20% “Dan ben ik een tijd erg verdrietig en onzeker.”
  • 16% “Dan ben ik voorlopig weer klaar met daten.”
  • 13% “Dan eis ik een goed gesprek om erachter te komen wat de reden is dat deze persoon mij niet (meer) zit zitten.”

Als we kijken naar deze cijfers zien we dat de meeste singles die een blauwtje lopen dit goed verwerken en snel verder gaan met hun leven. Toch komen ook reacties die wijzen op verslagenheid en het niet willen accepteren nog redelijk vaak voor.

Behoor jij tot deze laatste categorie, probeer het dan niet persoonlijk te nemen. Het is graag of niet, als de ander om wat voor reden dan ook niet wil is dat zijn of haar verlies. Volgende keer beter, er zwemt genoeg vis in de zee.

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer in de kennisbank over:

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Send this to a friend