Een cadeau geven op de eerste date? Wel of niet doen?

Het klinkt heel romantisch, een cadeau geven op de eerste date, maar is het ook een goed idee?

In dit artikel helpt datingcoach Anouk Vos jou een afweging te maken door de verschillende voors en tegens uiteen te zetten.

Mocht je besluiten een cadeautje mee te nemen dan vind je hier ook een aantal ideeën en cadeau suggesties waarmee je een goede indruk kunt maken op je date.

Een cadeau op de eerste date? Bij twijfel niet doen

Een cadeautje meenemen op een eerste date kan leuk zijn, maar het kan ook een ongemakkelijke situatie opleveren.

Sommige mensen vinden het onprettig om een cadeautje te krijgen, of ze vinden het niet passen bij de situatie. Ook kan de ander zich schuldig gaan voelen omdat hij of zij geen cadeau voor jou heeft. (Want het is niet per se gebruikelijk om te doen.)

cadeau eerste date valt niet in de smaak
Een volgende date zit er waarschijnlijk niet in…

Of de ander vind het cadeau wat je hebt uitgezocht gewoon niet leuk en dan breng je hem of haar in verlegenheid. Want de meeste mensen zullen dan toch uit beleefdheid doen alsof ze het leuk vinden, maar eigenlijk willen ze het liefst heel hard wegrennen. Een eerste date is al spannend genoeg zonder ongemakkelijke sociale plichtplegingen.

Kortom, kun je niet met redelijke zekerheid inschatten of de ander een presentje kan waarderen, doe het niet en wacht er mee tot bijvoorbeeld een tweede date of later.

Wanneer is een cadeautje meenemen wel een goed idee?

Toch kan in sommige gevallen een leuk cadeau op de eerste date wel een goede binnenkomer zijn, het is aan jou om in te schatten of dit het geval is.

Je zou hierbij kunnen denken aan de volgende situaties:

Verjaardag

Je weet dat je date net jarig is geweest of binnenkort jarig is. In dit geval is een kleinigheidje meebrengen wel een leuk gebaar. Je laat daarmee zien dat je hebt opgelet op wat de ander heeft verteld of in zijn of haar datingprofiel heeft staan.

Je geeft je date daarmee het gevoel dat hij of zij gezien wordt.

Je date heeft iets genoemd

Het kan voorkomen dat je date tijdens het chatten op een datingsite of dating app iets heeft laten vallen, bijvoorbeeld dat hij of zij ergens in een winkel iets leuks heeft gezien of al heel lang een … zou willen hebben.

Gerichte cadeaus zijn leuke cadeaus
Eén roos was op zich ook genoeg (en dan valt je date niet om door het gewicht van de bos bloemen).

Dit kan een origineel cadeau zijn om te geven op een eerste date. Vooral als het iets kleins is van emotionele waarde en niet zozeer iets groots of duurs.

Ook hiermee laat je zien dat je echt hebt opgelet op wat de ander je heeft verteld, daarmee kun je indruk maken.

Je weet dat je date het leuk vindt om cadeautjes te krijgen

In sommige gevallen ken je degene met wie je een eerste afspraakje hebt al langer en kan je goed inschatten of het gepast is of niet om een cadeautje mee te brengen.

Geef het nonchalant

In alle gevallen is het verstandig om je date niet bij binnenkomst te overrompelen met je gift. Dan zet je de ander toch een beetje voor het blok.

Je kunt je cadeau beter later in het gesprek geven. Zeg bijvoorbeeld terloops: “oh trouwens, weet je nog dat je laatst zei dat je een heel leuk … had gezien? Ik heb iets voor je.”

Ook kan je ervoor kiezen om het cadeautje te geven bij het weggaan. Zeg bijvoorbeeld: “ik heb nog iets voor je, maar je mag het thuis pas openen”.

Zo maak je het ontspannen en spannend tegelijk: de ander hoeft het cadeautje niet voor jouw ogen te openen en zal de hele weg naar huis benieuwd zijn naar wat het is.

Cadeau ideeën voor een eerste date

Als je hebt besloten dat je in jouw geval wel een cadeautje wilt geven aan je date, dan vindt je hieronder een paar suggesties voor leuke cadeaus.

Beter is het natuurlijk nog als je iets met een persoonlijke touch weet te bedenken, bijvoorbeeld dus iets wat je date zelf heeft genoemd.

Welk cadeau geef je op een eerste date?

De klassiekers

Een bosje bloemen, een rode roos, een doosje bonbons of een fles wijn zijn de vier klassiekers. Ze zijn ook wel een tikje saai want niet heel erg origineel.

Aan de andere kant zijn het cadeautjes die de meeste mensen wel leuk vinden om te krijgen.

Er zit wel een verschil tussen een mannelijke date en een vrouwelijke date:

  • Mannen vinden een bosje bloemen krijgen meestal niet zo boeiend, terwijl vrouwen een bloemetje vaak wel lief vinden.
  • Een fles wijn (of als variatie hierop een speciaal biertje) valt bij de meeste mannen wel in de smaak.
  • Chocolaatjes kan in principe voor beide geslachten hoewel sommige mannen het misschien een beetje ‘soft’ vinden.

Geef iets wat een band schept

Weet je dat jullie beiden van lezen houden, geef dan bijvoorbeeld een boek wat je zelf heel mooi vond (en de ander nog niet gelezen heeft). Zo leren jullie iets over elkaars smaak kennen en hebben jullie op een volgende date meteen iets om over te praten.

Of geef een boek van zijn of haar favoriete auteur, dan zit je altijd goed.

Hebben jullie een gedeelde hobby? Dan kan je vast een leuk item bedenken dat hem of haar heel blij maakt.

Pak de rekening

Ok, dit is misschien niet echt een cadeau zoals sieraden of je favoriete boek, maar daarom is het juist wel een goede optie: betaal gewoon de rekening als jullie ergens een drankje hebben gedaan of een hapje hebben gegeten.

Als man maak je hiermee zeker een goede eerste indruk. Als vrouw is dit misschien wat lastiger om te doen aangezien veel mannen dit toch ergens zien als hun taak.

Als jij de rekening betaalt geef je eigenlijk een soort cadeau, maar zonder de afbreuk risico’s. Het zal door je nieuwe vlam eigenlijk altijd worden gezien als een hoffelijk gebaar, zelfs als hij of zij het niet wil aannemen en de rekening wil delen.

Conclusie

Je date verrassen met een presentje tijdens jullie eerste date is niet zonder risico. Doe het alleen als je goede redenen hebt om aan te nemen dat het in de smaak zal vallen.

De meeste mensen zullen überhaupt geen cadeau verwachten.

Wil je toch iets geven, neem dan de kosten voor jullie afspraakje voor je rekening.

Gerelateerde onderwerpen

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Send this to a friend