Wat is een cougar? Relaties van vrouwen met jongere mannen.

Cougar is een term die wordt gebruikt om een oudere vrouw te beschrijven die een relatie heeft met een jongere man.

  • De term is afkomstig uit Noord-Amerika met als vermoedelijke oorsprong Canada en is inmiddels wereldwijd bekend.
  • Cougars zijn vrouwen van boven de veertig die zich aangetrokken voelen tot mannen die aanzienlijk jonger zijn dan zijzelf.
  • Cougar is oorspronkelijk de Engelse benaming voor puma’s of bergleeuwen.

Wat is een cougar?

Cougar is een term die wordt gebruikt om een vrouw te beschrijven die geïnteresseerd is in het hebben van een romantische of seksuele relatie met een veel jongere man. Over het algemeen wordt een vrouw beschouwd als een cougar als ze veertig jaar of ouder is en minstens 10 jaar ouder dan haar partner.

De term cougar is afkomstig van de jagende poema, die bekend staat om zijn kracht en wendbaarheid. Evenzo worden cougars beschouwd als krachtige, succesvolle en zelfverzekerde vrouwen die weten wat ze willen en hoe ze het moeten krijgen.

Cougars kunnen zowel op zoek zijn naar een informele relatie zonder verplichtingen, maar ook naar een langdurige relatie met hun jongere partner.

De jongere man binnen de relatie wordt vaak een toyboy genoemd.

In het Engels wordt de term puma een cougar genoemd

Een cougar wordt soms beschreven als een economisch onafhankelijke vrouw.

Hoewel het waar kan zijn dat veel cougars economisch onafhankelijk zijn, is het niet noodzakelijk een vereiste voor het zijn van een cougar. Het idee van een cougar heeft voornamelijk betrekking op het leeftijdsverschil en de dynamiek in de relatie, en niet zozeer op het financiële aspect. Er zijn cougars die economisch onafhankelijk zijn, maar er zijn er ook die dat niet zijn.

De geschiedenis van de term cougar

De term is afkomstig uit Noord Amerika. Hij is uit de popcultuur van de Vereenigde Staten naar ons komen overwaaien, maar kent zijn oorsprong waarschijnlijk in Canada.

Valery Gibson, de auteur van het boek Cougar: A Guide for Older Women Dating Younger Men zegt hierover:

“Canadezen gebruikten de term cougar als een denigrerend woord voor oudere vrouwen die in bars rondhingen om naar huis te gaan met de mannen die aan het eind van de avond overbleven.”

Maar zoals vaker gebeurt met negatieve termen wordt cougar inmiddels vaak juist als geuzennaam beschouwd, mede door de popularisering door diverse films en tv-shows.

De eerste geschreven bron van het begrip cougar is waarschijnlijk de datingsite Cougardate.com, die in 1999 door twee vrouwen opgericht werd. (1)

Middelgrote katachtige of succesvolle vrouw?

De cougar in de popcultuur

Het concept komt voor in een aantal tv-programma’s en films.

In de film Cougar Club uit 2007 zien we twee stagiaires van de universiteit die “cougars” spelen, gespeeld door Faye Dunaway en Carrie Fisher.

Een paar jaar later werd in Amerika de realityshow The Cougar uitgezonden.

Daarin koos een vrouw van in de 40 een vriendje uit 20 jongere mannen, allemaal in de 20.

De sitcom Cougar Town, met Friends-ster Courteney Cox, volgde in hetzelfde jaar en duurde zes seizoenen.

In de show gaat Courteney’s personage meedogenloos achter jongere mannen aan als seksuele verovering (2).

vrouw met jonge partner

Bekende cougars

Bekende cougars zijn onder andere Madonna, Patricia Paay en Demi Moore.

Madonna had in de jaren 90 een relatie met de veel jongere Carlos Leon en later met de veel jongere Jesus Luz. Patricia Paay had een relatie met de veel jongere Nicky van Dam en Demi Moore was jarenlang getrouwd met de veel jongere Ashton Kutcher.

Voordelen van een relatie met een jongere man

Weerloze prooi, zogeheten toyboy of materiaal voor een huwelijk?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom een vrouw een relatie aangaat met een veel jongere man:

  1. Energie en vitaliteit: Een jongere partner kan vaak een bron van energie en vitaliteit zijn. Een oudere vrouw kan zich aangetrokken voelen tot de jeugdige levenslust en actieve levensstijl van een jongere man.
  2. Nieuwe ervaringen en perspectieven: Een relatie met een jongere man kan nieuwe ervaringen en perspectieven bieden. Een oudere vrouw kan genieten van het ontdekken van nieuwe interesses, ideeën en culturele invloeden die haar partner met zich meebrengt.
  3. Verjonging en zelfvertrouwen: Het hebben van een jongere partner kan het zelfvertrouwen van een oudere vrouw vergroten en haar een gevoel van verjonging geven. Het kan haar helpen zich aantrekkelijk en gewild te voelen.
  4. Emotionele stabiliteit: Hoewel leeftijd geen garantie is voor emotionele stabiliteit, kunnen sommige oudere vrouwen geloven dat jongere mannen minder “bagage” of emotionele problemen met zich meebrengen. Ze kunnen verwachten dat ze een stabiele en ongecompliceerde relatie hebben.
  5. Onafhankelijkheid en assertiviteit: Oudere vrouwen hebben vaak meer levenservaring en zijn onafhankelijker en assertiever in het nastreven van hun eigen geluk. Ze kunnen openstaan voor het aangaan van relaties die niet voldoen aan de traditionele sociale normen of verwachtingen.
  6. Geen druk voor gezinsvorming: Voor oudere vrouwen die al kinderen hebben of geen verlangen hebben naar gezinsvorming, kan een relatie met een jongere man aantrekkelijk zijn. Ze kunnen genieten van het gezelschap en de romantiek zonder de druk om een gezin te stichten.

Gerelateerde onderwerpen

Deel dit artikel

Send this to a friend