Wat is de friendzone en hoe kom je eruit?

Zelfs als je niet precies weet wat het betekent, klinkt het woord friendzone je waarschijnlijk niet positief in oren. Friendzone heeft ondanks het woord ‘vriend’ een nogal onprettig connotatie. Het klinkt een beetje als een plek waar je nog niet dood gevonden zou willen worden. En voor de meeste mannen is dat ook zo.

  • Het woord komt duidelijk uit het Engels, waar het meestal als friend zone geschreven wordt.
  • Zowel mannen als vrouwen kunnen in de friendzone zitten, maar het zijn vaker mannen die tegen hun wil als goede vriend gezien worden.
  • Uit de friendzone stappen is mogelijk, maar het vergt doorzettingsvermogen.

Wat is de betekenis van friendzone?

Simpel gezegd refereert friendzone aan de situatie waarin je bevriend bent met iemand met wie je eigenlijk liever een liefdesrelatie zou hebben.

Mensen die dat weleens hebben meegemaakt snappen dat mensen er ook wel naar verwijzen als de hel op aarde.

De friendzone is de frustrerende toestand waarin je close bent met de persoon van je dromen en hij of zij toch onbereikbaar is. Ben je verliefd op je beste vriend maar benadrukt hij alleen maar wat een goede vrienden jullie zijn? Heb je wel romantische pogingen gedaan maar heeft de ander al dan niet subtiel aangegeven liever vrienden te blijven? Dan ben je duidelijk gefriendzoned.

De term friend zone is voornamelijk bekend geworden door de serie Friends.

Broertje of goede vriend

De friendzone wordt vooral door de mannen die er middenin zitten vaak als gekmakend ervaren. Zij worden tot hun frustratie vaak tot de ‘lieve vriend’ of ‘broertje’ gebombardeerd door de vrouw van hun dromen.

Zit je pijnlijk diep in de friendzone dan vertelt hij of zij je openlijk over crushes of zelfs seksuele escapades. Vind ze jou dan niet leuk? Jawel, kon ze maar iemand krijgen zoals jij. Maar dan niet jij. Je begrijpt: dit is geen plek waar je wilt zijn.

Zo erg dat er zelfs een friendzone meme is

Geen beter vermaak dan leedvermaak en dus maken mensen zich online naar hartenlust vrolijk over anderen in de friendzone. Een geliefde vorm is de friendzone meme. Daarin wordt in een of twee afbeeldingen en een begeleidend tekstje genadeloos afgerekend met degenen (vrijwel altijd mannen) die in de zone zitten. Maar ook met degenen die gefriendzoned hebben krijgen zelf geregeld de volle laag. De friendzone meme kan dus zowel in de vorm van leedvermaak als in de vorm van solidariteit komen. In dat laatste geval wordt er vaak om ‘een moment stilte gevraagd voor een gevallen kameraad’.

Friendzone meme

Een veelvoorkomende friendzone meme is er een met een onbezorgd lachende blonde jonge vrouw. ‘Vindt je de perfecte man’ staat er in het Engels boven, ‘voor een ander’ eronder. Of: ‘Ze wil’, erboven, ‘dat je de ware ontmoet’, eronder.

Er zijn eindeloze variaties op deze meme. Het ene soort staat bol van het zelfmedelijden en fatalisme, het andere heeft wat agressievere trekjes. Komt het sentiment dat zo’n friendzone meme uitdrukt je bekend voor? Grote kans dat je er dan zelf ook in beland bent.

Friend zone meme

Hoe weet je of je in de friendzone zit?

‘Zit ik in de friendzone?’, vragen veel mensen zich af. Ze zijn verliefd op hun beste vriend of vriendin maar hebben geen idee of die gevoelens wederzijds zijn. Zelf wil je de ander niet wegjagen door je gevoelens te expliciet te maken. Maar misschien geldt dat ook wel voor de ander? Veel mensen houden zichzelf zo lange tijd voor de gek.

Als de ander nadruk legt op het belang van de vriendschap is dat meestal toch echt om duidelijk te maken dat er voor jullie geen upgrade van friendzone naar een relatie inzit. Maar wat als je nou toch nog steeds twijfelt of er misschien toch een sprankje seksuele spanning is?

Vraag je vrienden

Een goede manier om beter zicht te krijgen op je kansen is het betrekken van gemeenschappelijke vrienden. Ze kennen jullie allebei niet alleen goed, je mag er in principe vanuit gaan dat ze beste met jullie beiden voor hebben. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat ze iets meer afstand hebben.

Hevige gevoelens hebben de neiging je eigen inschattingen nogal te vertroebelen. Buitenstaanders zien het wat dat betreft vaak allemaal wat scherper. Zij zien de vonken er misschien vanaf spatten waar jij alleen maar vriendschap ziet. Of andersom, wat helaas ook vaak het geval is.

Hoe kom je uit de friendzone?

In de friendzone belanden gaat heel makkelijk, je glijdt er bijna onmerkbaar in. Maar als je er eenmaal zit, voelt de weg eruit als een steile wand omhoog.

Uit de friendzone komen lijkt vaak een immense opgave maar het kan wel degelijk. In de praktijk is het hard werken maar de logica achter een geslaagde ontsnapping uit de friendzone is eigenlijk vrij simpel.

Het probleem is dit: degene waar jij een relatie mee wil, ziet jou als een vriend of vriendin. Dat is waarschijnlijk gekomen omdat veelvuldig contact je een risicoloze route richting een relatie leek. Als het goed is ben je een leuk persoon en als de ander maar vaak genoeg ziet, zullen je charmes ook wel gaan opvallen, toch?

Kapitale denkfout als je op zoek bent naar seks of een relatie.

In de hoop het charmeren te bespoedigen, staat de persoon die toch al hard gefriendzoned werd tot overmaat van ramp ook nog eens altijd klaar voor zijn grote liefde. Dat is de tweede fout, die je nog dieper in de friendzone doet belanden.

Hoe kom je uit de friendzone

Die twee dingen, veelvuldig contact en een vanzelfsprekende beschikbaarheid, daar scoor je in het liefdesspel geen punten mee. Om positieve spanning te houden tussen jullie is het belangrijk dat je niet vanzelfsprekend wordt.

Wil je uit de friendzone komen, dan zal je daar dus mee moeten ophouden. Dat is voor iedereen die erin zit een pijnlijk proces. Het betekent dat je degene die je het liefste ziet minder moet gaan zien. Want binnen een vriendschap mag veelvuldig contact dan prima werken, voor seksuele spanning is het funest.

Wil je uit de friendzone komen dan moet je de rollen zien om te draaien. Jij moet zorgen dat je voor de ander minder bereikbaar en beschikbaar wordt.

De beste manier om alvast te testen of het misschien mogelijk om van friendzone naar relatie te gaan klinkt wat tegenstrijdig: probeer een iemand anders vaker te zien. Is dat nog een te grote stap, probeer dan in ieder geval vaker andere vrienden te zien. Niet makkelijk als je verliefd bent op je beste vriend of vriendin. Maar wel de snelste weg om erachter te komen of hij of zij misschien toch meer zou willen worden dan vrienden.

Bespeur je jaloezie? Dan ben je op de goede weg. Vergeet daarbij niet dat mensen die veel voor een ander doen, vaak niet als erg aantrekkelijk worden gezien. Andersom geldt dat juist weer wel. Dus: trek je stoute schoenen aan en vraag de ander vaker dingen voor jou te doen. Werkt het niet dan weet je ook meteen hoeveel je vriendschap waard is, lukt het wel dan is er reden voor op z’n minst een sprankje hoop.

Hoe voorkom je de friendzone?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Ken je de pijn van de friendzone dan zul je die koste wat kost willen vermijden. Maar hoe zorg je dat het niet weer gebeurt? Ook bij het voorkomen van de friendzone zijn de twee bovengenoemde factoren belangrijk.

Je eerste neiging is waarschijnlijk om die aantrekkelijke ander zo veel mogelijk te gaan zien en er altijd voor hem of haar te zijn. Kortom om Mr. Nice Guy uit te hangen.

Uit ervaring weet je waarschijnlijk al dat dat de eerste stap is die je friendzone in doet glijden. Het devies is dus eenvoudig: doe het niet. Zoek contact, maar niet te vaak.

Ook niet als het heel leuk was? Nee, in dat geval kan het juist helpen om de boot even af te houden. Word je gebeld of je hem of haar niet ergens heen kan rijden? Of om de kat te eten te geven? Zeg dat je al met een of meerdere vrienden hebt afgesproken en dat je later wel weer een keer belt om iets af te spreken. Doe je dat, zorg dan dat je het plan alvast klaar hebt liggen. Initiatief nemen komt een stuk aantrekkelijker over dan vragen wat jullie zullen gaan doen.

Wil je met iemand onder de dekens belanden? Een langdurige en romantische relatie opbouwen? Vraag je dan bij alles af of je het als vrienden ook zou doen. Is het antwoord ja, doe het dan niet en beweeg juist in omgekeerde richting. Alleen dan voorkom je de situatie waarin je als vriend wordt gezien en niet als potentiële seksuele partner. Succes.

Ben je er klaar mee en toe aan een nieuwe stap?

Zit je zelf in de friendzone en ben je toe aan iemand die jou niet puur als vriend ziet? Ga dan lekker daten. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je gaat nieuwe potentiële partners ontmoeten én je bent minder beschikbaar voor je crush wat mogelijk ertoe leidt dat hij of zij jou met andere ogen gaat bekijken.

Een goed startpunt om op zoek te gaan naar nieuwe dates is de datingsite vergelijker.

Gerelateerde onderwerpen

Lees ook deze artikelen uit de kennisbank:

 

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Send this to a friend