3 Profieltekst voorbeelden voor online dating

Wat zet je in je profieltekst? Een probleem waar vrijwel iedereen vroeg of laat tegenaan loopt als het op online daten aankomt.

Tip: Gebruik onze AI Profieltekst Generator en schrijf in een handomdraai een tekst voor je datingprofiel.

Er is geen grote geheime truc voor succes als het gaat om online dating profielen. Net als bij een goed recept gaat het bij een goed datingprofiel om een combinatie van ingrediënten die in jouw voordeel werkt. Je hebt een paar goed belichte foto’s nodig, een snufje humor, lepels eerlijkheid en royale porties bedachtzaamheid, individualiteit en aandacht voor detail.

De tekst van je datingprofiel is het allerbelangrijkst: want hiermee geef je inzicht in je persoonlijkheid, kernwaarden en mentaliteit. Met de profielfoto trek je de aandacht, maar met de profieltekst sluit je de deal.

Hieronder geven we drie voorbeelden van sterke datingprofielen.

Alle drie de onderstaande profielteksten onderscheiden zich van de massa en laten de ware persoonlijkheid van de single in kwestie zien, terwijl ze vrij zijn van online dating clichés.

Iedereen is natuurlijk anders, maar toch kan je een paar algemene ’types’ onderscheiden die je vaak terug ziet komen op datingprofielen. De voorbeelden die we hier geven vertegenwoordigen de meest voorkomende online dating persoonlijkheden: de bedachtzame romanticus, de komiek en de spontane avonturier.

Hoewel elk van de onderstaande voorbeeldprofielen specifiek is voor een geslacht, blijven de kernelementen hetzelfde. (Je kunt ze dus zowel toepassen voor mannen als vrouwen.)

De bedachtzame romanticus

Man horend bij romanticus profiel tekst

Waar ben ik het meest gepassioneerd over:

Voor anderen zorgen, mensen helpen, en mensen laten glimlachen. Ja, ik weet dat dit een beetje cheesy klinkt, maar ik doe mijn best om de dag van iedereen die ik ontmoet op te vrolijken. Al is het maar door aan iemand achter de kassa te vragen hoe het met hem of haar gaat of door de deur voor iemand open te houden. Ik probeer altijd te denken aan dit citaat van de Dalai Lama: “Wees aardig wanneer het kan. Het kan altijd.”

De meest invloedrijke persoon in mijn leven is:

Mijn grootvader. Hij leefde tot zijn negentigste en was geliefd bij iedereen die hij ontmoette. Hij gaf me mijn nieuwsgierige aard en leerde me om altijd eerst aan anderen te denken. Hij en mijn grootmoeder waren meer dan 60 jaar getrouwd voordat hij stierf en hij zei altijd dat zij het kostbaarste en belangrijkste in zijn leven was. De manier waarop hij haar behandelde – met respect, vriendelijkheid en dankbaarheid – heeft de manier waarop ik me gedraag in al mijn relaties, vooral met vrouwen, echt gevormd.

Mijn vrienden beschrijven mij als:

Warm, gul, attent en zorgzaam.

Wat vind ik een sterke eigenschap van mezelf:

Ik kan openhartig en direct zijn als het nodig is. Niet dat ik een haantje de voorste ben, maar ik weet wel hoe ik kan krijgen wat ik wil.

Ik ben op zoek naar:

Ik hou van intimiteit en opgeslokt worden in een nieuwe relatie, die wervelwind als je iemand ontmoet en er meteen voor valt. Ik denk dat echte romantiek gaat over het leren kennen van iemand en het verbinden op een diep niveau. Het is meer dan alleen maar chemie en aantrekkingskracht.

Waarom het werkt

Dit online dating profiel is effectief omdat het de gebruiker attent en aantrekkelijk portretteert. Hij lijkt ongegeneerd een beetje een softie te zijn, een kwaliteit die veel vrouwen aanspreekt. Hij maakt ook duidelijk dat hij assertief is en geen complete pushover. Zijn antwoord op de vraag naar de persoon die hem het meest heeft beïnvloed is oprecht en toont zijn waarden en het soort man dat hij heeft geleerd te zijn.

Hij is erin geslaagd om over te komen als een romanticus die zich laat leiden door principes die hem helpen om te bepalen wie hij is. In plaats van zijn toevlucht te nemen tot clichés over diners bij kaarslicht en lange strandwandelingen, heeft hij zichzelf duidelijk en eerlijk omschreven. Hij heeft laten zien dat hij nadenkend en attent is en dat hij openstaat om iemand te leren kennen voor een serieuze relatie.

Een profiel als dit zou een vrouw aantrekken die op zoek is naar iemand die echt rekening houdt met haar behoeften.

De komiek

Man horend bij komiek profiel tekst voorbeeld.

Wat valt mensen het eerste aan mij op:

Ik draag geen broek. Maar dan verlaten we de kleedkamer van de sportschool en zeggen ze: “Oh goh, die groezelig uitziende kerel heeft wel behoorlijk mooi haar.”

Vijf dingen die ik niet zou kunnen missen:

Het bovengenoemde kapsel. De kapper van dat kapsel. Shampoo. Conditioner. Hoed. (We hebben allemaal wel eens een bad hair day.)

Waar ben ik het meest gepassioneerd over:

Wacht, ik heb het gevoel dat we deze al hebben behandeld. Maar afgezien van mijn wapperende manen, ben ik het meest gepassioneerd over het halen van een vette hap in de late uurtjes bij mijn lokale snackbar, het verpesten van Frozen voor mijn nichtje, en mijn workout playlist.

De drie dingen waar ik het meest dankbaar voor ben:

Mijn broer en zus, en de schattige kinderen die ze me laten spoilen.

Meer over mij:

Als ik geen kittens red uit bomen en geen musicalliedjes zing voor oude dames (ik ben een onbaatzuchtige kerel), ontmoet ik vrienden, luister ik naar symfonieën (ja, echt waar), en doe ik alsof ik Jamie Oliver ben.

Je moet contact met me opnemen als:

…je niet allergisch bent voor muzikanten, sarcasme of gevatheid.

Waarom het werkt:

Deze profieltekst is geestig en heeft een gezonde dosis zelfspot. Deze kerel houdt ervan om mensen te laten lachen en zijn profiel valt er echt door op. Hij slaagt erin om charmant en een beetje eigenwijs te zijn, maar ook lief en attent, vooral als hij het over zijn nichtjes en neefjes heeft.

Het enige kritiekpunt is dat hij zichzelf misschien niet helemaal serieus neemt en dat sommige vrouwen denken dat dit betekent dat hij niet echt opzoek is naar een serieuze relatie.

Maar als je op zoek bent naar een grappige vent met lef die duidelijk van kinderen houdt, kan dit je droomman zijn.

De spontane avonturier

Vrouw horend bij avonturier profiel tekst

Vijf dingen waar ik niet zonder kan:

Mijn paspoort, mijn iPhone, mijn beste vriendin, mijn plakboek en…tequila.

Mijn vrienden beschrijven mij als:

Gemakkelijk, gepassioneerd, creatief en spontaan.

De drie dingen waar ik het meest dankbaar voor ben:

 1. Dat ik tijdens mijn reizen maar liefst 61 landen heb kunnen bezoeken.
 2. Mijn fantastische vrienden
 3. Een geweldige baan die me in staat stelt om het leven te leiden dat ik wil en plezier te hebben.

Meer over mij:

Hallo heren. Bedankt voor het bekijken van mijn profiel. Ik ben een creatieve, vrolijke, energieke en actieve meid, wiens favoriete woorden – in welke taal dan ook – zijn ‘Ga alsjeblieft naar de gate voor vertrek’. Ik ben bezeten door het reisvirus en heb het geluk gehad om elk continent te mogen bezoeken (nou ja, ik ben nog bezig met Antarctica). Ik hou ervan om uit te gaan, nieuwe mensen te ontmoeten en over het algemeen het meeste uit het leven te halen – of dat nu het proberen van nieuwe bars en restaurants is of het oppakken van een nieuwe sport (in Brazilië heb ik leren straatvoetballen van de lokale jongeren naast het hostel). Stuur me een berichtje als je actief en fit bent en ervoor in bent om samen een leuke activiteit te ondernemen!

Het belangrijkste waar ik naar op zoek ben:

Ik ben op zoek naar iemand die verliefd is op het leven en openstaat voor het verkennen van alle mogelijkheden. Reizen is een heel groot deel van mijn leven en ik zou graag iemand willen ontmoeten die me wil vergezellen op mijn vele avonturen. Ik wil zeker ooit een gezin stichten, dus ik ben op zoek naar een man die ook graag een paar mooie, meertalige, avontuurlijke kinderen wil opvoeden.

Waarom het werkt:

Het lijdt geen twijfel dat dit een profieltekst is van een energiek en spontaan persoon, met een lust voor het leven. Haar enthousiasme is aanstekelijk, en je kunt het niet laten om te glimlachen om haar opwinding over het reizen door de wereld en het ontmoeten van iemand om dat met te delen. (Of je vindt het juist super irritant, maar dan is dit duidelijk niet de persoon voor jou.)

Het vertellen van een verhaal over straatvoetbal in Brazilië laat niet alleen zien dat ze veel heeft gereisd, maar het geeft de lezer van haar profiel tekst ook iets om over te praten in een bericht. Dit profiel zou een gelijkgestemde man aantrekken die zich aangetrokken voelt tot haar avontuurlijke instelling, maar ze heeft ook duidelijk gemaakt dat ze zich inzet voor het vinden van een serieuze relatie en hopelijk voor het stichten van een gezin als de tijd daar rijp voor is.

Betere profielen krijgen betere resultaten

Hoewel er geen magische ingrediënten zijn voor een succesvolle datingprofieltekst, zijn er een aantal belangrijke manieren om je persoonlijkheid te laten zien en de aandacht te krijgen van potentiële dates.

Dit zijn de vijf belangrijkste aspecten:

 1. Wees oprecht:
  Een goed datingprofiel zorgt ervoor dat de lezer meer wil leren over de persoon achter het profiel omdat de tekst echt en eerlijk overkomt. De lezer voelt dat dit een profiel is van een persoon van vlees en bloed, en niet een of andere robot of een fake profiel.
 2. Gebruik humor:
  Humor is een veelgevraagde kwaliteit in een potentiële partner. Of het nu gaat om een snedige opmerking vol zelfspot, het vertellen van iets grappig of het opnemen van songtitels in je ‘Over mij’ sectie, het gebruik van humor helpt je een heel eind op weg om aandacht te krijgen.
 3. Gebruik geen clichés:
  De beste profielteksten staan niet vol met standaard uitdrukkingen en zinnetjes. Singles die op een originele manier over zichzelf praten, hebben meer kans om aandacht te krijgen.
 4. Wees duidelijk over wat je zoekt:
  Effectieve dating profielteksten maken duidelijk dat de gebruiker weet wat hij of zij wil van een match – dit kan een huwelijk met kinderen zijn of een partner om samen mee te reizen en het leven te delen.
 5. Gebruik een “call to action”
  Een succesvolle profieltekst bevat vaak een zogenaamde “call to action“. Bijvoorbeeld simpelweg een uitnodiging om contact op te nemen. Of een vraag aan de lezer (die hij of zij in een bericht kan beantwoorden). Het klinkt misschien suf maar het is een veelgebruikte techniek in de marketing. Omdat het werkt.

Een goede profieltekst is een weerspiegeling van de persoon achter de profieltekst. Dus gebruik deze kans om na te denken over de kant van jezelf die je het liefst aan mensen wilt laten zien. Of je nu een romanticus bent, een komiek, een avonturier, al deze dingen of geen van deze dingen – gebruik je profieltekst om je van je beste kant te laten zien.

We hopen dat je met deze voorbeelden in je achterhoofd inspiratie hebt om een succesvol datingprofiel aan te maken.

Heb je meer inspiratie nodig?

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Send this to a friend