Verliefd op een collega? Check deze 3 dingen (voordat je gaat daten)

Voor de opkomst van het internet (en daarmee de datingsites), moest je, je grote liefde in het echte leven ontmoeten. En ook in de huidige maatschappij komt dat nog regelmatig voor. Zo blijkt namelijk uit een recente studie dat meer dan de helft van Nederlanders weleens een romance heeft gehad met een collega. Het is natuurlijk begrijpelijk dat de vonk kan overslaan, als je dag in, dag uit met iemand samenwerkt.

Maar is het wel slim om een collega te daten? Voordat je hieraan begint, is het geen slecht idee om even bij het een en ander stil te staan.

Om je te helpen bij de vraag wat te doen als je verliefd bent op een collega, hebben wij een handig stappenplan samengesteld dat je door kunt nemen, voordat je een collega op een date vraagt.

We beginnen met de belangrijkste resultaten uit het onderzoek weergegeven in de volgende infographic. Wil je meteen naar het stappenplan, scroll dan verder naar beneden.

Verliefd op een collega
De belangrijkste resultaten uit het onderzoek dat Viking Direct heeft laten uitvoeren naar relaties op de werkvloer.

1. Ga na of je dit wel wilt

Liefde kun je niet altijd tegenhouden, maar overweeg van te voren wel goed wat de implicaties zijn van een romance met een collega. Het lijkt misschien rooskleurig om je liefje elke dag te zien, maar hier hangt natuurlijk ook een keerzijde aan. Als het uitgaat, zie je, je ex namelijk ook nog steeds elke dag.

Vooral als je in hetzelfde team zit als die leuke collega, is het wellicht slimmer om het bij een beetje flirten te laten.

2. Maak duidelijke afspraken

Is de aantrekkingskracht te sterk om tegen te houden, is het slim om een aantal afspraken te maken met je collega/liefje. Want hoe leuk je elkaar ook vindt, op werk moet jullie natuurlijk wel professioneel blijven.

Als je in andere departementen werkt (bijvoorbeeld op verschillende verdiepingen), kun je bijvoorbeeld afspreken om tijdens werkuren helemaal niet met elkaar om te gaan. Als je elkaar vaak tegenkomt tijdens de werkdag, kun je hier ook regels voor opstellen.

Een snelle kus op de mond tijdens de pauze moet geen probleem zijn, maar bij een prille relatie is dit waarschijnlijk geen goed idee. Het beste houd je het fysieke contact dus minimaal op kantoor en richt je, je gewoon op werk. Zo houd je het tijdens werkuren en kun je in je vrije tijd extra van elkaar genieten.

3. Lees het protocol op werk

Je werkgever kan een relatie met een collega niet verbieden (dat is immers een privézaak), maar er kunnen wel bepaalde regels worden opgelegd. Zo kan een vrijpartij op kantoor natuurlijk niet door de beugel en is een gedeelde kamer tijdens een zakenreis vaak ook taboe (tenzij het om een getrouwd koppel gaat).

Een werkgever kan bijvoorbeeld ook regels opleggen voor een relatie tussen een manager en een directe ondergeschikte. Alhoewel een privé relatie tussen deze twee personen gewoon mag, moet dit in de meeste gevallen wel gemeld worden bij de werkgever. Een promotie van je liefje is namelijk niet eerlijk tegenover andere ondergeschikten, dus in deze gevallen worden de promoties en evaluaties door een andere manager overgenomen. Lees dus in alle gevallen even het protocol door.

Als je het bovenstaande driestappenplan doorloopt, voordat je op date gaat met een collega, ben je goed voorbereid. Feit blijft wel dat relaties met een collega moeilijkheden opwerpen, vooral als de liefde doodbloedt of er grote machtsverschillen in het spel zijn.

Lees ook: De 42 beste ideeën voor een eerste date.

Mocht je besluiten om de relatie met je collega’s dus toch maar strikt zakelijk te houden, biedt het grote scala aan datingsites en apps je tegenwoordig genoeg troost. Zoek hieronder een datingsite  uit die aansluit bij je wensen en het daten kan gaan beginnen:

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Send this to a friend