Profielfoto’s: zo moet het niet! (5 voorbeelden van slechte profielfoto’s)

Een profielfoto is het allerbelangrijkste onderdeel van je online dating profiel. Als een bezoeker van je profiel de profielfoto niet leuk (genoeg) vindt, zal hij/zij gelijk je profiel weg klikken. Een slechte profielfoto kan je datingsucces dus behoorlijk in de weg zitten.

Kunnen jouw profielfoto’s beter?

Er zijn een paar simpele regels voor een goede profielfoto die iedereen kan gebruiken. Zo kan je hier lezen over hoe je een leuke, grappige of mooie profielfoto maakt (huisdieren doen het goed en inkijk is niet altijd een plus).
Slechte voorbeelden zijn ook een erg leuke manier om te zien hoe het niet moet en daarom geven we je hier een paar voorbeelden van slechte profielfoto’s zodat je weet hoe je profielfoto er niet uit moet zien.

Met je levensgrote knuffel

Als je een grote fan van Pokémon en/of Pikachu bent, denk je misschien dat een profielfoto met een “larger than life” knuffel van Pikachu een goed idee is. Zo een foto kan leuk zijn voor bijvoorbeeld je (toekomstige) kleinkinderen, maar heeft niets te zoeken op je online dating profiel.

Verkeerde profielfoto: knuffels
Er zijn betere manieren om je gevoelige kant te benadrukking dan met een knuffel op de foto te gaan.

Waarom is dit een goede profielfoto?

Het is vaak een goed idee om op de foto te gaan met iets dat (volgens jou) je persoon definieert. Zo krijg je eerder contact met mensen die je passie delen en schrik je de mensen af met wie het toch nooit zou gaan werken. De persoon op de foto zier er ook netjes en verzorgt uit.

Waarom is dit een slechte profielfoto?

Wil je als volwassen man echt met een grote knuffel uit een Japanse mediafranchise (Pokemon) indruk op een toekomstige partner maken? Zelfs voor op een online datingprofiel is dit een wel erg specifieke voorkeur en als deze foto ‘gevoeligheid’ over moet brengen, betwijfelen we of dat werkt. Als man kan je daarvoor beter met je huisdier op de profielfoto.

Iedereen houdt van computers….

Mysterieus glimlachend in de schijnwerper staan met je roze stropdas, terwijl je je geliefde toetsenbord innig omarmt…. Wat kan er hier nou fout gaan?

Computer onderdelen zijn geen toegevoegde waarde meet op profielfoto's in de 21ste eeuw.
Computer onderdelen zijn geen toegevoegde waarde meer op profielfoto’s in de 21ste eeuw.

Waarom is dit een goede profielfoto?

Eigenlijk is dit niet eens zo een heel slechte profielfoto, al komt dat door de combinatie van een goede foto-compositie en de (onbedoelde) komische waarde. Het is in deze foto erg duidelijk van wie het datingprofiel is en er is ook goed nagedacht over de belichting. De roze stropdas, het antieke toetsenbord en de guitige glimlach kunnen duiden op een persoon met een goed gevoel voor humor. Waar je wel op moet letten is dat als je besluit om zo een soort foto op je profiel te zetten, je die foto dan goed compenseert met andere foto’s zonder computer onderdelen of roze stropdas.

Waarom is dit een slechte profielfoto?

De tijd waarin je indruk kon maken op het andere geslacht door het stevig omhelzen van een groot toetsenbord is lang vervlogen. Als je je als slim en technisch up-to-date persoon op je datingprofiel wilt profileren, kan je beter kiezen voor een mooi technisch snufje dat “per ongeluk” in de achtergrond van een van je foto’s terechtkomt. Vaak is het beter om een en ander in de tekst van je datingprofiel uit te leggen.

Met de kat op schoot en een tijger aan de muur

Stel, je hebt een groot tijgervel op de muur hangen en wilt samen met een vriend(in) een foto maken voor op je online dating profiel. Zou je dan de volgende foto maken? Ik hoop het niet!

Ik wordt een beetje triest van dit plaatjes. Is het een rouw
We worden een beetje triest van dit plaatje. Is het een rouwadvertentie?

Waarom is dit een slechte profielfoto?

Dit is geen goede foto vanwege een boel redenen. Wat voel je zelf als je naar de foto kijkt? Waarschijnlijk word je gelijk getroffen daar de ongelukkige blik van de man en vrouw en vraag je je af met een groot, denkbeeldig, uitroepteken boven je hoofd: “Waarom!?”

Een foto waar de toeschouwer spontaan van in een depressie schiet (of, iets meer genuanceerd, waar je triest of erg serieus kijkend opstaat) is dodelijk voor bijna elk online datingprofiel.

Lachen, flirten of een neutrale blik werken veel beter op online dating profielfoto’s.

Daarnaast is de compositie van de foto ook niet erg geschikt voor een online dating profiel. Van wie is het profiel (de man of de vrouw)? En waarom neemt een tijgervel de helft van de foto in beslag?

Waarom is dit een goede profielfoto?

Toch is er zelfs over deze foto iets positiefs te zeggen: De kleding is goed verzorgd en met je huisdier op de foto is voor zowel mannen als vrouwen een bewezen techniek voor online dating profielfoto’s!

Proost!

Je houdt van een lekker maar goedkoop biertje en wilt al je medailles laten zien die je in je leven verzameld hebt. Klinkt dat niet als een vrouwenmagneet?

Goedkope blikjes bier werken niet op een profielfoto
Goedkope blikjes bier werken niet op een profielfoto.

Waarom is dit een slechte profielfoto?

Tsja, …. wat denk je zelf? Een uniform is zeker een goede aandachtstrekker, maar jammer genoeg is het nauwelijks zichtbaar omdat de foto veel te donker is. Daarnaast is er de vraag van welk van de twee heren de foto eigenlijk is.

Ook zijn er veel betere accessoires te bedenken dan blikjes bier. Wist je dat mensen met veel alcohol gerelateerde profielfoto’s veel minder antwoorden krijgen op hun berichtjes?

Waarom is dit een goede profielfoto?

Het feit dat beide heren vrolijk kijken en goed gekleed zijn redt de foto een beetje, maar al met al krijgt deze foto een dikke onvoldoende voor het gebruik op een online datingprofiel.

De verkeerde hobby?

Wist je dat de film “The texas chainsaw massacre” op een waargebeurd verhaal gebaseerd is? En zou je graag met deze man alleen op een date gaan?

Zou je op een date gaan met iemand die een kettingzaak liefkoost op zijn profielfoto ? (seriemoordenaar anyone?)
Zou je op een date gaan met iemand die een kettingzaak liefkoost op zijn profielfoto? (Seriemoordenaar anyone?)

Waarom is dit een slechte profielfoto?

Het grootste struikelblok van online daten is voor veel mensen nog steeds de vraag of de andere partij wel te vertrouwen is. Je spreekt immers af met een onbekende en dan is het laatste wat je wilt natuurlijk terechtkomen bij een persoon met een (of meer) schroefje(s) los. Daarom kan je beter niet met een moordwapen op je profielfoto staan.

Als je je over dit soort dingen zorgen maakt, raden we je aan om onze 11 veiligheidstips voor online daten te lezen.

Waarom is dit een goede profielfoto?

Ondanks het feit dat een kettingzaag een slecht idee is voor je profielfoto, heeft deze foto wel een zekere komische waarde. Het eerste wat we ons afvragen bij deze foto is “Waarom?” en daarom blijf je als kijker dus wel bij de foto hangen (in plaats van gelijk het profiel weg te klikken)

Ook zijn de compositie en techniek van de foto goed en spreekt er een zekere klasse uit de kleding en achtergrond (alleen die kettingzaag…..)

Weet je het beter?

Hebben we wat gemist bij de bovenstaande foto’s? Laat het ons weten door een berichtje onder dit artikel achter te laten! Ook zijn we dol op slechte voorbeelden en we horen graag van je of er nog een paar andere profielfoto’s te vinden zijn waar we een en ander van kunnen leren.

Wil je weten hoe het wel moet? Lees hier hoe je wel een leuke profielfoto maakt.

Wist je trouwens dat de kleur rood in je profielfoto ervoor zorgt dat je meer reacties krijgt?

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

2 gedachten over “Profielfoto’s: zo moet het niet! (5 voorbeelden van slechte profielfoto’s)”

  1. Een goede profielfoto is inderdaad erg belangrijk. Om echt kans te hebben en aandacht te trekken is een gepaste profielfoto zelfs een must. Onze tip is om alleen op de foto te zijn, maar dan wel spontaan en leuk overkomen.

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend