Rood op profielfoto: 25% meer reacties met rode kleren

De kleur rood wordt al sinds mensenheugenis (en waarschijnlijk lang daarvoor) geassocieerd met lust, romantiek en seksualiteit.

Je kunt dit weetje goed gebruiken om je datingprofiel beter te maken via een slim gekozen profielfoto.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat je met een profielfoto waarop je rode kleren draagt, zo tussen de 25% tot 30% meer reacties krijgt!

Rood werkt lust opwekkend. Hier zijn een paar leuke voorbeelden

Meisjes met rode haren....
Meisjes met rode haren. Bron onbekend.

Rood werkt lust opwekkend, daar valt niet aan te twijfelen [bron]. De vraag is alleen,

komt dat alleen omdat we met dat idee zijn opgevoed (een rood hart, rode rozen), of zit er een diepere (biologische) reden achter?

Het antwoord hierop is: beiden zijn het geval.

Hier zijn een paar voorbeelden:

Lippenstift en een rood randje

Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat mannen foto’s van vrouwen aantrekkelijker als deze vrouwen rode lippenstift ophebben [bron]. De kleur rood werkt ook “op zichzelf”, zo bleek tijdens een onderzoek waar aan een groep mannen gevraagd werd welke vrouw ze het meest aantrekkelijk vonden.

Voor dit onderzoek werd om elke foto willekeurig een witte, blauwe, groene of rode rand geplakt. Zonder uitzondering vonden de mannen de vrouw met het rode randje aantrekkelijker. Bovendien wilden ze haar graag mee op een date nemen, en waren ze bereid meer geld aan haar uit te geven dan aan vrouwen met een ander randje [bron].

Liften werkt stukken beter als je rode kleren draagt

Als klap op de vuurpijl bestaat er ook een onderzoek naar vrouwen die liften met verschillende kleur kleren. Tijdens dit onderzoek werden 5 brunettes met normale kleren en zes strakke t-shirts (identiek, maar met verschillende kleuren) op 5 willekeurige plekken in Frankrijk langs de snelweg gedropt om te beginnen met liften. Zodra er 80 auto’s langs waren gereden ruilden deze vrouwen hun t-shirt om voor een van een andere kleur (zwart, wit, rood, geel, blauw en groen), en het spelletje begon opnieuw.

De resultaten spreken voor zich: de kleur van het t-shirt heeft geen effect op vrouwelijke chauffeurs, maar een heel groot effect op de mannen. Voor een vrouw in het rood stopt gemiddeld 21% van de mannen, terwijl ze voor een vrouw met een andere kleur t-shirt slechts 12 tot 15% van de tijd stoppen [bron].

Rood en seks in het dierenrijk

Mensen zijn dieren, dus het is logisch dat er ook in het dierenrijk voorbeelden zijn van de relatie tussen rood en voortplanting (seks). Zo wordt bijvoorbeeld het perineum (de wetenschappelijke term voor bilnaad, niet te verwarren met bilspleet) van vrouwelijke chimpansees, makaken en bavianen stukken roder dan normaal als ze loops (vruchtbaar) zijn [bron]. Wetenschappers zijn het erover eens dat de kleur rood bij vrouwtjes de rol heeft om seksuele interesse bij mannetjes op te wekken.

Rode kleren dragen op je profielfoto werkt 25% beter!

Er is sinds 2012 ook wetenschappelijk bewijs dat je stukken succesvoller bent met online daten als je rode kleren draagt op je profielfoto. Via 26 vrouwen en 2064 mannen is nu bewezen dat vrouwen met rode kleren meer (20.9%) succes hebben dan vrouwen met zwarte (14.8%), witte (16.4%), gele (16.9%), blauwe (16%) of groene (15%) kleren.

Voor dit experiment zijn de profielfoto’s van deelnemende vrouwen (die al een datingprofiel hadden bij een niet commerciële online datingsite) digitaal bewerkt om van elke foto 6 versies te maken: Het t-shirt (de borstregio) op de foto kreeg de 6 hierboven genoemde kleuren. Puur willekeurig werd toen gedurende 9 maanden af en toe de foto veranderd in een identieke maar met een andere kleur, en er werd bijgehouden hoeveel mannen er op deze foto’s reageerden.

Uiteindelijk zijn per vrouw alle berichten opgeteld, en is er berekend hoeveel procent van de berichten er “per kleur” binnenkwam. Dit zijn de getallen (op de tweede regel “Percentage”):

rode kleren profielfoto
Als je als vrouw een rood t-shirt draagt op je profielfoto, krijg je zo gemiddeld 25% meer berichtjes! [bron]

Dit werkt ook voor mannen!

Dit onderzoek zegt natuurlijk alleen iets over het effect dat rode kleren op een man hebben [je kunt het hele onderzoek hier vinden], maar gelukkig werkt het ook andersom. Vrouwen vinden mannen ook aantrekkelijker als ze hen in rode kleren zien [bron]. Grappig genoeg geldt dit “rood maakt sexy” alleen voor mensen van het andere geslacht. Mannen (heteroseksuele) worden niet warmer of kouder van een andere kerel in het rood, en voor vrouwen geldt hetzelfde.

Waar wacht je op? Aan de slag met je nieuwe profielfoto!

Of het nou voor Facebook, LinkedIn of je online datingprofiel is, rood is “the way to go”!

Ga gelijk aan de slag voor een nieuwe profielfoto met deze handige tips. Of leer van andermans fouten met voorbeelden van slechte profielfoto’s.

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Send this to a friend