Wat is een one night stand?

Een one night stand (ONS) is een seksuele ontmoeting die plaatsvindt tussen twee personen die elkaar meestal niet kennen en die geen verwachting hebben dat de relatie langer zal duren dan één nacht.

Het kan zijn dat de twee personen elkaar op een feest of bar ontmoeten en dat ze besluiten om samen naar huis te gaan om seks te hebben.

Het kan ook zijn dat ze via een datingapp of datingsite met elkaar in contact komen en dat ze afspreken om elkaar te ontmoeten voor seksueel contact.

Hoe vind je een one night stand?

Een partner voor een one night stand kan je in principe overal tegenkomen: tijdens het uitgaan in de kroeg of op een feest, op huisfeestjes of op reis in een broeierig vakantieland of warme stad om maar een paar opties te noemen.

Als je gericht op zoek wilt kun je gebruik maken van een hookup app.

Dit is een dating app waarop je veel andere leden vindt die ook op zoek zijn naar een spannend avondje zonder dat ze er meer van verwachten. Gebruik je een datingsite voor serieuze relaties, dan is de kans groot dat of jij of je tijdelijke partner gefrustreerd raken omdat jullie intenties niet hetzelfde zijn. (De één zoekt lol, de ander liefde.)

Verschil tussen een one night stand en een friends with benefits relatie

Een one night stand is een seksuele ontmoeting die in principe eenmalig is, tussen twee mensen die geen bestaande relatie hebben. De volgende dag gaat ieder zijn eigen weg.

Een friends with benefits relatie daarentegen is een relatie waarin twee bevriende mensen seksuele activiteiten met elkaar ondernemen, maar zonder de verwachtingen of verplichtingen van een romantische relatie. Dit type relatie wordt vaak gekenmerkt door een sterke emotionele band en een niveau van intimiteit dat verder gaat dan wat doorgaans wordt gevonden in een casual hookup of one night stand. In het algemeen is een friends with benefits relatie meer permanent en gaat er meer emotionele intimiteit mee gepaard dan een one night stand.

Waarom kiezen mensen voor een one night stand?

Waarom een ons? Het is eigenlijk gewoon lekker

Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten om een one night stand te hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • Sommigen doen het om seksuele spanning te ontladen of om nieuwe seksuele ervaringen op te doen.
  • Anderen doen het om zichzelf te niet emotioneel of romantisch te binden, maar wel aan hun seksuele behoeften te voldoen.
  • Of gewoon om een avondje plezier te hebben met iemand die je wel lichamelijk aantrekkelijk vindt, maar waar je verder geen relatie mee wilt hebben.
  • Er zijn ook gevallen waarbij twee mensen elkaar ontmoeten terwijl ze in het dagelijks leven ver bij elkaar vandaan wonen (zoals bij een vakantieliefde).

Risico’s van een one night stand

Er zijn echter ook risico’s verbonden aan one night stands, zoals het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en ongewenste zwangerschappen.

Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van condooms, om deze risico’s te verminderen. Denk je dat er kans is op een ONS? Zorg dan dat je goed voorbereid van huis gaat, zodat je in de spanning van het avontuur niet nog op zoek moet gaan naar een condoom. (Spoiler alert: dat ga je niet doen…)

Het is ook belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je seksuele partner over je seksuele geschiedenis en om te vragen naar hun geschiedenis om het risico op soa’s te verminderen.

Niet voor iedereen

Het goed om te onthouden dat one night stands niet voor iedereen geschikt zijn:

Sommige mensen voelen zich ongemakkelijk bij het idee om seks te hebben met iemand die ze nauwelijks kennen, terwijl anderen misschien religieuze of morele bezwaren hebben tegen casual seks.

Er is veel discussie over of tijdelijke hookups positief of negatief zijn. Sommigen zien one night stands als een vorm van seksuele vrijheid en een goeie manier om nieuwe ervaringen op te doen. Anderen zien het als onethisch of ongezond, omdat het kan leiden tot emotionele pijn of fysieke risico’s. Of omdat het niet past in hun normen en waarden.

Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen gevoelens en behoeften om te beslissen wat het beste is voor jou.

Herkomst van de term One Night Stand

De term one night stand komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit de theater wereld: de betekenis is hier een eenmalig optreden van een entertainer op een bepaalde locatie. In deze betekenis werd de term voor het eerst in 1890 gebruikt. (1)

De seksuele betekenis is voor het eerst in de geschreven literatuur terug te vinden in de jaren 1935 – 40 (1).

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen uit de kennisbank:

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Send this to a friend