Liefdesverdriet verwerken via Love Regulation

Liefdesverdriet verwerken na een verbroken relatie of een afwijzing door je crush is iets waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Niemand vindt het leuk, maar waar de een snel verder gaat met zijn leven blijft de ander lang zwelgen in verdriet.

In dit artikel gaan we kijken wat de beste manier van liefdesverdriet verwerken is en hoe je het gevoel van verliefd zijn en/of liefdesverdriet hebben kunt vergroten of afzwakken, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek! Dit heet Love Regulation.

Omgaan met liefdesverdriet

Als je dit artikel leest is de kans groot dat je op dit moment liefdesverdriet hebt. Dat is op dit moment vervelend, maar over een tijdje lach je erom ook al heb je op dit moment misschien niets aan deze kennis.

Er wordt veel geschreven over wat je wel of niet moet doen om over je liefdesverdriet heen te komen. Het meeste hiervan is niet wetenschappelijk onderzocht op werkzaamheid.

Dit betekent natuurlijk niet per se dat het niet werkt, maar bij veel tips is het maar de vraag of je er iets mee opschiet.

Gelukkig is omgaan met liefdesverdriet ook het onderwerp van serieuze onderzoekers die met een elektro-encefalografie (EEG-scan) de effectiviteit hebben gemeten van een simpele methode om je liefdesverdriet te reguleren. Daarover later in dit artikel meer.

Wat te doen tegen liefdesverdriet?

Laten we beginnen met hoe je niet moet omgaan met liefdesverdriet. Voor de meeste mensen in de instinctieve reactie om vast te houden aan wat uit hun handen glipt. Dat is uiteraard niet erg als dit even is. Sommige mensen slaan hier echter een beetje in door, met als gevolg dat ze obsessief bezig gaan zijn met hun ex.

Je ex op sociale media in de gaten houden helpt niet bij liefdesverdriet

Denk hierbij aan constant op sociale media kijken wat hij of zij doet, in WhatsApp kijken wanneer hij of zij voor het laatst online was of onnodig oude herinneringen zoals foto’s gaan bekijken. Als je jezelf hierop betrapt, probeer dit dan te stoppen want zo voed je het verdriet alleen maar meer.

Niet doen: stalken en jezelf overladen met dingen die je aan je ex doen denken.

Maar wat moet je doen om over je liefdesverdriet heen te komen?

Liefdesverdriet verwerken door acceptatie

Zoals met elke tegenslag in het leven is het beste wat je tegen liefdesverdriet kunt doen zo snel mogelijk de situatie accepteren. Dit klinkt op het eerste gezicht misschien wat contra-intuïtief, want je wil juist dat het weer goed komt, dat de situatie weer wordt zoals hij was. Toch is acceptatie een hele belangrijke stap die je moet nemen om liefdesverdriet te verwerken.

Je hebt liefdesverdriet omdat je relatie is verbroken, dat is een feit. Of je het nu leuk vind of niet. Je kan je heel lang verzetten tegen het accepteren van dit feit, maar dat verandert niets aan het feit. Je hebt alleen jezelf ermee omdat je zolang je je blijft verzetten tegen de situatie niet kan beginnen met de verwerking ervan. Als je blijft vasthouden aan iets dat je pijn doet (zowel letterlijk, bijvoorbeeld een heet voorwerp, als geestelijk), blijft het je pijn doen totdat je het loslaat.

Accepteer dat de relatie verbroken is zodat je kan gaan bedenken wat je nu gaat doen. Hierdoor neem je weer de leiding over je eigen leven en voel je je direct al een stuk beter. Natuurlijk is de pijn niet in één keer weg, dat heeft tijd nodig. Maar bedenk wat je met je vrijgekomen tijd kan gaan doen, welke leuke nieuwe potentiële partners je kan gaan ontmoeten en hoe leuk een nieuwe verliefdheid kan zijn. Misschien zie je nog mogelijkheden om je verbroken relatie nieuw leven in te blazen, dat kan ook. Maar wees hier wel realistisch in, het is een dunne lijn tussen de breuk accepteren en gericht werken aan een herstel of vasthouden aan valse hoop.

Liefdesverdriet verwerken door vergeving

Soms is liefdesverdriet niet alleen verdriet maar ook boosheid. Ook hiervoor geldt: zorg dat je er zo snel mogelijk vanaf komt. Boosheid kan constructief zijn omdat het je energie geeft die je kan gebruiken om dingen te veranderen, maar te lang vasthouden aan boosheid gaat tegen je werken. Het is ongezond voor je lichaam omdat boosheid zorgt voor hoge cortisol waarden. Cortisol is een hormoon dat heel veel zaken regelt in je lichaam. Hoe het precies werkt en wat het precies doet weten we nog niet, maar het is wel bekend dat teveel cortisol over een langere periode je immuunsysteem aantast.

Afgezien van het feit dat vasthouden aan je boosheid lichamelijk niet zo’n goed idee is, heeft het ook weinig zin. Jij bent boos waardoor je je gestrest en ongelukkig voelt, maar de ex waarop je boos bent die voelt daar niks van. Dus je straft eigenlijk alleen jezelf.

Je kan boosheid loslaten door vergeving. Misschien vind je dit, net als acceptatie van verdriet, raar klinken. Of misschien voelt het zelfs als een nederlaag, want waarom zou jij iets moeten doen in plaats van degenen op wie je boos bent?

Maar als je er over nadenkt zal je hopelijk inzien dat vergeving the way to go is. Je hebt geen controle over je ex en kan hem of haar niet dwingen om sorry te zeggen. Je hebt alleen controle over jezelf en door de ander te vergeven laat je de boosheid los, kan je je liefdesverdriet verwerken en kan je verder met je leven. Je kan de ander bijvoorbeeld vergeven door te denken “het was stom wat hij heeft gedaan, maar ja, hij moet ermee leven dat hij dit heeft gedaan, zijn verlies dat we niet meer samen zijn, ik ga op zoek naar iets beters.”.

Zowel acceptatie als vergeving zijn niet makkelijk, maar hoe meer je het oefent hoe meer je gaat merken dat het werkt.

Omgaan met liefdesverdriet door nieuwe/andere dingen te doen

Jezelf onderdompelen in nieuwe dingen, afspreken met vrienden, leuke uitjes plannen etc, zijn ook allemaal goede tips voor omgaan met liefdesverdriet. Hoe meer je bezig bent met andere dingen en hoe meer nieuwe input je krijgt, hoe minder tijd en ruimte je hebt om te blijven zwelgen in je verdriet.

Als je er het type voor bent kan een reboundrelatie je helpen om je verdriet te vergeten. Let er wel op dat dit tricky is, het kan er ook voor zorgen dat je je problemen alleen voor je uit schuift in plaats van ze te verwerken. En wees eerlijk tegen degene die je rebound is, zodat hij of zij geen valse verwachtingen heeft. Als je niet weet waar je zo snel een rebound vandaan haalt kan je je inschrijven bij een datingsite. Op de meeste sites kan je aangeven wat je intentie is zodat je iemand vind die het oké vindt om een dergelijke relatie aan te gaan. Bekijk de datingsite vergelijker om te zien welke sites geschikt zijn.

Liefdesverdriet verwerken via Love Regulation

Twee Nederlandse onderzoekers aan de University of Missouri-St.Louis hebben in 2016 aangetoond dat je gevoelens van liefde voor iemand kan laten groeien of laten afnemen. Deze methode valt toe te passen in relaties waarin de vonk is uitgedoofd, maar omgekeerd ook in geval van liefdesverdriet.

De methode is in de kern eigenlijk heel simpel. In de praktijk uitvoeren vergt echter toch wel enig doorzettingsvermogen.

Tijdens het onderzoek naar love regulation werden twee groepen proefpersonen onderzocht. De ene groep bestond uit personen in een relatie, de andere groep uit personen bij wie onlangs hun relatie was verbroken. De hersengolven van de proefpersonen werden gemonitord terwijl ze naar een foto van hun (ex)geliefde keken. Daarbij werd hen gevraagd om consequent aan alle positieve eigenschappen van hun geliefde en hun relatie te denken. Het bleek dat dit een versterkend effect had op de gevoelens van verliefdheid.

Vervolgens werd het omgekeerde gevraagd en moesten de proefpersonen zich focussen op alles wat ze niet goed vonden. Dit bleek ervoor te zorgen dat de gevoelens van verliefdheid afnamen.

Dit laatste kan je dus zelf inzetten tijdens het liefdesverdriet verwerken. In plaats van dat je constant blijft denken aan hoe leuk je ex is en de mooie moment die jullie samen hebben gehad kan je je focussen op de dingen waarvan je vond dat ze niet goed gingen of eigenschappen van hem of haar waaraan je een hekel had.

Als je dit consequent doet zal je gevoel van liefde voor en verlangen naar je ex afnemen, waardoor je sneller over je liefdesverdriet heen bent.

De onderzoekers geven toe uit eigen ervaring dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, dat zal je zelf waarschijnlijk ook merken. Maar op basis van de onderzoeksresultaten moeten we concluderen dat dit methode is die eigenlijk niet bij het liefdesverdriet verwerken mag ontbreken!

Gerelateerde onderwerpen

Deze artikelen uit de kennisbank vind je misschien ook interessant:

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Send this to a friend