Heeft lichaamslengte invloed op je datingsucces?

Wat voor lichaamslengte maakt je de ideale partner? Is langer altijd beter, en geldt dat voor zowel mannen en vrouwen? Over het algemeen gesproken hebben mannen van gemiddelde lengte en vrouwen die korter zijn dan normaal het meeste succes (meer later in dit artikel).

Veel mensen denken dat voor mannen geldt: langer is beter. Deze opvatting is dan ook direct verantwoordelijk voor een van de meest voorkomende leugens op online datingsites: mannen zijn online 5 cm langer dan in werkelijkheid en vrouwen 3 cm.

Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld

lichaamslengte nederlandse mannen vrouwen
Nederlandse mannen (lichtblauw, linker as) werden tussen 1981 en 2000 nog ruim 3 cm langer. In 2006 was de gemiddelde lengte van de volwassen man bijna 1,81 meter.Bron: cbs.nl

Hebben we deze leugentjes nou echt nodig? Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld [Wikipedia], en we blijven maar doorgroeien (of niet?).

Hoe dit komt? Het zou de relatief late voltooiing van de Afsluitdijk kunnen zijn (natuurlijke selectie), of natuurlijk de hoge melkconsumptie en goede gezondheidszorg. Wij weten het niet, dus het blijft gissen. Wat we wel weten is dat recent onderzoek heeft aangetoond dat, evolutionair gezien (wie krijgt de meeste kinderen), korte vrouwen en gemiddelde mannen het meeste succes hebben!

Mannen en vrouwen vechten om ideale lichaamslengte

In een artikel gepubliceerd in Biology letters (12 nov. 2012) heeft de Nederlandse onderzoeker Gert Stulp samen met collega’s uit Groningen, Amsterdam en Cambridge aangetoond dat de ideale lengte voor mannen en vrouwen verschillend is, en dat voor vrouwen ‘kort’ en voor mannen ‘gemiddeld’ evolutionair gezien de beste lichaamslengte is. Hier volgt een korte samenvatting van zijn onderzoek:

Ondanks geboorteregulatie en goede medische voorzieningen kunnen we natuurlijke selectie aan het werk zien bij de mens’, vertelt Gert Stulp. Samen met collega’s uit Groningen, Amsterdam en Cambridge (UK) toonde hij aan hoe in het DNA van de mens een intralocus seksueel conflict woedt.

‘Zo’n conflict ontstaat doordat mannen en vrouwen verschillen en daarmee ook aan een verschillende selectiedruk blootstaan’, legt Stulp uit. Voor een hertenbok bijvoorbeeld is een groot gewei nuttig. Maar een hinde heeft daar alleen maar last van. ‘Bij hinden is de groei van een groot gewei uitgeschakeld, dus in dat geval is er geen conflict tussen mannelijke en vrouwelijke dieren. Alleen, sommige eigenschappen die nuttig zijn voor het ene geslacht maar schadelijk voor het andere, zijn niet zomaar aan of uit te zetten.’ [Lees verder op de website van de universiteit van Groningen]

Wat betekent dit voor jou?

Kort samengevat, als je veel kinderen wilt hebben kun je het best op zoek naar een (als man) kortere vrouw of (als vrouw) naar een man van gemiddelde lichaamslengte.

Voor je online datingprofiel geldt nog steeds: Langere mensen worden aantrekkelijker gevonden. Besef dat veel mensen een paar extra centimeter toevoegen aan hun “online lengte”, en doe hier je voordeel mee.

Gerelateerde onderwerpen

Deze artikelen uit de kennisbank vind je misschien ook interessant:

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Send this to a friend