Ik vind je leuk: maar hoe zeg ik dat?

Hoe vertel je iemand dat je hem of haar leuk vindt? Je zou gewoon kunnen zeggen “ik vind je leuk”, maar dat is spannend. Soms té spannend.

Velen van ons schrikken ervoor terug om de persoon die we heimelijk leuk vinden te vertellen wat we voor hem of haar voelen, omdat we niet goed weten hoe we dat moeten aanpakken.

We overtuigen onszelf ervan dat de ander er vanzelf wel achter komt. Of dat hij/zij het eigenlijk al wel weet maar gewoon geen interesse heeft.

Maar helaas kan deze aanpak er vaak toe leiden dat geweldige mensen aan ons voorbijgaan, en worden opgepikt door diegene die wel een duidelijk signaal durft te geven.

Hoe cliché ook, het leven is kort. Als je altijd maar wacht tot de dingen naar je toe komen in plaats van zelf de stoute schoenen aan te trekken en er op af gaan, dan mis je zeker iets.

Lees verder voor een paar eenvoudige tips over hoe je je gevoelens voor iemand glashelder kunt maken.

1. Maak het niet groter dan het is

Als je duizend keer afspeelt in je hoofd hoe je het gaat zeggen en je concentreert op wat er mis zou kunnen gaan, dan wordt het gevoelsmatig alleen maar groter en moeilijker.

Spoken in je brein
Je brein kan gekke spelletjes met je spelen als je iemand leuk vindt.

Onthoud dat, als je het gewoon doet en er geen drama van maakt er twee waarschijnlijke uitkomsten zijn:

  • Je blijft vrienden
  • Je haalt er een afspraakje uit.

En natuurlijk, er is een derde optie waarin de ander niet leuk reageert. Maar dan weet je meteen wat je aan deze persoon hebt (niets).

De meeste mensen zullen er op een normale manier op reageren, of het nou wel wederzijds is of niet. Het is tenslotte alleen maar een compliment om te horen dat jij hem of haar wel ziet zitten.

Hoe dan ook, herinner jezelf eraan dat wat er ook gebeurt, de wereld zal blijven draaien. En dat je leven door zal gaan met of zonder deze persoon erin.

2. Beslis of je het persoonlijk doet of via een tekstbericht

Iemand in levende lijve vertellen dat je hem/haar wel ziet zitten of een bericht sturen is helemaal jouw keuze. Beide manieren hebben hun voordelen.

Woorden, daarmee geef je signalen dat je iemand leuk vindt.

Als je alleen al bij de gedachte om het persoonlijk te vertellen een zenuwinzinking krijgt is het prima om het in een bericht te vertellen.

Een groot voordeel van deze aanpak is dat de ander niet meteen hoeft te reageren.

Als je gevoelens voor de ander als een totale verrassing komen, betekent het ontvangen van een bericht dat hij/zij even tijd heeft om na te denken. Dit kan je kansen op een ja vergroten. Wat ook de ander moet misschien even wat moed verzamelen om eerlijk toe te geven dat hij jou wel ziet zitten.

Er is ook een sterk argument om het wel in levende lijve te doen. Bij zo’n persoonlijke boodschap is het fijn als je iemands reactie en lichaamstaal kunt lezen. En dat hij de jouwe kan lezen.

Plus je zit niet in spanning te wachten totdat je een reactie op je bericht krijgt.

Je zult diep van binnen weten welke manier voor jou het beste is.

3. Kies je moment

Als je besluit een bericht te sturen, doe dat dan op een moment waarop de ander waarschijnlijk vrij is, in plaats van op stap of bezig.

Vraag eerst hoe het met diegene gaat, en als het antwoord is dat hij/zij super gestresst of moe is, laat het dan voor een ander moment.

Als je het persoonlijk doet, doe het dan als je met z’n tweeën bent en je ergens rustig zit of wandelt. Een café of een park is ideaal.

4. Doe het zo snel mogelijk

Het kan zijn dat je al een hele tijd verliefd bent op deze persoon. Als het echter iets nieuws is, doe jezelf dan een plezier en verlos jezelf uit je ellende!

Als je het zo snel mogelijk doet kan als de ander niet wederkerig reageert jouw gevoelens in de kiem smoren, voor deze zich verder ontwikkelen.

En als het antwoord ja is, betekent het dat je sneller van je nieuwe liefde kunt gaan genieten.

Je weet nooit wat het lot voor je in petto heeft, dus laat geen kostbare tijd door je vingers glippen.

5. Geef jezelf een ego boost

We zijn allemaal over het algemeen veel kritischer op onszelf dan op andere mensen. Dus waarom vertel je je beste vrienden niet dat je eigenwaarde een beetje te lijden heeft en laat ze je vertellen wat ze allemaal zo leuk aan je vinden.

Naar de kapper gaan of een mooi nieuw kledingstuk scoren dat je goed staat kan ook net dat stukje extra zelfvertrouwen geven.

Herinner jezelf eraan dat het niets over jou waarde zegt of deze specifieke persoon zich nu wel of niet tot je aangetrokken voelt. Zelf vind je tenslotte de meeste mensen ook niet leuk op die manier.

6. Houd het simpel, vraag gewoon een afspraakje

Houd het simpel, je hoeft geen romantische verklaring af te leggen om iemand mee uit te vragen.

Een epische liefdesverklaring zoals in Romeo & Julia zal alleen maar afschrikken, vooral als het voor de ander totaal uit de lucht komt vallen.

Alleen een afspraakje is veel minder intimiderend.

In dit stadium is alles wat je van hen nodig hebt een eenvoudig ja of nee.

Een ontspannen uitnodiging die duidelijk maakt dat je ze op een date vraagt – misschien nadat je een terloops gesprekje hebt gevoerd – is alles wat nodig is.

Iets in de trant van, “Hey, heb je tijd voor een date?”

Dit is meer dan genoeg om over te brengen dat je ze leuk vindt, zonder dat je het echt hoeft te spellen.

Het betekent ook dat de ander gemakkelijk en terloops nee kan zeggen en jullie het kunnen afdoen als een grapje en erom lachen. Dan kunnen jullie beiden verder gaan en vrienden blijven zonder ongemakkelijkheid.

7. Geef duidelijke signalen, maar breek je hoofd niet over de precieze woorden

Er zijn hier twee dingen om te onthouden:

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de woorden die je kiest duidelijk maken dat je hem of haar niet zomaar op de koffie vraagt voor een vriendschappelijk gesprek. Je wilt voorkomen dat de ander onder de verkeerde indruk op je uitnodiging ingaat.

Wees duidelijk als je om een date vraagt

Juist als de ander er pas tijdens het afspraakje achterkomt dat jij een andere bedoeling hebt kan het ongemakkelijk worden. Het woord ‘date’ gebruiken in je vraag helpt altijd.

Aan de andere kant, wees niet obsessief over wat je gaat zeggen en probeer niet een of andere deftige zin te verzinnen. Wat in de film goed klinkt, werkt zelden in het echt. Hoe eenvoudiger hoe beter.

8. Geef jezelf een deadline

Als je het al een tijdje uitstelt om hem of haar mee uit te vragen en steeds smoesjes verzint, geef jezelf dan een duwtje door daadwerkelijk een deadline te stellen.

Laten we eerlijk zijn, dat ‘perfecte’ moment waarop je gewacht hebt zal zich waarschijnlijk nooit aandienen, dus je zult gewoon je moment moeten kiezen en er voor gaan.

9. Geef hem/haar een beetje ruimte

Als die leuke man of vrouw ja heeft gezegd en jullie hebben een date gepland (check hier voor ideeën), geef hem/haar dan wat ruimte om te verwerken wat er gebeurd is.

Stuur gerust een bericht om de details van jullie afspraakje vast te leggen, maar ga niet als een dolle berichtjes lopen sturen. Daarmee voorkom je dat de ander het gevoel krijgt geclaimd te worden. Er zijn veel mensen die dat niet leuk vinden, zeker in het heel vrijblijvende begin.

10. Bereid je voor op afwijzing

Hoewel het altijd goed is om optimistisch te zijn, is het in dit soort situaties ook verstandig om voorbereid te zijn op een tegenslag.

Een afwijzing kan er ook bij horen.

Als je iemand op date vraagt met wie je bevriend bent, maak dan duidelijk dat jullie vriendschap veel voor je betekent. En dat het laatste wat je wilt doen is het ongemakkelijk maken.

De dingen kunnen de volgende weken wel wat gespannen zijn als de ander toch nee zegt en liever vrienden wil blijven. Maar als je voorzichtig bent en je gedrag tegenover hem/haar niet verandert, zouden jullie beiden snel weer moeten terugglijden in de relatie die jullie eerder hadden.

Probeer ervoor te zorgen dat jij niet degene bent die de dingen ongemakkelijk maakt, ook al doe je dat onbewust.

Er zijn tenslotte nog veel meer vissen in de zee en veel grote liefdes die je nog moet ontmoeten. Bovendien, vriendschap moet je koesteren.

Hoezeer het er ook op lijkt als je er middenin zit, een afwijzing is beslist niet het einde van de wereld, dus doe je best om de dingen in perspectief te houden.

Vaak gestelde vragen

Hoe kun je iemand vertellen dat je hem leuk vindt zonder het te zeggen?

Hoewel het duidelijk zeggen waarschijnlijk de beste aanpak is, kun je altijd een andere woorden gebruiken om de ander te suggereren dat je echt van zijn/haar gezelschap geniet.
In feite is gewoon zeggen: “Ik vind het echt fijn om samen dingen te doen” een goede plek om te beginnen.
Andere zinnen die je kunt proberen zijn, “Ik ga graag met je om,” “Ik vermaak me altijd als jij in de buurt bent,” “Je bent zo leuk om bij in de buurt te zijn,” of “Ik voel me zo op mijn gemak bij jou.”

Hoe kun je laten doorschemeren dat je iemand leuk vindt?

Als je er nog niet aan toe bent om te zeggen hoe je je voelt, zijn er andere manieren waarop je deze persoon aanwijzingen kunt geven dat je hem of haar leuk vindt. Een van de beste manieren is om hem of haar oprechte complimenten te geven. Die kunnen zo simpel zijn als zeggen dat hij/zij er vandaag leuk uitziet. Of je kunt je richten op iets specifieks, zoals een leuk nieuw kledingstuk of een nieuw kapsel. Gooi zo’n compliment gewoon terloops in het gesprek iedereen zal zo’n compliment leuk vinden om te horen.

Moet je iemand vertellen dat je hem leuk vindt als hij een relatie heeft?

Als je een oogje hebt op iemand die al gekoppeld is, is het over het algemeen beter om je gevoelens niet te onthullen. Het zal waarschijnlijk nergens toe leiden en je loopt echt het risico hem of haar als vriend te verliezen. Ook voor de ander kan het hierna ongemakkelijk zijn om bij je in de buurt te zijn als hij/zij weet hoe je je voelt. Het kan voor de ander voelen als oneerlijk tegenover zijn/haar eigen partner om toch met je om te blijven gaan.

Hoe kun je iemand vertellen dat je hem of haar leuk vindt zonder afgewezen te worden?

Lang verhaal kort: dat kan niet. Afwijzing is een reële mogelijkheid als je iemand vertelt wat je voor hem of haar voelt. Je kunt natuurlijk wachten tot je bijna zeker weet dat de ander jou ook leuk vindt, maar die dag kan ook zomaar nooit komen. Het is het beste om er gewoon voor uit te komen en het te zeggen, ook al betekent dat een mogelijke afwijzing. Ook een afwijzing is een goed antwoord, want dan kun je tenminste verder gaan.

Hoe kun je iemand stiekem vertellen dat je hem of haar leuk vindt?

Waarom zou je dit willen? Wat denk je dat je daarmee zou winnen? Zeker, je zou een bos bloemen kunnen sturen met een kaartje erbij waarop staat dat het van ‘een geheime bewonderaar’ komt. Maar als je crush niet weet wie het is, dan zal er tussen jullie niets gebeuren. Zelfs als diegene een vermoeden heeft dat het van jou komt is de kans groot dat hij/zij er niet op durft te reageren. Voor hem/haar is het namleijk een kans op een ongemakkelijke situatie als het toch van iemand anders blijkt te komen.

Lees ook

Hier vind je meer onderwerpen om over te praten:

Deel dit artikel

Send this to a friend