Lengte van het eerste bericht.

Hoe lang is je eerste bericht?

Stel jezelf het volgende online dating scenario eens voor:

  1. Je ziet een erg aantrekkelijk online dating profiel.
  2. Je leest het bijbehorende profiel, en raakt helemaal enthousiast: Dit is een perfecte match!
  3. Je stuurt een leuk en lang bericht, vol met grapjes en referenties aan het profiel van de andere persoon.
  4. En dan wacht je.., en wacht je…
  5. …tot je een ons weegt. Er komt nooit een reactie.

Jammer genoeg komen dit soort situaties ook voor in de online dating wereld. Jij kan iemand anders nog zo leuk vinden, als dat gevoel niet wederzijds is kom je nergens. Gemiddeld wordt slechts 1 op 3 eerste berichten beantwoord!

Dit betekent niet dat je geen berichtjes meer moet sturen, maar wel dat je slim met je tijd om moet gaan. Als je efficiënt met je tijd om wilt gaan, is een lang bericht niet altijd de beste keuze. Als je kijkt naar hoe lang het gemiddeld duurt om een bericht te typen, en hoe vaak je een antwoord krijgt op een bericht van die lengte, dan kan je de optimale lengte voor een berichtje berekenen!

Actie bij Pepper

De optimale lengte voor een eerste bericht

Deze optimale lengte is anders voor mannen en vrouwen. Let wel op, het is heel goed mogelijk dat je op 10 lange eerste berichten meer antwoord krijgt dan op 10 korte! Stel dat je 2 uur doet over 10 lange berichten typen en daar 4 reacties op krijgt, terwijl je maar 2 reacties op de korte berichten (waar je maar 1/2 uur in hebt geïnvesteerd) krijgt. Dit betekent dat je met korte berichten een rendement van 4 reacties per uur hebt, en voor lange berichten slechts 2 per uur.

De adviezen in dit artikel zijn bedoeld voor mensen die maar een beperkte tijd hebben om berichtjes te sturen. Als je alle tijd van de wereld hebt en wilt nemen, dan geldt: schrijf berichten met 400 – 600 woorden!

Vrouwen komen makkelijk weg met korte berichtjes

Vrouwen hebben het alweer iets makkelijker in de online dating wereld. Het blijkt dat het niet echt uitmaakt hoelang een berichtje is, mannen reageren toch wel. Het blijkt dat als een vrouw een bericht aan een man stuurt, de beslissing van de man om een bericht terug te sturen niet van de lengte van het eerste bericht afhangt. Zo bekeken is de belangrijkste functie van een vrouw –> man bericht die van het onder de aandacht brengen van haar profiel.

Mannen moeten iets harder aan de slag

Mannen moeten vaak wat mee werk verzetten om een leuke reactie terug te krijgen op het eerste bericht dat ze sturen. Als je ervan uitgaat dat je als man 5 minuten nodig hebt om een ander profiel goed te lezen en de foto’s te bekijken en een leuke ijsbreker te bedenken, is de ideale lengte slechts 200 tekens (of 40 woorden)! Als je iets langer doet over het lezen en bedenken van een ijsbreker (10 minuten), dan wordt dit iets langer: 270 tekens of 47 woorden.

Kort en bondig is dus de beste aanpak. Lengte is belangrijk, en voor berichtjes geldt dat korter beter is!

Bronnen: Online dating advice: Optimum message length

Actie bij Parship