Runnersdate review: Voor wie een hardloopmaatje zoekt (Of meer…)

Runnersdate
Kosten per maand:
V.a. €2,50 tot €4,99

Runnersdate snapt het: Hardlopen is méér dan een sport – het is voor veel mensen een way of life. Een activiteit waar je dagelijks naar uitkijkt en waar je je leven omheen plant. Voor een partner die niet rent, kan dit moeilijk te begrijpen zijn. Geen wonder dat runners elkaar zo graag opzoeken.

Runnersdate presenteert zichzelf als site voor wie “een hardloopmaatje en misschien meer” zoekt. Wij vinden dat een mooi uitgangspunt. In tegenstelling tot de sites voor ondeugende dates, doen de singles op runnersdate.nl het rustig aan – wanneer ze niet door velden en bossen sjezen.

Op basis van je gezamenlijke passie heb je meteen een gespreksonderwerp op Runnersdate. Maar hoe zit dat met die andere runners op deze site? Wat is de verhouding tussen mannen en vrouwen en hoe makkelijk is Runnersdate.nl in het gebruik? Wij onderworpen deze datingsite voor hardlopers aan een grondige test. Hieronder lees je onze review.

Inschrijven voor Runnersdate

De inschrijving bij Runnersdate is eenvoudig: je vult op de homepage in of je een man bent of een vrouw, en of je op zoek bent naar een man of een vrouw. Dat maakt deze site dus net zo geschikt voor hetero runners als voor hardlopende lesbo’s en homo’s. Vul je e-mailadres in en je wordt naar een uitgebreider formulier gevoerd.

Hierbij word je gevraagd om je aanhef in te vullen, maar ook je voornaam en je achternaam. Dat is iets wat we op weinig datingsites meemaken, omdat mensen in het begin toch liever anoniem blijven. Na het invullen van een wachtwoord mag je kiezen waar je naar op zoek bent:

 • Hardloopmaatje
 • Hardloopmaatje en meer

Vreemd genoeg wordt je daarna opnieuw gevraagd wat jouw geslacht is. Ook dien je je postcode in te voeren, te vertellen wat je opleidingsniveau was, je lichaamslengte, en ga zo maar door.

Leuk vonden we de vragen die specifiek voor deze niche waren: Wat je als eerste doet na het hardlopen, of je graag merkkleding draagt, hoeveel uur je per week aan hardlopen besteedt, hoe ver je maximaal wenst te reizen om bij jouw hardloopstek te komen, enzovoort. Dit zijn duidelijk de vragen waarvan de antwoorden op jouw profiel terechtkomen.

Hardlopen en daten geeft een goed gevoel
Bron: sigmund.nl

Kosten van Runnersdate

In tegenstelling tot veel andere datingsites had Runnersdate lange tijd geen gratis account. Maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Wie eerst even rustig wil rondkijken op de site kan een gratis account aanmaken. Met dit gratis Runnersdate account kan je per dag 1 bericht naar iemand anders sturen.

Wil je serieus gebruik maken van Runnersdate dan zal je een betaald account moeten maken. bestaat er bij Runnersdate geen gratis versie om eens rustig rond te kunnen kijken. Aan de ene kant is dat frustrerend, maar aan de andere kant betekent het dat er vooral serieuze singles zijn aangemeld. Je betaalt immers niet als je niet van plan bent om te daten. Momenteel zijn de prijzen van de lidmaatschappen als volgt:

Kostenoverzicht bijgewerkt op: 21-09-2023
Lengte abonnementKosten per maandKosten totaal
1 Maand €4,99 €4,99
3 Maanden €3,32 €9,95
6 Maanden €3,33 €19,95
12 Maanden €2,50 €29,95

Hoe deze datingsite werkt

Als je eenmaal betaald hebt -of gekozen voor het gratis account-, kom je op een kleurrijk en overzichtelijk dashboard terecht. Dit is één van de mooiste lay-outs die we gezien hebben. Je hebt een zoekfunctie, je ziet welke matches je hebt en je hebt toegang tot een inbox.

Wat de zoekfunctie betreft, waren we teleurgesteld door het aantal vrouwelijke singles op deze datingsite. Tussen de 25 en 35 jaar vonden we maar 7 vrouwen in een straal van 200 kilometer. Tussen de 30 en 40 jaar waren er 15 vrouwelijke leden en tussen de 40 en 50 jaar maar 16. Geen vetpot, dus. Wel moeten we zeggen dat hardlopers de eeuwige jeugd lijken te hebben: ze zien er stukken jonger uit dan het nummertje bij hun profiel!

Pluspunten en minpunten van Runnersdate

 • Mooi design
 • Alleen serieuze singles
 • Accepteert kort wachtwoord
 • Prettig grote letters en knoppen
 • Geschikt voor alle geaardheden
 • Leuke weetjes op de profielen van de singles
 • Alleen een betaalde versie
 • Dubbele vragen bij aanmelding
 • Lange vragenlijst (circa 50 stuks)
 • Weinig vrouwelijke runners

Beoordelingen van Runnersdate

Er zijn online verrassend weinig reviews te vinden voor Runnersdate. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat er gewoon weinig gebruikers van deze site zijn. De reviews die we wél konden vinden, waren verdacht positief.

 • “Wat een leuk initiatief.”
 • “Bij mij in de buurt waren heel veel mensen die wilden hardlopen.”
 • “Het werkt net als een datingsite, maar dan alleen voor hardloopmaatjes.”

Gelukkig kijk jij verder dan je neus lang is, getuige jouw bezoek aan onze website. Hier geven wij onze ongezouten mening over Runnersdate – en die is een mix van positief en negatief. Eén en ander hangt ervan af of je een mannelijke of vrouwelijke hardloper bent.

Hardlopen en nieuwe mensen ontmoeten
Hardlopen is een goeie manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

Ons oordeel

Runnersdate.nl is een mooie datingsite met een goed concept: je hoeft hier niet per se te daten, maar kunt ook simpelweg op zoek zijn naar een hardloopkameraadje. Een echte uitkomst voor wie competitief hardloopt en (op den duur) graag een partner wil die dat begrijpt.

Maar laten we eerlijk zijn: voor een site die al minstens sinds 2016 actief is, in een land met maar liefst 1,3 miljoen hardlopers, vinden we het aantal (vrouwelijke) leden schrikbarend laag. Nu weten we dat het percentage vrouwelijke hardlopers sowieso al veel lager is dan het percentage mannelijke runners, maar als je uit een vijver van pakweg 15 vrouwen moet vissen, moet je bijna wel een beroemde hardloper zijn wil je beet krijgen.

Ben je daarentegen een vrouw, dan heb je het hier voor het kiezen. Dan raden we je zeker aan om je aan te melden voor Runnersdate, ook al is het maar voor een maandje.

Je uitschrijven voor Runnersdate

Of je nu je hardloopschoenen aan de wilgen hebt gehangen of juist een leuke partner aan de haak hebt geslagen, vroeg of laat heb je genoeg van Runnersdate. Jouw account sluiten doe je dan op de volgende manier:

 1. Klik rechtsboven bij het tandwieltje op Instellingen.
 2. Klik vervolgens op Lidmaatschap & Facturering.
 3. Kies daarna voor het tabblad Mijn Lidmaatschap.
 4. Klik op Meer informatie onder het kopje Uw account beëindigen?
 5. Klik op Ja, ik weet het zeker (de rode knop) en je account is verwijderd.

In het geval van een betaald lidmaatschap is jouw automatische incasso daarmee niet stopgezet. Log in bij je bank om deze ook te beëindigen.

Alternatieven

Voor wie op zoek is naar een date die hardlopen ook hoog op de prioriteitenlijst heeft staan is Runnersdate wel de place to be. Vind je hardlopen leuk, maar zijn binnen een relatie andere dingen ook belangrijk, kijk dan eens welke andere datingsites nog meer aansluiten bij jouw wensen.

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Wat is jouw ervaring met Runnersdate?

Send this to a friend