Parship review: Dating voor hoger opgeleiden met gratis persoonlijkheidstest

Parship
Kosten per maand:
V.a. €22,90 tot €44,90
DG MetaScore
2.9
0
5
26947 Reviews
Trustpilot
3.2
101 Reviews
Google Play
2.8
24896 Reviews
Apple App Store
4.0
1950 Reviews

Parship is een van de grootste en meest gerespecteerde online relatiebemiddelingsbureaus van Nederland (en Europa!). Parship.nl richt zich op hoog opgeleide singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Het ledenbestand van Parship is goed in evenwicht, en bestaat voor 52% uit vrouwen en voor 48% uit mannen. 76% van hun leden is ouder dan 30 jaar, en 75% is hoger opgeleid.

Parship werkt met een persoonlijkheidsanalyse op basis van een wetenschappelijke psychologische test. Je ontvangt matches met eigenschappen die bij jouw persoonlijkheid aansluiten.

In deze Parship review passeren de verschillende voor- en nadelen van deze site de revu zodat je een inschatting kunt maken of deze datingsite bij je past.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten

 • Matching door uitgebreide persoonlijkheidstest
 • Het gratis basis-account is een goede mogelijkheid om de site uit te proberen
 • Bescherming persoonsgegevens goed op orde
 • Handmatige profielcheck

Minpunten

 • Aan de dure kant
 • Herroepingsrecht is beetje een wassen neus

Achtergrond

Parship is opgericht in 2000 en sinds 2003 actief in Nederland. Deze datingsite voor hoger opgeleiden is daarmee één van de langst bestaande datingsites in ons land. De geboortegrond van Parship ligt echter in Duitsland, aan de Universiteit van Hamburg om precies te zijn.

Doelgroep

Hoewel Parship zich in de beginjaren exclusief op hoger opgeleiden richtte, tref je hier tegenwoordig meer en meer singles die een bredere afspiegeling van de maatschappij vormen. Desalniettemin vormen singles met HBO en universitair niveau nog steeds de grootste groep die je hier zult vinden.

Online daten bij Parship heeft een serieuze insteek, de leden komen hier om te zoeken naar een langdurige relatie.

Gratis inschrijven

Je kunt kosteloos een profiel aanmaken, je wordt dan een zogenaamd basis-lid. Met dit gratis profiel kan je de basisfuncties van de site uitproberen, voldoende om een inschatting te kunnen maken van het potentieel van deze datingsite.

Je kunt met een gratis abonnement de volgende functies gebruiken:

 • Profielen van andere leden bekijken.
 • Berichten ontvangen en beantwoorden (1x antwoorden).
 • IJsbrekers en glimlachen versturen.
 • Ontvang de korte versie van je persoonlijkheidsprofiel
 • Kleed je profiel aan met foto’s en informatie over jezelf.

In theorie zou je hiermee zelfs een date kunnen vinden. Toch heeft een betaald lidmaatschap wel voordelen, als je actief op zoek bent naar een relatie. Al was het maar omdat maar één bericht terug kunnen sturen wat karig is, tenzij je echt über aantrekkelijk bent. 😉

Profiel aanmaken

Het inschrijven duurt vrij lang, neem er een minuut of 20 de tijd voor. Dit komt omdat je meteen het grootste deel van je profiel aanmaakt.

Je profiel wordt gevuld met gegevens uit de vragenlijst die wordt afgenomen tijdens het inschrijven, en deze is behoorlijk uitgebreid.

Je krijgt hier wel een mooi inzichtelijk profiel voor terug:

Persoonlijkheidsprofiel

Word je een betalend Parship lid dan krijg je de uitgebreide versie van je persoonlijkheidsrapport te zien, maar ook de beknopte versie die je krijgt bij het gratis lidmaatschap is al leuk om in te zien.

Waarom kiezen voor Parship?

Persoonlijkheidstest

Het sterkste verkooppunt van Parship is de wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstest. Met deze gratis test krijg je meer inzicht in je persoonlijkheid en bovendien word je aan de hand van de uitslag gematcht aan een passende partner.

Hiermee krijg je dus een voorselectie waardoor je niet eindeloos profielen hoeft door te spitten. Dit kan je een hoop tijd schelen.

Parship Contactgarantie

Parship gaat er prat op dat 38% van hun Premium(=betalende)-leden via hun bemiddeling een partner heeft gevonden. Ze bieden dan ook een contactgarantie voor betalende leden. Voor leden die na afloop van een 6-Maanden Premium-lidmaatschap niet met meer dan vijf andere mensen in contact zijn gekomen, verlengen ze op verzoek nog eens gratis met zes maanden. Leden die hebben gekozen voor een Premium-lidmaatschap van 12 maanden, wordt zelfs 15 contacten gegarandeerd.

Serieuze singles

Op Parship vind je andere singles die via online daten op zoek zijn naar een serieuze relatie. De drempel om je hier in te schrijven is door de prijs iets hoger dan bij de meeste andere datingsites. Het pluspunt hiervan is dat iedereen die bereid is dit te betalen hier dan ook serieus op zoek is.

Helpdesk

De helpdesk is zowel telefonisch als per e-mail bereikbaar:

Telefoonnummer (op werkdagen tussen 9.30 en 17.30): 020 4990167

E-mail: [email protected]

Veiligheid

Is Parship een betrouwbare datingsite? Ja, met de veiligheid en privacy is het goed geregeld. Parship is lid van het Keurmerk Veilig Daten en Thuiswinkel Waarborg. En ze scoren goed in de Consumentenbond Privacymeter (apr 2021).

Keurmerk veilig daten parship en privacy

Privacy instellingen

Je hebt een hoge mate van controle over de informatie die je deelt met de andere gebruikers van deze datingsite.

Zo zijn je foto’s niet standaard zichtbaar voor anderen en kan je delen van je profiel afschermen en alleen tonen aan door jou gekozen personen.

Je krijgt op allerlei vlakken (van interesses tot karaktereigenschappen) te zien hoe jullie hierop scoren:

Unieke matchingsmethode

Profielcheck

Betalende leden ontvangen een profielcheck. Hierbij kijkt een gespecialiseerde medewerker van Parship naar je profiel en geeft je tips een aanwijzingen waarmee je meer resultaat haalt uit je lidmaatschap, mocht dat nodig zijn.

Als basis-lid kan je de profielcheck tegen betaling ook aanvragen.

Strenge controle op nepprofielen

Alle nieuwe profielen die worden aangemeld worden gecontroleerd op echtheid. Hiermee wordt de kans dat je een faker tegenkomt tot een minimum beperkt. Mocht je toch verdachte profielen tegenkomen dan kan je ze melden en wordt er naar gekeken door een medewerker.

Hoe werkt de persoonlijkheidstest?

De persoonlijkheidstest is gebaseerd op meer dan 30 jaar onderzoek van prof. dr. Hugo Schmale van de Universiteit van Hamburg. Een internationaal team van 16 psychologen is verantwoordelijk voor de voortdurende ontwikkeling. De test stelt jouw persoonlijkheidsprofiel samen en geeft op basis van je profiel, suggesties voor partners die volgens dit profiel goed bij je passen.

Wie het Duits machtig is kan onderstaande video bekijken waarin prof. dr. Schmale uitleg geeft:

Het moge inmiddels duidelijk zijn, de persoonlijkheidstest vormt de basis van Parship. Hiermee wordt voorkomen dat het zoeken van een partner enkel het doorspitten van profielen is waarvan je weet dat de maker en zo positief mogelijk beeld van zichzelf wil neerzetten. Via de test worden ook de negatieve aspecten van iemands persoonlijkheid gematcht met de potentiële partner die hier volgens de test het beste mee om kan gaan.

Parship App

Met de Parship app zijn alle functies van de site toegankelijk op je mobiel. Vanuit de app lees je direct nieuwe berichten, kan je nieuwe partnervoorstellen bekijken, zien wie je profiel heeft bekeken, zelf andere profielen bekijken en nieuwe foto’s toevoegen.

Als je wil kan je alles doen via de app, maar persoonlijk vinden wij het gebruik van de webversie van Parship wel fijn, zeker bij het aanmaken van je profiel.

Screenshots van de app.

Gratis lid -vs- betalend lid

Wij geven altijd het advies om niet gelijk een betaald lidmaatschap af te sluiten. Het is een veel beter idee om je eerst op te geven voor een gratis lidmaatschap om te kijken of de website je bevalt. Pas als je denkt dat je plezier aan de site kan beleven, raden we je aan om een betaald lidmaatschap af te sluiten.

Het betaalde abonnement heeft voordelen als je zoveel mogelijk uit je online dating inspanningen wilt halen.

Naast de basis functies krijg je met een betaald lidmaatschap toegang tot de volgende functies:

 • Onbeperkt berichten uitwisselen
 • Toegang tot alle foto’s als een ander lid deze aan je vrijgeeft
 • Lokale zoekfunctie
 • Zien wie jouw profiel heeft bekeken
 • Contactgarantie
 • Ontvang de uitgebreide versie van je persoonlijkheidsprofiel
 • Gratis profielcheck

De meeste van deze mogelijkheden zijn misschien niet essentieel, maar onbeperkt berichten kunnen uitwisselen is wel een must als je meer wil dan een enkele flirt sturen.

Parship kosten

Een maandlidmaatschap van Parship kost minder dan een gemiddeld avondje stappen. De prijzen zijn op het moment van schrijven als volgt:

Kostenoverzicht bijgewerkt op: 20-09-2023
Lengte abonnementKosten per maandKosten totaal
6 Maanden €44,90 €269,40
12 Maanden €32,90 €394,80
24 Maanden €22,90 €549,60

Zoals je ziet (en gebruikelijk is bij de meeste datingsites) wordt de prijs per maand lager naarmate je een langere looptijd van het abonnement afsluit.

Na het aanmaken van een gratis abonnement kregen wij een aanbod om met 25% korting over te stappen naar een premium account. Dit scheelt al gauw een paar Euro per maand voor de eerste 6 maanden:

Parship abonnementsvormen en kosten

Parship opzeggen

Als een datingsite zijn werk doet, heb je hem na een tijdje niet meer nodig en komt het moment dat je hem wilt opzeggen.

Volg deze instructies om Parship op te zeggen.

Gratis inschrijven

Ben je na het lezen van deze review benieuwd geworden naar Parship en wil je gelijk aan de slag? Maak dan nu een account aan.

Alternatieven

Naast Parship.nl zijn er nog andere datingsites die zich richten op hoog opgeleide singles, zoals EliteDating, e-Matching of Match4me.

Bekijk de verschillen en overeenkomsten tussen Parship en EliteDating.

Ook Lexa wordt vaak als alternatief overwogen. Bekijk hier de belangrijkste verschillen als je wilt kiezen tussen Parship of Lexa.

Wil je voordat je over gaat tot het aanmaken van een account eerst kijken welke jou het meeste aanspreekt? Bekijk dan ons overzicht met datingsites voor hoger opgeleiden.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is Parship?

Parship is wat duurder dan de gemiddelde datingsite, het goedkoopste abonnement kost €22,90 per maand met een contractduur van 2 jaar. De andere opties zijn €32,90 per maand voor 12 maanden of €44,90 per maand voor 6 maanden.

Wat is beter, Lexa of Parship?

Dit is een persoonlijke vraag. Het zijn beide goede datingsites met verschillende kenmerken. Lexa is aanzienlijk goedkoper en Parship onderscheidt zich door matching op basis van een uitgebreid persoonlijkheidsprofiel. Gebruik deze keuzehulp om te kiezen tussen Parship of Lexa.

Kan je Parship gratis gebruiken?

Je kunt bij Parship een gratis account aanmaken, hiermee ontvang je de korte versie van je persoonlijkheidsprofiel en kun je de site verkennen. Wil je serieus op zoek naar een leuke relatie dan zul je een premium abonnement moeten nemen.

Is Parship een goede datingsite?

Parship helpt HBO en WO singles om online een relatie te vinden. Met meer dan 100.000 maandelijkse berichten is het leggen van nieuwe contacten eenvoudig. Bovendien bestaat 76% van de leden uit hoogopgeleide singles van 30 jaar of ouder die op zoek zijn naar een duurzame relatie.

Is Parship alleen voor hoger opgeleiden?

Ja, Parship richt zich op hoger opgeleide singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Het platform heeft een groot aantal hoogopgeleide leden die aan elkaar gematcht worden via een persoonlijkheidstest.

Kan je Parship per maand opzeggen?

Je kunt je Parship abonnement opzeggen met een opzegtermijn van 4 weken. Houd er wel rekening mee dat je een abonnement afsluit voor minimaal 6 maanden en tussentijds opzeggen niet mogelijk is.

Waarom zie ik geen foto’s bij Parship?

Bij Parship worden de foto’s van andere leden aanvankelijk wazig weergegeven. Dit is een functie van het platform om de privacy en discretie van de gebruikers te waarborgen. Om de foto’s scherp te zien, moeten beide gebruikers hun foto’s vrijgeven. Gratis leden kunnen geen foto’s zien, hiervoor moet je een Premium account hebben.

Kenmerken

Naam:Parship
Website:https://www.parship.nl/
E-Mail:[email protected]
Telefoon:+31 20 4990167
Fax:+49 40 460026164
Contactformulier:
Adres:PE Digital GmbH
Klantenservice Parship Nederland
Barbara Strozzilaan 201
083 HN Amsterdam
BTW nummer:NL812515171B01
K.v.K.30191262
Opgericht in:2000, Nederlandse versie 2003
Opgericht door:Prof. Dr. Hugo Schmale
Eigenaar:ParshipMeet Holding GmbH,
onderdeel van ProSiebenSat.1 Group.
Keurmerk(en):Keurmerk Veilig Daten
Thuiswinkel Waarborg
Kosten:v.a. €22,90 p/m
Doelgroep:Hoger opgeleid

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Wat is jouw ervaring met Parship?

Send this to a friend