Paiq review – de datingsite die het net even anders aanpakt

Paiq is een datingsite met een originele aanpak van online daten: terwijl je bij de meeste datingsites of apps begint met een foto doet Paiq het net andersom:

In het begin kan je je matches nog niet zien. De foto van je match is namelijk onherkenbaar gemaakt, maar hoe langer je met iemand chat, des te meer ga je van de foto zien!

Het idee hierachter is dat je al chattend iemand veel beter leert kennen dan door alleen vluchtig op foto’s af te gaan.

Maar dat betekent niet dat Paiq een soort ‘blind date’ website is. En ook niet dat je dagen aan het chatten bent voordat je iemand tegenkomt die je ook lichamelijk aantrekkelijk vindt (laten we eerlijk zijn, dat is ook belangrijk).

Om je matches voor te kunnen schotelen de zowel qua innerlijk als qua uiterlijk bij je passen kan je foto’s van mannen of vrouwen beoordelen op aantrekkelijkheid. Zo leert Paiq welke uiterlijke kenmerken jouw hart sneller doen kloppen.

En als je erg ongeduldig bent en echt niet meer kan wachten is er een manier om de foto’s van jouw chatpartners direct te onthullen. Hoe dat werkt verklappen we verderop in deze review.

Lees nu snel verder om te ontdekken hoe deze unieke datingsite werkt en of het iets voor jou is.

Inschrijven bij Paiq

Laten we beginnen bij het begin: inschrijven bij de Paiq datingsite.

Een account aanmaken is gratis. En eerlijk is eerlijk, met de gratis versie kun je veel. Wil je meer, dan kun je betalend lid worden, daarover later meer.

Het inschrijfproces is niet heel anders dan je misschien al gewend bent van andere datingsites:

Je maakt een account aan waarbij je achtergrond gegevens van jezelf invult in je profiel, zoals je leeftijd, geslacht en naar wat voor soort relatie je op zoek bent.

Vragenlijst

Aan de hand van een dating vragenlijst kan je meer over jezelf kenbaar maken. Bij elke vraag wordt ook gevraagd hoe belangrijk je dit bij een potentiële partner vindt. Dit kan je kenbaar maken door een aantal sterren toe te kennen.

De vragen gaan over lichamelijke kenmerken, opleiding, levensbeschouwelijke instelling en een aantal zaken die een twistpunt kunnen vormen binnen een relatie, zoals drinken of roken.

Het aanmeldproces werkt heel soepel en is speels vormgegeven.

Paiq vragenlijst bij het aanmelden

Je antwoorden dienen als input voor het matching systeem. Op basis van je antwoorden zoekt Paiq een match voor je uit waarvan het algoritme denkt dat die goed bij je past.

Foto’s

Wat zou een datingsite zijn zonder foto’s? Aan het einde van de vragenlijst kan je daarom een of meerdere foto’s uploaden of vanuit je Facebook account selecteren. Je kan deze stap ook nog overslaan, maar dit beïnvloedt je kansen binnen het matching systeem wel negatief.

Hoe werkt Paiq?

Nadat je de gratis aanmelding hebt afgerond en een profiel van jezelf hebt aangemaakt kom je in het hoofdmenu van je Paiq account terecht.

Van hieruit zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen om een date te vinden:

Chatten

Chatten vormt de basis binnen Paiq. Je krijgt regelmatig nieuwe matches voorgeschoteld waarvan je alleen de basisgegevens zoals naam, leeftijd en woonplaats te zien krijgt.

Daarnaast krijg je een score te zien die aangeeft hoe goed jullie bij elkaar passen volgens het Paiq dating systeem en een aantal geblurde foto’s.

Wel of niet chatten met je Paiq matches?

Je kunt er nu voor kiezen om in contact te komen met je voorgestelde match, of om deze af te wijzen.

Wil je in contact komen, dan kan je met elkaar gaan chatten om elkaar te leren kennen.

Tijdens het gesprek wordt de foto van de man of vrouw waarmee je chat steeds scherper. Loopt het gesprek niet, dan kun je het uiteraard afkappen. Maar is het gezellig, dan praten jullie waarschijnlijk net zo lang door totdat je de ander scherp kunt zien.

Paiq dating, foto wazig.
Tijdens het chatten wordt de foto van je chatpartner langzaam minder wazig.

Heb je nog geen matches, of zijn ze op, dan kan je chatten met andere gebruikers die nu online zijn via een speeddate.

Paiq Speeddate

De speeddate werkt min of meer hetzelfde als chatten met een voorgestelde match, alleen kom je nu ook mensen tegen die niet aan jouw voorkeuren gekoppeld zijn.

Wel kun je aan de hand van een score zien hoe goed jullie bij elkaar passen. Maar het zou dus ook zomaar kunnen dat er niemand online is die aansluit bij jouw wensen en voorkeuren.

Uit de online Paiq gebruikers kun je iemand kiezen waar je mee wilt gaan chatten. Wel moet die ander ook aangeven dat hij of zij met jou wil chatten voordat je het eerste bericht kunt versturen.

Dat laatste is een goede toevoeging, want het werkt twee kanten op: zo word je niet overspoeld met een stroom aan berichtjes van mensen die je niet interessant vindt.

Ook tijdens de speeddate worden de foto’s van je gesprekspartner langzaamaan steeds beter zichtbaar.

Foto toernooi

Het Paiq foto toernooi is een leuk alternatief voor als je toch even op uiterlijk af wilt gaan:

Het toernooi bestaat uit een aantal rondes waarbij je steeds vier foto’s te zien krijgt. Jij moet de foto’s rangschikken op basis van aantrekkelijkheid.

Het foto tournooi

Aan het einde van dit toernooi komen er vier winnaars uit waarmee je contact kunt opnemen door zelf ook een foto te sturen. Dit zijn dus matches die je puur op basis van uiterlijk hebt gemaakt, het algoritme dat kijkt naar een inhoudelijke match heeft hier geen invloed op.

Naast de vier winnaars zijn er ook nog vier “overige uitspringers” die je ook hoog hebt beoordeeld.

En tot slot zijn er nog vier potentiële matches die qua matching score het beste bij je passen maar die je in het toernooi minder aantrekkelijk vond dan de winnaars en de uitspringers.

Bewonderaars (oh lalaa)

Naast dat jij profielfoto’s kunt beoordelen van anderen in het foto toernooi, wordt jouw profielfoto ook beoordeeld. Onder het tabblad met de prikkelende naam ‘Bewonderaars’ kan je zien wie jou aantrekkelijk vindt. Dit zijn natuurlijk ook potentiële matches, dus je kunt uiteraard contact met ze opnemen.

Quiz

Tot slot is er de Paiq quiz. Je kunt zelf quiz vragen bedenken (of hier grasduinen) die vervolgens aan potentiële dates (andere gebruikers van deze datingsite) worden voorgelegd. Jij krijgt de antwoorden te zien, en je kunt een chat openen met degenen die volgens jou de leukste antwoorden hebben gegeven.

Uiteraard kan je ook vragen van andere invullen en wie weet nemen zij contact op met jou.

Paiq app

Paiq is een datingsite met een eigen app. Dat betekent dat je niet per se achter je computer hoeft te zitten om met leuke singles te chatten; ook op straat (of waar dan ook) heb je toegang tot jouw profiel, jouw matches met hun berichtjes, en de speeddate-functie.

Er is een app beschikbaar voor zowel Android als Apple iOS:

Wat voor type mensen vind je op Paiq?

Paiq is een algemene datingsite, dat wil zeggen dat ze zich niet specifiek richten op een bepaalde doelgroep zoals 50+ of hoogopgeleiden. Iedereen is welkom bij Paiq en door het aangeven van je voorkeuren maak je een selectie binnen de Paiq leden.

Door het concept van deze datingsite kom je hier misschien iets minder mensen tegen die snel door profielen willen bladeren en iedereen die ze lekker vinden met random berichtjes bestoken. Dat maakt het een goede datingsite voor wie meer inhoudelijk wil zoeken naar een partner.

Gratis Paiq dating of toch betalen?

Met de gratis Paiq versie kan je vrijwel alles. Je kunt er in ieder geval prima een date mee scoren.

Toch kan je ook overwegen om een betaald Paiq account te nemen. Het voornaamste verschil tussen betaald en gratis is dat je met betaald sneller meer mensen mee kunt leren kennen. En dat is natuurlijk wel een groot voordeel.

Paiq biedt vele betalingsmethoden, waaronder iDEAL, Paypal en Bitcoin.

Paiq kent de volgende lidmaatschappen en kosten:

 • Basic (gratis)
 • Focus (€5 per maand)
 • Select (€10 per maand)
 • Boost (€20 per maand)

In het overzicht hieronder zie je de kosten en mogelijkheden voor de verschillende Paiq accounts.

Paiq kosten

Basic

Met het gratis Basic account kan je onbeperkt chatten. Je krijgt 1 gratis match per week. Maar je kan wel via het foto toernooi, de speeddate of de quiz meer mensen leren kennen.

Focus

Bij het Focus account krijg je naast de functionaliteit van het gratis account de volgende extra’s:

 • Alle foto’s zijn meteen scherp
 • Inzicht in de matching score details

Select

Bij het Select account krijg je bovenop alles van het Focus account de volgende extra’s:

 • 1 Match per dag
 • 500 credits per maand

Boost

Bij het Boost account krijg je bovenop alles van het Select account de volgende extra’s:

 • 2 Matches per dag
 • 1000 credits per maand
 • Boost functie.

Met de Boost functie wordt jouw profiel vaker getoond aan andere Paiq gebruikers en krijg je meer online gebruikers te zien tijdens de speeddate.

Credits

Wil je liever geen maandelijks abonnement afsluiten? Dan kan je ook pakketten met credits kopen. Paiq credits kan je inzetten om direct extra functionaliteiten te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld met credits direct foto’s onthullen of extra matches verkrijgen.

De kosten voor de credits vallen mee, zo is de kleinste bundel die je kunt kopen slechts €1. Hiervoor krijg je 40 credits. Voor €25 kan je 1500 credits bijschrijven op je Paiq tegoed.

Is Paiq betrouwbaar?

Betrouwbaarheid is bij datingsites vaak een punt waar gebruikers zich zorgen over maken. Vooral fake profielen is een terugkerend dingetje. Al dan niet terecht.

Bij Paiq speelt dit eigenlijk niet: omdat je alle functionaliteiten gratis kunt uitproberen kan je met je eigen ogen zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Je komt dus niet voor een verassing te staan als je credits koopt of een betaald account neemt.

Paiq wordt gemaakt door een klein team en je kunt per e-mail of chat contact met ze opnemen.

Paiq ervaringen

Dat Paiq uniek is in de wereld van datingsites en datingapps, kan niemand ontkennen. Dat de meningen hierover verschillen, zal jou dan ook niet verbazen. Een blikje in de App Store en Google Play onthult een bonte verzameling aan ervaringen. Hieronder enkele quotes uit die reviews:

 • “Goede app waar het gebruiksgemak voorop staat.”
 • “Het vinden van contacten gaat verschrikkelijk langzaam.”
 • “Je komt hier sneller mensen tegen die oprechte interesse hebben.”
 • “Jammer dat er geen mogelijkheid is om een maximale afstand in te stellen.”

De issues die de reviewers noemen zullen ongetwijfeld in een latere versie (van zowel de website als de app) worden aangepakt.

Paiq verwijderen en/of opzeggen

Of je er nu jouw droompartner mee hebt gevonden of er juist geen succes mee hebt, het kan zijn dat je uitgekeken raakt op Paiq. Het is dan prettig om te weten dat je jouw profiel kunt verwijderen, zonder er een spoor van achter te laten.

Maar hoe moet dat?

Door de volgende stappen te volgen:

Tip: binnen enkele klikken je abonnement opzeggen via 123opzeggen.nl
 • Als je ingelogd bent, dan kun je account verwijderen door op deze link te klikken.
 • Ben je nu even niet ingelogd, onthoud dan de volgende route: via het hoofdmenu op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Uitschrijven’.
 • Vervolgens dien je je wachtwoord in te vullen en nog een keer op ‘Uitschrijven’ te klikken.
 • Klaar!

Heb je Paiq ook als app op je telefoon staan, dan kun je hem net als andere apps verwijderen.

Bij de iPhone en iPad doe je dat door met je vinger enkele seconden op het icoontje te drukken, waarna het gaat ‘wiebelen’. Daarna klik je op het kleine kruisje linksboven om hem definitief te verwijderen.

Heb je een Android-apparaat, dan kun je via de Play Store de app deleten. Klik hiervandaan door naar ‘Mijn apps en games’. Via ‘Geïnstalleerd’ vind je alle apps die op jouw smartphone of tablet staan, waaronder Paiq. Tik erop en druk vervolgens rechts op ‘Verwijderen’.

Paiq tijdelijk stopzetten

Wil je je niet uitschrijven bij Paiq, maar alleen even een tijdelijke pauze? Dan kan je ook alleen je betaalde abonnement stopzetten. Zo maak je geen kosten voor de periode dat je niet actief bent. Je profiel blijft behouden en zichtbaar, maar je maakt alleen nog gebruik van de basisfuncties. Je abonnement op pauze zetten kan via deze link. Of je logt in en gaat naar Profiel -> lidmaatschap.

Contact met Paiq

Paiq heeft een uitgebreide help-sectie waar je antwoord op allerlei vragen vindt. Ben je via de website ingelogd, dan klik je rechtsboven op ‘Info’ en ‘Help’ voor een lange lijst met veelgestelde vragen en antwoorden daarop.

Blijf je toch nog met vragen zitten, dan kun je een mailtje naar Paiq sturen op het volgende e-mailadres: [email protected].

Sneller en handiger is misschien wel het sturen van een chatberichtje naar Paiq. Waar je je ook op de website bevindt, aan de rechterkant vind je altijd een lijstje met jouw chat-contacten. Eén daarvan is ‘Het Paiq-team’. Even klikken en je kunt je vraag stellen.

Paiq B.V. is gevestigd op het volgende adres:

Brouwerijstraat 1
7523XC Enschede

Paiq staat geregistreerd bij de KvK onder nummer: 55139612.

Alternatieven

Weet je niet zeker of chatten met mensen waarvan je nog niet weet hoe

ze eruit zien de beste date methode is voor jou? Bekijk dan welke sites misschien beter bij jou passen via onze vergelijkingstool.

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Wat is jouw ervaring met Paiq?

Send this to a friend