Match4me review: dating voor hoger opgeleiden

Match4me is een datingsite voor hoger opgeleiden. Als ware academici hebben we Match4me.nl onderzocht, waarvan je het resultaat in deze paper leest.

Met andere woorden: in deze review lees je alles over de werking, het aanbod en de kosten van Match4me, zodat je een goed onderbouwde beslissing kunt maken over het al dan niet aanmaken van een profiel bij deze datingsite.

Achtergrond van Match4me

Match4me.nl bestaat al sinds 2002 en heeft sindsdien flink aan de weg weten te timmeren: er zijn ook versies voor België, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Kortom er zitten hier geen hobbyisten achter, maar de site wordt door een professionele en internationale organisatie gerund. Een blik op de pagina ‘Over Match4me.nl’ leert ons dat de site een initiatief is van het Rotterdamse bedrijf MatchMedia, dat ook succesvol is in een andere dating-niche met 50PlusMatch.

Iets anders dat ons opvalt zijn de statistieken bovenaan: 47% man, 53% vrouw. Dat gaat tegen de gebruikelijke verhoudingen op datingwebsites in. Normaal gesproken zijn mannen in de meerderheid op datingsites. Maar blijkbaar hebben hoogopgeleide vrouwen moeite om in de offline wereld een serieuze partner te vinden, waardoor ze hun toevlucht tot een site als Match4me zoeken.

Alle leden zijn hoger opgeleide singles, waarvan 58% HBO en 42% WO.

Gratis aanmelden

Tijd voor inschrijving op Match4me. Vanwege onze respectievelijke opleidingen kunnen we ons identificeren met de doelgroep –alleen HBO en WO– dus we hoeven ons niet anders voor te doen dan we zijn. Bij aanmelding moeten we ons geslacht aanklikken en vertellen naar welke sekse we op zoek zijn. Ook mogen we een nickname kiezen (niet langer dan 8 tekens) en moeten we een wachtwoord instellen.

Choose your nickname wisely, want dit is de naam die getoond wordt bij je profiel. Misschien ben je gewend om bij online accounts gekke gebruikersnamen te kiezen, omdat het grappig is, bij een datingsite maak je daarmee niet per se de beste eerste indruk.

De knop met “gratis inschrijven” brengt ons vervolgens naar het échte inschrijfformulier, dat in verschillende stappen is ingedeeld. Met flink doorklikken en -typen kwamen we op de volgende tijdsinvesteringen:

 • Stap 1 (fysieke kenmerken, woonplaats, geboortedatum): 2 minuten
 • Stap 2 (beschrijvende teksten over jezelf maken): 7 minuten
 • Stap 3 (hobby’s, vrije tijd, muziekvoorkeuren): 2 minuten
 • Stap 4 (foto uploaden en bewerken): 1 minuut

Hierna komt er een knop met “direct inloggen” tevoorschijn. Da’s prettig: we hoeven nu eens een keer géén bevestigingslink in onze mailbox aan te klikken. Eens kijken of het de tijd en moeite van de aanmelding waard was.

Mogelijkheden van gratis account

Bij binnenkomst zien we een lijst van (in ons geval) vrouwen die net hun account hebben geüpdatet en vrouwen die voor het laatst zijn ingelogd. Actieve leden, dus. Bovenaan de site verschijnt de knop ‘Zoeken’ met daarachter een uitgebreid formulier. We zijn in dit stadium nog niet zo kieskeurig omdat we vooral willen zien hoeveel zoekresultaten we krijgen.

80% van de leden is boven de 30 jaar. Dit is begrijpelijk: hoe ouder je wordt, des te moeilijker het is om ‘op straat’ de liefde van je leven tegen te komen, vooral als je de eis stelt dat deze hoger opgeleid moet zijn.

Hoewel je dus ook als twintiger hier de liefde kunt vinden hebben 30-plussers meer keus.

Matchpercentage

De resultaten staan gerangschikt op basis van het matchpercentage. Het matchpercentage geeft aan in hoeverre de getoonde profielen aan jouw voorwaarden voldoen.

Je kunt zelf een percentage instellen. Wil je dat er aan 100% van jouw voorwaarden wordt voldaan krijg je uiteraard minder profielen te zien dan wanneer je wat minder kieskeurig bent.

Profielen bekijken

Als je van de zoekresultaten doorklikt naar de profielen van de gebruikers, loop je al snel tegen de beperkingen van je gratis account aan. Zo kun je maar één profielfoto van iemand zien. Als een gebruiker er méér heeft geüpload, heb je een betaald account nodig om die te bekijken.

Levenswaaarden

Een optie die we interessant vonden, was die van ‘Levenswaarden’. Sommige singles hebben deze aan hun account toegevoegd. Het is een schematische weergave van wat iemand belangrijk vindt in het leven: materiële zaken, persoonlijke ontwikkeling, religie, familie, kinderen, bewust leven, enzovoort. Je hebt het gevoel dat je iemand al helemaal kent voordat je een berichtje stuurt. Tegelijkertijd geeft dit enorm veel voer voor gespreksonderwerpen.

Levensinvulling en levenswaarden
Schematische weergave van de levensinvulling en levenswaarden van je potentiële date.

Kans op antwoord

Ook opvallend is, in de linker zijbalk, een groene cirkel met daarin de kans op antwoord van die gebruiker. Met andere woorden zie je hoezeer je je best moet doen om op te vallen en een antwoord van die persoon te krijgen. Hadden méér datingwebsites deze toevoeging maar!

Kans op antwoord
Bij een Match4me profiel kan je zien wat de kans is dat je een antwoord krijgt.

Berichten sturen

Berichten sturen of chatten met andere leden is zeer beperkt mogelijk met een gratis account, hiervoor moet je een betalende gebruiker zijn. Als gratis lid kan je alleen reageren op berichten van een betalend gebruiker. Je zit hiermee erg in een afwachtende positie.

Het gratis lidmaatschap is er dus vooral om te zien welke mogelijkheden deze site biedt, wat een vrij gangbare constructie is bij datingsites.

Mogelijkheden en kosten van een betaald abonnement

Zoals je hierboven zag, is het gratis om je in te schrijven op Match4me. Je krijgt daarmee een volledig profiel, waarmee je meteen vindbaar bent voor singles die een redelijk match-percentage met jou hebben. Vervelend is dat je er geen berichtjes mee kunt beantwoorden, laat staan dat je zelf leden kunt benaderen. Het gratis profiel is er dus vooral om een sneak peek te krijgen van de mogelijkheden.

Kosten Match4me

Met een betaald abonnement krijg je volledige toegang tot de functies van Match4me. De kosten van een VIP-account zijn als volgt (ten tijde van het schrijven van dit artikel):

 • 1 maand: € 29,95 per maand
 • 3 maanden: € 19,95 per maand
 • 6 maanden: € 14,95 per maand
 • 12 maanden: € 9,95 per maand

Al vrij vlug na het inloggen kregen wij hier nog een aanbieding bovenop: als we meteen lid werden, zouden we een maand extra krijgen. Met een account van één maand zouden we in werkelijkheid dus twee maanden toegang krijgen.

Mogelijkheden

Als betalend lid krijg je alle functies tot je beschikking die deze datingsite te bieden heeft. Als je serieus werk wilt maken van het vinden van hoog opgeleide single man of vrouw, dan heb je deze functies zeker nodig:

 • Je kunt onbeperkt persoonlijke berichten sturen naar andere leden, en onbeperkt interesse berichten versturen.
 • Als betalend lid kan je één op één chatten met gebruikers.
 • Je kunt zien wie je profiel bezocht heeft.
 • Je kunt blogberichten op Match4me delen (en die van anderen lezen) via een functie die Things2Share heet.

Betrouwbaarheid

Match4me is aangesloten bij het Keurmerk Veilig Daten en Thuiswinkelwaarborg.

Pluspunten en minpunten van Match4me

Match4me is door Tros Radar tot één van de 6 beste datingwebsites van Nederland bekroond. Wie googelt, ziet dat de gebruikerservaringen overwegend positief zijn; en dat is iets wat maar weinig datingsites kunnen zeggen. Er zijn werkelijk maar weinig nadelen van Match4me.nl te bedenken. Op het eerste oog is het een normale datingsite, maar wie er even mee speelt, ziet dat hij keurig in elkaar zit en heel eerlijk naar gebruikers toe is. Het liefst zouden we willen dat hij gratis was, maar we begrijpen dat het team achter de site ook een belegde boterham wil.

We vonden de volgende pluspunten en minpunten het vermelden waard:

Pluspunten

 • Geen nepprofielen
 • Vooral veel 35-plussers
 • Betaalbare lidmaatschappen
 • Levenswaarden van gebruikers bekijken
 • Zie hoe groot je kans is op antwoord van een gebruiker

Minpunten

 • Weinig twintigers
 • Gratis account beperkt

Match4me account verwijderen

Of je nou via Match4me een partner hebt gevonden, of juist minder goede ervaringen met deze site hebt, vroeg of laat zul jij je account willen sluiten.

Gratis en betalende leden kunnen hun Match4me account opzeggen door:

 • In te loggen en vervolgens rechtsboven op het pijltje naast je foto te klikken.
 • Daarna kies je Mijn Profiel.
 • Op de pagina die daarna opent, klik je links op je scherm op Instellingen en Lidmaatschap.
 • Daarna verschijnt links de optie Uitschrijven.
 • Even het kleine blauwe linkje zoeken in de zin Klik hier om je definitief uit te schrijven en je bent klaar.

Gratis account aanmaken

Benieuwd geworden naar Match4me? Neem dan nu een kijkje op de site een maak een gratis account aan via de onderstaande link:

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Wat is jouw ervaring met Match4me?