HappyPancake review: 100% gratis daten (in Zweedse stijl)

HappyPancake? Het klinkt niet superserieus maar wel lekker ongecompliceerd. Op deze van oorsprong Zweedse gratis datingsite draait het naar eigen zeggen dan ook om ‘daten zonder toeters of bellen’.

Geen gedoe dus? Recht op je potentiële partner af? HappyPancake is natuurlijk niet de eerste datingsite die dat belooft. Vaak blijken er dan nog ellenlange vragenlijsten of prijzige abonnementen tussen jou en de beloofde dates te staan. Goed nieuws: beide ontbreken hier.

Scandinavisch succes

Het gratis datingplatform is nog maar sinds februari 2018 beschikbaar in Nederland maar is daarbuiten al langer actief. Niet zonder succes. Sinds het in 2007 in Zweden werd opgericht, werd het daar al snel goed gevonden door mensen op zoek naar een serieuze date. Na het succes in Zweden en Finland moet de rest van Europa er inmiddels dus ook aan geloven. Dat lijkt al met al goed nieuws voor wie niet wil betalen voor toegang tot een poel serieuze gegadigden.

HappyPancake komt uit Zweden.
Tuurlijk, flauw Ikea grapje hier.

Gratis online dating

“Het vinden van ware liefde zou nooit iets moeten kosten”, vinden ze bij HappyPancake. Je vermoedt meteen een addertje onder het gras bij dat soort kreten maar deze datingsite maakt het nog waar ook. HappyPancake is een helemaal gratis datingsite. Voor geen van de opties hoef je te betalen. Sterker nog: al zou je het willen, dan nog zou je hier geen geld kunnen uitgeven aan online daten.

Een gratis datingsite, hoe doen ze dat bij Happy Pancake? Met advertenties. Dat is meteen een van de weinige minpunten aan deze site: af en toe een reclame-banner in beeld. Maar dat is een kleine prijs voor gratis gebruik maken van een datingsite voor de meeste mensen.

Zo werken profielen op HappyPancake

Een ander voordeel van Happy Pancake is dat de drempel qua inschrijven niet zo hoog ligt. Op Happy Pancake is dat in een handomdraai gebeurd. Op andere datingsites is voor inschrijving nog weleens een hele berg persoonlijk gegevens vereist. Op HappyPancake maak je je profiel zo uitgebreid als je zelf wil, maar de minimale vereisten zijn op de vingers van een hand te tellen:

 1. Je e-mailadres: dat moet een bestaand adres zijn. Je activeringslink krijg je namelijk per e-mail toegestuurd. Later kan je er bijvoorbeeld ook selecties van potentiële dates ontvangen.
 2. Je geslacht: weten de andere leden meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben.
 3. Je geboortedatum: je leeftijd wordt namelijk altijd getoond bij je profiel. Bij HappyPancake willen ze dat je er eerlijk over bent en voor je date(s) is dat natuurlijk ook wel zo prettig.
 4. Je woonplaats: handig, want jij ziet of de ander enigszins bij jou in de buurt woont en andersom.
 5. Je seksuele voorkeur: om je te kunnen matchen is het wel zo handig om te weten of je voorkeur uitgaat naar mannen, vrouwen of allebei.

Veel meer dan dat is er dus niet nodig om te kunnen beginnen.

Dat neemt niet weg dat het raadzaam is je eigen profiel specifieker vorm te geven. Want hoe beter je definieert wie je bent en wat je zoekt, hoe groter de kans op een geslaagde match.

De mogelijkheden die je hebt bij het invullen van je profiel zijn enorm uitgebreid.

In het vakje ‘Presentatie’ kan je jezelf kort omschrijven. Daaronder kun je interesses in een groot aantal categorieën aangeven: Eten & Drinken, Hobby’s, Vakantie of Spelletjes bijvoorbeeld. Daarbinnen kan je weer specifieker selecteren. Want je kan wel allebei graag naar de film gaan maar als de een graag horrorfilms kijkt en de ander juist romantische komedies weet je alvast dat de bios geen succesnummer wordt binnen een eventuele relatie. Bij Happy Pancake kan je daarom tot op de film nauwkeurig aanvinken wat je graag kijkt.

Daarnaast heb je de categorieën Uiterlijk, Persoonlijke informatie, Werk en Wereldbeeld. Daarbinnen kan je bijvoorbeeld je lichaamsbouw, sterrenbeeld of politieke voorkeur melden, of je werkt of niet en hoeveel dan ongeveer.

Kortom, je kan het zo gedetailleerd maken als je wil, of juist een beetje mysterie overlaten. Hoe dan ook, een leeg profiel gaat je geen succes opleveren, want je krijgt waarschijnlijk geen reacties op je berichten. Tenzij je ultra knap bent natuurlijk.

Bekijk onze profiel tips als je hulp wilt bij het invullen.

Veiligheid

Het is altijd de grote vraag online: is het echt of niet? Ook bij online dating vormt dit vaak een probleem. Op veel datingsites sterft het van de fake profielen maar ook leugentjes op profielen komen vaak voor. Ziet iemand er bijna te goed uit om waar te zijn, dan laten mensen zo’n profiel voor de zekerheid nog weleens links liggen. Dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren.

Daarom zijn alle leden geverifieerd door de “selfiescanner”. Als je lid wilt worden moet je met de camera van je laptop of telefoon een selfie maken. Als deze is goedgekeurd door een mederwerker krijg je een badge, waaraan andere singles kunnen zien dat je echt bent.

Happy Pancake doet flink zijn best om nep profielen buiten de deur te houden. Waar je bij de meeste datingsites makkelijk met een nep e-mailadres en een willekeurige foto een profiel kunt aanmaken, is dat hier lastiger.

Als je lid wilt worden kan je dit doen door in te loggen met Facebook, of met je telefoonnummer. Voor iemand met slechte intenties zoals bijvoorbeeld een catfish, wordt het zo een stuk lastiger om anoniem lid te worden. Ook van de mensen die alleen even willen kijken zal een deel zich hierdoor laten afschrikken.

Wat is de doelgroep?

Happy Pancake richt zich op singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Verder is iedereen welkom. Ben je puur op zoek naar een one night stand of een seksdate, dan ben je hier niet aan het juiste adres.

Wel zijn de leden eerder wat jonger, 50 plussers zijn hier dus misschien minder succesvol.

Hoe werkt Happy Pancake?

In tegenstelling tot de bekende dating apps swipe je hier niet eindeloos door foto’s heen.

Eenmaal ingelogd kan je in de menubalk linksboven op het kompas-icoontje klikken om te “navigeren” naar potentiële matches. Je komt dan op de pagina “Ontdekken” terecht.

Hier zie je profielen van andere leden, inclusief een fotootje en een stukje tekst. Welke gebruikers je te zien krijgt hangt af van de informatie die je over jezelf hebt ingevuld. De kandidaten worden hieraan gematcht. Als je uitgebreider wilt zoeken kun je zelf de zoekfilters aanpassen. Zo kan je leden vinden die net wat andere interesses hebben dan jijzelf.

Heb je een leuke man of vrouw gevonden, dan kan je diegene een een flirt sturen door op het hartje te klikken. Uiteraard kan je ook direct een berichtje sturen om de chat te starten.

Vanaf daar hangt het van het gesprek af of er meer uit volgt 🙂

Ervaringen

Als je naar de gebruikers recensies voor HappyPancake kijkt, zijn de eerste gebruikers overwegend positief. Een van de weinige nadelen die mensen in hun Happy Pancake reviews noemen, betreft het aantal gebruikers. Op basis van de meeste recensies lijkt groei er voor dit datingplatform gelukkig wel in te zitten. Dat alles helemaal gratis is, wordt uiteraard veelvuldig geroemd. De reclame-uitingen die de kosten dragen, blijven volgens de HappyPancake reviews binnen de perken. Ze storen de meeste gebruikers in ieder geval niet.

Verder lijken de pogingen om nepprofielen te weren succesvol. Een verademing voor ervaren online daters, blijkt uit verschillende reviews.

App

De mobiele site van Happy Pancake werkt prima, maar je kunt ook de app downloaden. Die is zowel voor iOS als voor Android beschikbaar. Om de app te kunnen gebruiken moet je wel eerst even een profiel aanmaken op de site. Niet iedereen is te spreken over de app, dus je kunt er ook voor kiezen om de mobiele website te gebruiken.

Happy Pancake app
Schermafbeelding van de HappyPancake app.

Pluspunten en minpunten van Happy Pancake

Pluspunten

 • Volledig gratis
 • Account aanmaken met Facebook of telefoonnummer, daardoor lastig voor mensen die een nep profiel willen aanmaken.

Minpunten

 • Reclame in beeld

HappyPancake verwijderen

Er zal een moment komen dat je je Happy Pancake account wilt verwijderen. Bijvoorbeeld omdat je geslaagd bent in de liefde, of omdat je toch liever je gelukt op een andere datingsite wilt beproeven.

Gelukkig is je HappyPancake account verwijderen niet moeilijk.

Doorloop de volgende stappen:

 1. Log in via de browser of open de app op je telefoon.
 2. Ga naar accountinstellingen
 3. Kies voor de optie “Account verwijderen”
 4. Vul je gebruikersnaam in (let op: hoofdlettergevoelig)
 5. Klik op “Verwijderen”

Dat was het.

Gratis inschrijven of alternatieven

Je kunt je gratis inschrijven bij HappyPancake.

Wil je eerst weten welke gratis datingsites er nog meer zijn?

Kijk dan hier: Gratis dating.

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Wat is jouw ervaring met HappyPancake?

Send this to a friend