eMatching

eMatching review: Dating voor hoger opgeleiden

Ben jij hoog opgeleid en single? Dan is eMatching misschien de tool die jouw plaatje compleet kan maken.

In deze review lees je alles wat je moet weten over daten bij eMatching.
Schrijf je gratis in

Wat is eMatching?

eMatching is een datingsite speciaal voor hoger opgeleiden. De site bestaat al sinds 1998 en was in Nederland een van de eersten op het gebied van online daten. Je kent hem misschien nog wel van een wat recentere reclame: “De volgende boodschap is niet bedoeld voor mensen voor wie deze eh.. niet bedoeld is.”

Die boodschap viel niet bij iedereen even goed maar duidelijk was hij wel: e-Matching is niet voor iedereen. Op de site kom je alleen mensen tegen die hoger onderwijs genoten hebben, zo beloven ze zelf. En ze doen hard hun best om die belofte waar te maken. Daarom worden foto’s en profielen streng gecontroleerd. Om zo’n profiel aan te maken moet je eerst een uitputtende lijst gegevens over je zelf invullen. “We stellen hogere eisen aan de inhoud van uw profiel dan de meeste andere datingsites”, waarschuwen ze dan ook.

Uitgebreid profiel

In tegenstelling tot veel nieuwe datingsites en apps, draait het bij e Matching om veel meer dan het uiterlijke plaatje. Bij het invullen van je profiel vragen ze om je opleidingsniveau en je inkomenscategorie. Fysieke kenmerken komen aan bod: je lengte, kleur haar en ogen. Of je rookt of drinkt en hoeveel. Wat je lievelingsfilms en –boeken zijn. Laatste drempel zijn de vakken waar je je zelf moet omschrijven en aan moet geven naar wat voor type je precies op zoekt bent.

Het kost dus even wat moeite voordat je staat ingeschreven. Het inschrijven dwingt je goed na te denken over hoe je je wilt presenteren en waar je precies naar op zoek bent. Het voordeel daarvan is wel dat alle andere leden dat als het goed is ook hebben gedaan. Mensen die even vrijblijvend komen kijken of er snel wat te halen valt, zou je hier idealiter dus niet moeten tegenkomen.

e-Matching ervaringen

De uitgebreide profieleisen lijken hun doel niet te missen. Ervaren online daters zeggen bij e-Matching weinig fake profielen tegen te komen. Of het nou je type is of niet, mensen met een e-Matching-profiel zijn serieuze kandidaten. Dat heeft ook een keerzijde. Zo klagen veel mannen over de enorme waslijsten aan eisen die veel vrouwen invullen op hun profiel.

Buiten de persoonlijke frustraties is een groot deel van de ervaringen positief. De site ziet er niet heel spannend uit maar blijkt voor iedereen prima te navigeren. Ook met de klantenservice is het prima geregeld. Er is een helpdesk die je adequaat uit de technische problemen helpt, mochten die zich voordoen. Ook op het gebied van betaling hebben de meeste gebruikers positieve dingen te melden. Er zitten geen addertjes onder het gras. Ook het stopzetten van een abonnement is eenvoudig.

Met de gebruiksvriendelijkheid van de site is dus weinig mis. Ervaringen van anderen bieden natuurlijk geen garantie op dates. Bij de een regent het reacties die tot gezellige dates of zelfs relaties leiden, bij de ander blijft een e Match uit. Waar het verschil hem in zit? Mensen met een succesvol date avontuur wijzen er vaak op dat het loont om aandacht aan je profiel te besteden.

Videochat

Het kan nogal een stap zijn, van een foto op een profiel naar een eerste date in real life. Om jezelf er voorzichtig van te verzekeren dat je wel met die match wil afspreken, is er VideoChat. Als betalend lid mag je tien keer per maand zo’n chat starten of verlengen. De VideoChat duurt vijf minuten maar als hij volgens beide partijen goed verloopt, kan hij met vijf minuten verlengd worden. Er wordt wel gevraagd om de videochat etiquette te respecteren: verbreek het gesprek niet zomaar, overleg na vijf minuten samen wat je doet en laat de ander achteraf weten wat je er van vond.

e-Matching VideoChat
Dit is een door e-Matching gemaakte promotionele afbeelding voor de VideoChat functie.

App

Als je in 1998 al begreep dat een website voor dating een goed idee was, dan heb je anno nu als datingplatform natuurlijk een app. Met de app van e-Matching hoef je niet te wachten tot je weer achter een computer zit. Hij is zowel voor Android als iOS beschikbaar en verkrijgbaar in de Google Play Store en de App Store.

Speeddate: face-to-face contact

Naast alle voordelen heeft online dating één groot blijvend nadeel: je ziet mensen niet in het echt. Voor mensen die daar wel behoefte aan hebben, organiseert e-Matching speeddaten. Die speeddate avonden vinden vooral in de grotere steden plaats. De prijs voor zo’n avond bedraagt 31 euro en daar zitten een drankje en diverse hapjes bij inbegrepen. Bij de samenstelling van de kandidaten wordt goed naar leeftijd gekeken zodat je speeddates altijd ongeveer even oud zijn als jijzelf. Per avond zijn er ongeveer twintig deelnemers. De vrouwen zitten aan een vaste tafel, de mannen schuiven door. Dat doorschuiven gebeurt steeds na een paar minuten. Bij het speeddaten adviseert e-Matching dan ook om niet te formeel te beginnen. Vraag meteen naar wat iemand in zijn of haar vrije tijd doet of wat hem of haar blij maakt.

eMatching speeddate

In totaal duurt zo’n avond speeddaten bij e-Matching ongeveer tweeënhalf uur. Na zeven of acht sessies is er een kwartiertje pauze om even op adem te komen. Achteraf is er altijd nog even tijd om na te praten. Daarnaast zorgt e-Matching vaak voor een locatie waar je nog kunt blijven drinken, loungen of dansen.

Heb je tijdens het speeddaten mensen gesproken met wie je nog weleens zou willen praten, dan kan je dat aangeven op een zogeheten matchkaart. Vond je meerdere kandidaten wel leuk, of wil je simpelweg je kansen spreiden, dan kan je meerdere keren ‘ja’ invullen op de kaart. Hebben een of meerdere van die interessante kandidaten bij jou ook ‘ja’ ingevuld, dan krijgen jullie elkaars voornaam en e-mailadres. Aarzel niet om als eerste contact op te nemen, initiatief nemen wordt in de wereld van het daten vaker wel dan niet beloond.

De datingcoach helpt je op weg

Online dating kan frustrerend zijn; je hebt het gevoel dat je zelf hoogwaardig relatiemateriaal bent, ziet op e-Matching.nl genoeg interessante kandidaten en toch komt het maar niet tot een date. Waar ligt dat aan? Dat kan van alles zijn. Je foto, je omschrijving, een te voorzichtige of juist te assertieve manier van reageren. Zelf zie je dat vaak niet. Daarom heb je toegang tot een online datingcoach. Die helpt je stap voor stap met de beste aanpak om tot een succesvolle match te komen. De online hulp van de datingcoach is alleen beschikbaar voor betalende leden van en kost 35,95 euro extra.

Prijzen

Het is mogelijk om je gratis in te schrijven. Je kiest dan voor een zogeheten passief lidmaatschap. Ben je passief lid dan kan je gewoon een profiel aanmaken en de profielen van andere bekijken. Een nadeel is dat je zelf niemand kan benaderen. Als passief lid zal je moeten wachten op een bericht van een betalend lid. Wel kan je als je eenmaal zo’n bericht hebt ontvangen zelf een bericht terug sturen. Daar zit wel een limiet van vijf keer per dag op. Log je als passief lid meer dan zestien weken niet in op je account, dan wordt je profiel automatisch verwijderd. Zo probeert e-Matching het aantal inactieve accounts te beperken.

Aan een actief lidmaatschap zijn wel kosten verbonden. Hoeveel je betaalt, hangt af van de lengte van je abonnement. De prijzen worden lager naarmate je langer lid bent. Kies je er voor om e-Matching één maand te proberen, dan betaal je €19,95. Betaling gaat per automatische incasso. Wil je na een maand niet verder, dan kan je het abonnement op de site van e-Matching eenvoudig stopzetten. Er worden dan door geen kosten meer in rekening gebracht.

Je krijgt korting zodra je kiest voor een abonnement van langer dan een maand. Kies je voor drie maanden dan krijg je 16% korting op het maandbedrag. De prijs bedraagt dan eenmalig €49,95. Voor zes maanden is de korting 33% en de prijs eenmalig €79,95, voor negen maanden geeft e-Matching maar liefst 44% korting en bedragen de kosten niet meer dan €99,95.

In tabelvorm:

1 maand doorlopend € 19,95 pm
3 maanden eenmalig € 49,95 (16% korting)
6 maanden eenmalig € 79,95 (33% korting)
9 maanden eenmalig € 99,95 (44% korting)

Contact

Niet alle datingsites staan bekend om hun adequate klantenservice. Maar bij e-Matching is contact maken opvallend eenvoudig. Er is natuurlijk een online formulier waar je met je vragen of opmerkingen terecht kan. Maar ook bellen hoort gewoon tot de mogelijkheden. Ze zijn dagelijks van 19.00 tot 21.00 uur bereikbaar op 024-3789706. Doordeweeks kun je ze ook van 10.00 tot 16.00 gewoon bellen. Meer van de schriftelijke communicatie op papier? Post kan naar: Postbus 611, 6500 AP Nijmegen.

Kijkje nemen?

Benieuwd geworden naar e-Matching.nl?
Schrijf je gratis in