Met ChristianMatch ben je nooit alleen

Als vrijgezelle christen kun je er niet omheen: door de vergrijzing en ontkerkelijking wordt het steeds rustiger op de relatiemarkt. Gelukkig maakt internet het een stuk makkelijker om andere gelovige singles te vinden – of je nu hervormd, gereformeerd, reformatorisch, evangelisch of katholiek bent. ChristianMatch is één van de datingsites die in dit gat zijn gesprongen. Je vindt deze website op het adres www.christianmatch.nl.

Als datingsite-experts moesten wij daar natuurlijk het fijne van weten. Daarom hebben we ons aangemeld en vrolijk mee-gedatet. Wel even een disclaimer, voor het geval je het afvraagt: één van ons heeft een christelijke achtergrond, waardoor deze undercover-actie niet bij voorbaat kansloos was.

Gratis aanmelden

Het prettige van ChristianMatch is dat je je gratis aan kunt melden en vervolgens twee weken lang alle functies mag gebruiken. De inschrijving werkt als volgt.

 1. Persoonlijke gegevens
  Hier vul je de gewenste gebruikersnaam in. In de gebruikersnaam mag je geen cijfers verwerken. We vonden het alleen wel vreemd dat ChristianMatch uiteindelijk tóch een driecijferige code aan onze gebruikersnaam toevoegde.
 2. Meerkeuzevragen
  Een lijst van pakweg 25 vragen helpen jouw profiel te completeren. Denk hierbij aan standaardvragen als “rook je?” en “wat is je lichaamsbouw?”, maar ook aan de vraag hoe vaak je naar de kerk gaat.
 3. Profieltekst
  Ga hier maar even goed voor zitten. Want de vraag die ChristianMatch je stelt is geen oppervlakkige. Je hoeft hier maar één veld in te vullen, maar wat moet je nu beantwoorden op de vraag wat het geloof voor jou betekent? De tekst die je hier invult wordt niet alleen door andere bezoekers gelezen, maar ook door de redactie.
 4. E-mail bevestigen
  De laatste stap is even naar je inbox gaan en je e-mailcode te kopiëren. Vul die in en jouw aanmelding is compleet. Of nee, toch niet helemaal. Wat er nog ontbreekt, lees je hieronder.

Handmatige check van je profieltekst

Bij ChristianMatch inloggen gaat niet één, twee, drie. Er kan zomaar een dag overheen gaan voordat je kunt gaan matchen. Zoals de site het zelf verwoordt, “wordt je profiel door iemand van de redactie van ChristianMatch gelezen en geaccordeerd. Dit doen we omdat we ChristianMatch voor iedereen schoon en veilig willen houden.”

Bij ons duurde het 20 uur (doordeweeks) voordat ons profiel werd goedgekeurd. We waren zo slim geweest om, via de optie om gebruikers te zoeken op de homepage, alvast de namen te noteren van dames die we beter wilden leren kennen.

Christian Match dating

2 weken onbeperkte toegang

Na de aanmelding en goedkeuring kun je alle functies van de site gebruiken. Je kunt berichtjes op het forum plaatsen, je mag privéberichtjes naar christelijke singles sturen, alle foto’s bekijken, en ga zo maar door.

De moeite waard?

Uiteindelijk staat of valt een datingsite met de gebruikers erop. ChristianMatch beweert momenteel duizend actieve profielen te hebben. Dat maakt dit een middelgrote datingsite. Wat wel opvalt is dat leden geen foto’s hoeven te uploaden. Tussen de zoekresultaten vind je dan ook veel profielen zonder foto’s, wat ons doet afvragen of het überhaupt actieve profielen zijn.

De meeste gebruikers zijn tussen de 25 en 45 jaar oud – jongere en oudere gebruikers vangen al gauw bot. Maar daarom is het ook zo prettig dat je de service eerst twee weken uit mag proberen, zonder financieel risico. Na twee weken wordt je profiel zonder pardon gedeactiveerd, dus wil je nog langer chatten en daten op ChristianMatch, dan dien je het lidmaatschap zelf actief te verlengen.

ChristianMatch is méér dan een datingsite. De redactie en leden organiseren geregeld excursies. Ook leidt ChristianMatch meerdere malen per jaar speeddating-groepjes op evenementen, zoals de EO Jongerendag. Je zou dus bijna kunnen stellen dat je tot een familie toetreedt.

Kosten ChristianMatch

De kosten voor een ChristianMatch abonnement zijn zeer schappelijk:

Lengte abonnementKosten per maandKosten totaal
1 Maand €10,95 €10,95
3 Maanden €8,32 €24,96
6 Maanden €6,65 €39,90
12 Maanden €5,00 €60,00

ChristianMatch: ervaringen van andere gebruikers

Het is vrijwel onmogelijk dat een datingsite een vijfsterren-waardering krijgt. Want niet iedereen heeft succes, en zo’n rating hangt vaak af van de persoonlijke ervaring. Bij Christian Match dus ook volop gemengde reacties.

 • “Mooie kleuren.”
 • “Weinig heren op leeftijd.”
 • “Veel vrouwen kijken op mijn profiel maar reageren niet.”
 • “Het forum is openbaar en ook voor niet-leden in te zien.”
 • “Er worden door de leden zelf regelmatig uitstapjes georganiseerd.”
 • “Echt triest dat de beheerders van ChristianMatch alle berichten nalezen.”
 • “Op ChristianMatch kreeg ik ineens een mail van een medewerker die zei dat ik te snel mijn contactgegevens doorgaf.”
 • “Terwijl ik met een meisje contact had, werden allebei onze accounts gesloten zonder opgave van reden.”

De negatieve reacties die eruit springen vinden wij wel zorgelijk: het blijkt daaruit dat de beheerders de privéberichtjes van leden lezen om te zien of die wel vroom genoeg zijn. We begrijpen dat ChristianMatch de site clean en veilig wil houden, maar geef gebruikers dan liever een blokkeer-knop. Privacy is op een datingsite van cruciaal belang.

Je ChristianMatch-profiel verwijderen?

Of je nu betaald ChristianMatch-lid bent geweest of niet, je gebruikt deze datingservice natuurlijk niet voor altijd. Wanneer jij je interesse in deze datingsite verliest, kun je jouw ChristianMatch-profiel verwijderen. Daar is helaas (nog) geen knop voor, maar het moet op de ouderwetse manier: door de redactie te mailen op [email protected].

Alternatieven voor ChristianMatch

Ben je niet tevreden met wat ChristianMatch je te bieden heeft dan kan je ook een van de alternatieven proberen: FunkyFish is een concullega datingsite die zich volledig richt op christelijke vrijgezellen. Ook Roots Dating is een aanrader voor wie op zoek is naar een christelijke datingsite.

Daarnaast kan je in de datingsite vergelijker de optie ‘Christelijk’ aanvinken, dan krijg je datingsites te zien waarbij je kunt matchen op geloofsovertuiging. Deze sites zijn dus niet per sé gericht op christenen, maar bieden wel de mogelijkheid tot segmenteren binnen hun leden.

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Wat is jouw ervaring met ChristianMatch?

Send this to a friend