Zo maak je een goed dating profiel (als man)

In dit artikel lees je hoe je een goed datingprofiel maakt als man.

Je kunt je succes met online daten enorm verhogen door voldoende tijd in je profiel te steken.

Een eerste indruk is belangrijk, en online is het eerste dat de ander van jou te zien krijgt je dating profiel.

Hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je een aantrekkelijk profiel maakt.
Hulp nodig? Gebruik onze AI Assistent voor het schrijven van je profieltekst.

Laten we bij het begin beginnen:

De gebruikersnaam

Voordat je zelfs maar kunt gaan nadenken over welke foto je van jezelf op je profiel moet uploaden of welke eigenschappen je in je profielbio moet opschrijven, moet je een gebruikersnaam kiezen.

En je denkt misschien dat het kiezen van een gebruikersnaam gemakkelijk is of dat het niet zo belangrijk is, maar dan heb je het mis.

Het kiezen van een geschikte gebruikersnaam kan je enorm helpen om reacties te krijgen. Of het kan je juist ontzettend tegenwerken.

Als man krijg je ze niet te zien, maar datingsites zitten vol met kerels met rare en oubollige gebruikersnamen. En je wilt niet de kerel zijn wiens gebruikersnaam “hotballs85” is, of althans dat hopen we.

Vrouw kijkt naar dating profiel naam

Doe deze dingen NIET bij het kiezen van een gebruikersnaam:

1. Vunzig taalgebuik

Dit moge duidelijk zijn, maar voor het geval je niet snapt waarom je geen vunzigheden in je profielnaam moet gebruiken, zullen we het uitleggen.

Hoe lollig het misschien ook lijkt, het komt onvolwassen over. Het geeft een onbetrouwbare en niet serieuze indruk af en het zal je daarom niet helpen om een reactie van vrouwen te krijgen.

2. Pseudoniemen

Gebruik geen pseudoniem als je gebruikersnaam, want dat zorgt voor verwarring. Als je opeens anders blijkt te heten kan dat achterdocht opwekken en het maakt het moeilijker voor mensen om je echt serieus te nemen.

Er is geen reden om een andere naam op je profiel te gebruiken. Als je naam Dirk is, gebruik dan bijvoorbeeld de gebruikersnaam Dirk of eventueel Dirk_37 en niet Donnie_Brasco549.

3. Bijnamen

Hetzelfde geldt voor bijnamen. Ook al noemen al je vrienden je bij je bijnaam, en is het een ontzetten coole bijnaam, gebruik hem niet voor je profiel.

Dus ook als je John heet, maar al vrienden noemen je Johny Bravo gebruik je dat niet als profielnaam. Het komt niet serieus over bij een vrouw die op zoek is naar een man. Gebruik gewoon je voornaam of je roepnaam, zo simpel is het.

4. Grappige gebruikersnamen

Bovenstaande regels zijn ook van toepassing op grappig bedoelde gebruikersnamen. Gebruik in godsnaam geen bijnamen zoals Knuffelbeer22, Grotejongen_34, Duracell_Bunny45, Eenzamegast77 en ga zo maar door. Het ziet er oubollig uit en niet als een man die vrouwen zouden willen ontmoeten.

Er zijn nog veel meer categorieën die we hier zouden kunnen noemen, maar we gaan ervan uit dat je het punt snapt. Nu moeten we praten over wat je gebruikersnaam aantrekkelijker maakt voor anderen en waarom minder altijd meer is.

Je moet als volwassene man altijd je echte voornaam als gebruikersnaam gebruiken.

De reden hiervoor is dat je ouder en volwassener lijkt, een man die weet wat hij wil, die geen grappige gebruikersnamen nodig heeft om interessant te zijn en iemand die niet bang is dat anderen zijn naam kennen.

Je moet je gebruikersnaam zien als je visitekaartje.

Introduceer jezelf

Hoe eenvoudiger en professioneler je het maakt, hoe meer kans je hebt om “zaken” te doen. Dus geen vreemde namen. Hou het duidelijk en eenvoudig.

Gebruik gewoon je voornaam als die beschikbaar is en voeg een paar nummers toe zoals je verjaardag of je favoriete nummer, mocht je voornaam al in gebruik zijn.

Op deze manier stel je jezelf voor aan mensen voordat je zelfs maar met ze praat, en geloof me, vrouwen chatten veel liever met een man wiens gebruikersnaam David_34 is dan LickLikeLassie47.

De profielfoto

Nu je een goeie profielnaam hebt gekozen wordt het tijd om aandacht te besteden aan de profielfoto.

Eerlijk is eerlijk, uiterlijk is ook belangrijk als je een goede indruk wilt maken op een datingsite. Dit is namelijk het opvallendste deel van een datingprofiel. Als je een slechte foto gebruikt is de kans groot dat de rest van je profiel niet eens wordt bekeken.

Dit betekent zeer zeker niet dat je een supermodel hoeft te zijn, maar wel dat je foto aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen.

Kies een foto voor je datingprofiel

Basis checklist voor je profielfoto:

 • Gebruik niet de foto van iemand anders.
 • Verberg je gezicht niet / plaats geen profielfoto waar je domme gezichten maakt, enz.
 • Kies geen foto waar je op staat met een of andere mooie auto, of andere bling bling als profielfoto. Geloof ons, het geeft een compleet verkeerde indruk aan de dame die de foto ziet.
 • Plaats geen foto’s waar je te formeel of te informeel gekleed bent.
 • Kies geen foto met je moeder als je profielfoto. (Mocht je denken dat dit je gevoelige kant toont… vrouwen zullen je bewust of onbewust inschatten als moederskindje dat op zoek is naar een  nieuwe vrouw in zijn leven die voor hem zorgt. Dat wil niemand.)
 • Gebruik geen foto die een van de twee uitersten laat zien – geen foto waarop je overkomt als een creepy looner maar ook geen foto waarop je het feestbeest uithangt. In het eerste geval zal je de meeste vrouwen afschrikken, in het tweede geval word je niet gezien als “boyfriend material”.
Heb je geen goeie foto’s van jezelf? Maak ze dan met deze handleiding: Zo maak je een goede profielfoto.

Je persoonlijke eigenschappen

Deze gegevens moeten te allen tijde kloppen. En houd ze up to date.

Checklist voor je persoonlijke eigenschappen:

 • Geef geen valse naam.
 • Geef geen valse leeftijd. Of je nu in de twintig bent of in de veertig, dames (ouder of jonger) zullen je hoe dan ook aardig vinden.
 • Lieg niet over je woonplaats.
 • Lieg niet over je opleidingsniveau.
 • Wees eerlijk over je uiterlijke kenmerken.

Kortom, beschrijf jezelf zoals je bent. Je valt direct door de mand als je op een date opeens anders bent dan je hebt gezegd – en dan sta je meteen met 5 – 0 achter.

Benieuwd waarover het meest wordt gelogen op datingprofielen? Vaak voorkomende leugentjes op datingsites.

Hobby’s en interesses

Om een bredere indruk te geven van je persoonlijkheid kan je bij veel datingsites van allerlei onderwerpen aangeven of je die leuk vindt of juist niet leuk. Zo kan de ander zich snel een beeld van je vormen.

In dit geval heb je de volledige vrijheid om te schrijven wat je maar wilt, zolang je er maar eerlijk over bent.

 • Schrijf niet dat je het leuk vindt om romantische kaarslichtdinertjes te houden, terwijl we allemaal weten dat je liever een vette hap bij de Mac haalt.
 • Beweer niet dat je van romantische films houdt als je eigenlijk alleen bij Grindhouse Planet Terror niet in slaap valt.

Nog beter, vertel niet alleen wat je interesses zijn, maar laat het zien. Bijvoorbeeld, je houdt van honden, en je hebt een huisdier. Schrijf niet alleen “dierenliefhebber”. Plaats een speelse foto van jou en je lieve huisdier.

Je “biografie”

De meeste datingsites hebben een ruimte in het dating profiel waarop je jezelf in een verhaaltje kunt omschrijven. Soms is deze ruimte beperkt, soms kan je een heel essay schrijven. Hoe het ook zij, maak gebruik van de ruimte om jezelf te presenteren met een goede profieltekst.

 • Gebruik geen steekwoorden, maar volledige zinnen. Probeer er iets leuks van te maken. Een afgeraffeld of ongeïnspireerd tekstje wekt de indruk dat je niet serieus bent.
 • Concentreer je niet op slechts één aspect van je persoonlijkheid. Laten we aannemen dat je graag naar de sportschool gaat. Maak je biografie niet alleen maar over de sportschool. Dat je sport is positief en aantrekkelijk, maar als dit het enige is wat je te melden hebt dan wordt het vrij snel saai.
 • Probeer met je tekst de nieuwsgierigheid van je potentiële date te wekken en geef haar iets om een vraag over te stellen of wat haar aan het lachen maakt.

En tot slot, vergeet je niet om op je taal te letten…

Let op je taalgebruik bij het invullen van je dating profiel. En dan niet alleen wat je schrijft, maar ook hoe je het schrijft.

 • Schrijf niet in steekwoorden.
 • Vergeet geen leestekens en hoofdletters.
 • Zorg dat er geen spelfouten of andere taalfouten in je tekst zitten. Je hoeft geen Shakespeare te zijn, maar gebruik je spellchecker als dat nodig is.
 • Een emoticon hier en daar mag als het wat toevoegt aan je verhaal.

Tijd voor actie

Nu je weet hoe je dat perfecte profiel kunt maken is het tijd voor actie.

Kies een datingsite met onze vergelijkingstool en scoor je eerste date!

Meer inspiratie nodig? Bekijk deze artikelen:

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Send this to a friend