Zoosk review: Lees alles over deze dating app

In dit artikel lees je wat Zoosk is, hoe het werkt, of het de moeite waard is om ervoor te betalen en of je er leuke singles mee kunt vinden.

Wat is Zoosk?

Zoosk is een dating app. Het was een van de eerste dating apps. De app is in 25 talen beschikbaar en je kan hem in 80 landen downloaden. Wereldwijd hebben zo’n 40 miljoen mensen dat al gedaan. Gezien de 3 miljoen berichten die dagelijks via Zoosk verstuurd worden, maken die er veelvuldig gebruik van. In Nederland is deze dating app echter niet zo heel populair.

De Zoosk app is anders dan andere dating apps door de wijze waarop hij singles probeert te koppelen. Dat verschil zit hem in wat ze zelf ‘behavioral matchmaking’ noemen. De technologie daarachter kijkt naar hoe jij je in de app gedraagt. In wie toon je interesse? Met wie leg je contact? Op basis van die gegevens stelt de app je voor aan singles waarvan het denkt dat ze goed bij je passen.

Zoosk Smart Pick
Met Zoosk Smart Pick op basis van ‘Behavioral Matching’ krijg je inzicht in wat voor types jou leuk vinden.

Het voordeel hiervan is dat je geen ellenlange vragenlijsten of persoonlijkheidstesten hoeft in te vullen. Zonder dat je er zelf veel voor hoeft te doen, selecteert de app op basis van je voorgaande interactie potentiële matches voor je. Zoosk claimt niet dat dit een gegarandeerde weg naar volmaakte liefde is maar denkt wel, zoals ze zelf zeggen, dat er een formule is ‘voor leuk vinden’.

Hoe werkt Zoosk?

Het downloaden van de Zoosk app is gratis, het aanmaken van een Zoosk profiel ook. Dat laatste is in een handomdraai gebeurd. Omdat je met dank aan de behavioral matchmaking niet langer je hele persoonlijkheid in kaart hoeft te brengen, blijven er weinig benodigde gegevens over. Je kan basale dingen als je naam, leeftijd, religie en opleiding invullen. Of je op zoek bent naar mannen of vrouwen, en je eigen geslacht natuurlijk. Het kan een stuk uitgebreider dan dat, maar het hoeft niet.

Er is een app voor Android en iOS:

Zoosk app

Belangrijk onderdeel van je dating profiel vormen uiteraard de foto’s. Het is niet verplicht, maar juist omdat Zoosk zo om interactie op basis van foto’s draait, is het wel aan te raden er een aantal toe te voegen aan je profiel.

Bij Zoosk kan je foto(‘s) laten verifiëren. Mensen denken nogal eens dat accounts op datingsites als Zoosk fake zijn. Om dat te voorkomen kun je de moderators van de site een korte selfie-video sturen. Zij controleren op basis daarvan of je foto’s niet fake zijn. Als dat niet het geval is krijgen je foto’s een groene badge waaraan anderen je geverifieerde account status kunnen herkennen.

Tot zover is een Zoosk account gratis. Zodra je een eigen profiel hebt kan je op zoek naar leuke singles. Heb je die eenmaal gevonden dan kan je een ‘knipoog’ achterlaten om je interesse kenbaar te maken. Vanaf daar kan je zonder te betalen niet heel veel meer.

Om met degene achter dat aantrekkelijke profiel te kunnen chatten, heb je een abonnement nodig. Daarnaast moet je nog maar hopen dat de ander ook een abonnement heeft, want anders is er bij Zoosk geen interactie en dus geen matches mogelijk.

Het is die onzekerheid die de Zoosk app in veel reviews op kritiek komt te staan. Je weet nooit zeker of wat je ziet ook is wat je kunt krijgen. Zelfs als je hebt betaald dus.

Zoosk coins

Om überhaupt berichten te kunnen sturen of te kunnen chatten, heb je dus een lidmaatschap nodig. Daar zijn drie varianten van:

Lengte lidmaatschap
Kosten per maand
6 maanden €15,12
3 maanden €21,16
1 maand €30,24

Om toegang te krijgen tot een aantal premium functies in je account moet je Zoosk Coins kopen. Ook zonder abonnement kan je deze virtuele munten aanschaffen. Met de Zoosk Coins kan je een boost van je profiel betalen. Je profiel wordt dan uitgelicht in de zoekresultaten zodat je – hopelijk – meer reacties krijgt.

Je kunt de Coins ook gebruiken om na het spelen van Carousel een match te ontgrendelen. Carousel toont je snel een groot aantal matches waarop je kunt klikken om je interesse kenbaar te maken. Heeft de ander ook op jouw foto geklikt dan heb je een match. Maar alleen door daarna Zoosk Coins te betalen kan je ook daadwerkelijk contact maken.

Zoosk Carousel
Aafbeelding aangepast voor privacy. Tijdens het spelen van Carousel kan je de gezichten van je potentiële dates gewoon zien.

Wil je iemand meer aandacht geven dan een virtuele glimlach of knipoog, dan kan je met de coins virtuele cadeautjes kopen.

Wil je graag weten of en wanneer je berichten geopend worden? Dat kan. Door te betalen. Je krijgt dan een melding zodra de ontvanger je bericht opent. Om er zeker van te zijn dat degene die je een bericht stuurt het ook daadwerkelijk ziet, kan je wederom Zoosk Coins inzetten. De ontvanger van je bericht krijgt dan een speciale pop-up-melding.

Ervaringen

Het klinkt alsof Zoosk na betaling wonderen zou kunnen doen. Maar in de praktijk blijken de ervaringen met Zoosk bij veel gebruikers erg tegen te vallen. De meest gehoorde klacht over de Zoosk-ervaring betreft het geringe effect van betaling. Veel gebruikers klagen in hun reviews over het feit dat je overal voor moet betalen maar dat dit hun kansen niet lijkt te vergroten. Dat komt Zoosk in veel reviews op een vernietigende één-ster te staan. Vooral mannen delen in hun Zoosk reviews de indruk dat veel van de vrouwelijke profielen fake zijn. Het woord scammer valt eveneens vaak.

Een ander probleem dat veel genoemd wordt, is dat de spoeling dun is. Het lijkt erop dat Zoosk Nederland nog niet veroverd heeft. Stuiten gebruikers op een profiel dat ze aanspreekt, dan blijkt de persoon in kwestie een paar provincies verderop te wonen.

Zoosk verwijderen

Lees hier stap voor stap hoe Zoosk verwijderen in zijn werk gaat.

Alternatieven

Wil je kijken of er een alternatief voor Zoosk is dat beter bij je past?

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Send this to a friend