Skout review: Chatten en daten met de Skout app

Skout is meer een sociaal netwerk dan alleen een datingsite. Je kunt hier terecht om nieuwe mensen te ontmoeten. Ook als je alleen maar zin hebt om met iemand te chatten. Maar de functies die je helpen om van een chat een date te maken zitten ook ingebakken in deze app.

Skout app

De beste manier om Skout te ervaren is middels de app. De GPS op je telefoon geeft Skout namelijk een preciezere locatie, wat betekent dat je ook betere matches krijgt. Het scherm ‘Ontmoeten’ is als het ware je startpagina, waarop je ziet wie er op dit moment online zijn. Je ziet een foto met een naam en de online-status. Als je kiest voor de lijstweergave, komt daar wat meer info bij: de leeftijd en de locatie. Zo kun je nóg sneller kiezen met wie je wilt chatten.

Doorklikken naar het profiel van iemand kan ook. Je ziet dan alle foto’s (tot wel 50) en de profieltekst. Ook zie je of deze persoon op zoek is naar mannen, vrouwen of allebei (altijd handig om te weten). Want op het scherm ‘Ontmoeten’ staan misschien wel de mensen van het geslacht dat je zoekt, maar het kan zijn dat jouw geslacht niet tot hun voorkeuren behoort. Wij zijn van mening dat de makers dat beter hadden kunnen ontwerpen.

Skout app
Schermfbeeldingen uit de Skout app.

Hoe dating op Skout werkt

Meer dan een dating-app is Skout een chat-app. Het maakt het makkelijk om met mensen in de buurt te chatten. Welke mensen tevoorschijn komen, kun je zelf instellen in jouw profiel. Het systeem werkt als volgt.

  1. Registreer je snel en makkelijk met je Facebook- of Google-account.
  2. Upload of verander de foto’s in je profiel.
  3. Spreek mensen in jouw buurt aan.

Inderdaad: bijzonder simpel en gebruiksvriendelijk. Alleen wordt ‘jouw buurt’ nogal ruim genomen als je in een gebied zit met weinig gebruikers. In Nederland vonden we er genoeg chatpartners mee, maar op de Canarische Eilanden praat je al gauw met iemand op het verkeerde eiland, in Marokko of op het Portugese vasteland. Goed kijken naar de afstand, dus!

Skout chat

Een privéchat met iemand starten is makkelijk: je klikt op zijn of haar naam en spreekt die persoon aan. Een antwoord is niet gegarandeerd. Sterker nog, die persoon moet eerst jouw berichtje goedkeuren voordat hij of zij je kan beantwoorden. Maar als dat eenmaal is gebeurd, zie je wanneer de persoon een berichtje aan het typen is en krijg je een rood bolletje te zien als er een nieuw bericht op jou wacht.

Wat ons betreft een prima chatfunctie, maar wel ontbreekt er nog de optie om te zien of iemand je chatbericht heeft gelezen of niet. In WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger zie je wel wanneer je bericht is gelezen. Dat voorkomt misverstanden.

Premium account

Het leuke van Skout is dat je meteen kunt chatten. Jouw profielfoto’s zijn vanaf het begin zichtbaar voor anderen en andermans fotos’ kun jij gewoon bekijken. Maar die advertenties steeds in beeld beginnen na een tijdje wel te irriteren. Gelukkig maakt een Premium-account daar korte metten mee.

Daarnaast is er het swipe-spelletje waarin je, à la Tinder, je interesse in gebruikers kenbaar maakt. Als iemand aangeeft interesse in jou te hebben, krijg je daar een melding van, maar kun je niet zien wie dat is, tenzij je een Premium-lidmaatschap neemt. Dat kost € 9,99 per maand, maar let op: het bedrag wordt automatisch opnieuw afgeschreven als je je niet tijdig afmeldt.

Het nut van de cadeautjes zien we niet in. Dat zijn icoontjes die je in prive-chats kunt versturen, bijvoorbeeld van een kebab of een taxi of een bosje bloemen. Maar goed, met jouw investering in een Premium-pakket krijg je wat punten die je daaraan kunt besteden.

Skout gifts
Dit zijn enkele voorbeelden van cadeautjes die je met Skout premium kunt geven.

Een Premium-functie die wel interessant is, geeft je toegang tot de backstage-foto’s van gebruikers. Dat zijn foto’s die iets pikanter zijn, bijvoorbeeld van een meisje in bikini of een gespierde vent in Speedo. Om die te ontgrendelen betaal je ook weer wat punten, waar de persoon in kwestie een deel van krijgt.

Skout verwijderen? Mail de makers of wacht 60 dagen

Zoals andere chat- en dating-apps geeft Skout je de mogelijkheid om je account de deactiveren. Daarmee is je profiel even onzichtbaar en ontvang je ook geen berichten meer. Handig als je even op vakantie gaat of een maandje geen Premium-gebruiker wilt zijn. Skout heeft het recht om je account volledig te verwijderen als je langer dan 60 dagen niet inlogt.

Skout verwijderen gaat zo:

  1. Open de app
  2. Ga naar ‘Settings’
  3. Tap op de ‘Deactivate account’ knop

Je account wordt nu gedeactiveerd en is niet meer zichtbaar voor anderen. Na 60 dagen wordt je account helemaal verwijderd.

Als je nu meteen al je account wilt verwijderen, dien je een extra stap te nemen. Allereerst deactiveer je je account, en vervolgens stuur je een mail naar [email protected]. Daarin geef je aan dat je geen interesse meer in de service hebt, en dat je hen vriendelijk verzoekt om het account dat bij jouw mailadres hoorde compleet te verwijderen.

Na enkele dagen kun je checken of de makers jouw verzoek hebben ingewilligd. Hoe? Door met jouw eerdere wachtwoord in te loggen. Werkt dat, dan heb je zojuist jouw account gereactiveerd en dien je de support-afdeling wederom aan de mouw te trekken. Maar kom je niet meer binnen met jouw gebruikersnaam en wachtwoord, dan kun je er zeker van zijn dat jouw Skout-gegevens compleet zijn verwijderd.

Onze mening

Na ervaring met Skout op te doen, hebben we een duidelijke mening over deze app en site gevormd. Dit datingnetwerk mag dan wel wat nadelen hebben, zoals advertenties en onzichtbare matches, maar je kunt er meteen mee chatten. Het is zelfs niet ondenkbaar dat je hier een date uit scoort zonder naar een Premium-account te hoeven upgraden. Maar kies je wel voor zo’n Premium-lidmaatschap, dan is je ervaring stukken prettiger. En om de prijs hoef je het niet te laten. Aanrader!

Benieuwd geworden? Neem een kijkje op de website van Skout.com, of bekijk een van de andere dating apps.

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel

Send this to a friend