Kik Messenger: Wat is Kik en is de Kik app geschikt voor dating?

Als je je afvraagt wat Kik Messenger is en of Kik geschikt is voor dating, dan ben je hier aan het juiste adres.

 • Wij leggen je in dit artikel haarfijn uit waar de Kik app voor bedoeld is…
 • Hoe Kik werkt…
 • …en natuurlijk hoe je er de leukste singles mee vindt.

Wat is Kik?

Kik Messenger, vaak afgekort tot Kik, is één van de populairste chat-apps in de Verenigde Staten. Daar maakt de helft van de tieners gebruik van deze app. Via deze app kun je berichten, foto’s, video’s, schetsen en websites versturen. Ook in Nederland kent de app een ruime groep gebruikers.

In België was de app tot voor kort vrij onbekend maar door het uitlekken van naaktfoto’s van een aantal bekende Vlamingen via Kik in september 2020 staat deze app inmiddels bij iedereen op de radar.

Met Kik kan je nieuwe vrienden maken, maar ook daten. Je kunt hier ook terecht als je gewoon leuk wilt chatten.

Eén van de pluspunten van deze mobiele app, is dat hij vrijwel anoniem is. Er wordt om je echte voornaam en achternaam gevraagd, maar die is -anders dan bij Happn of Tinder– niet zichtbaar voor andere gebruikers. Je mag zelf je gebruikersnaam kiezen en de makers beloven dat de verstuurde berichten en afbeeldingen niet op hun servers blijven staan. Je kunt dus tot op zekere hoogte anoniem appen met Kik.

In oktober 2019 is Kik overgenomen door het bedrijf MediaLab, zij hebben aangekondigd de app verder te verbeteren. Zo moet de app sneller worden en minder spam bevatten, maar ook zullen er advertenties worden toegevoegd. Hiermee komt een einde aan het gerucht dat Kik zou stoppen.

Betekenis Kik

De naam Kik heeft geen speciale betekenis. Het is geen acroniem en het heeft geen diepe achterliggende gedachte. Kik heeft zelf de volgende verklaring gegeven: “Toen we een paar jaar geleden een naam voor ons bedrijf probeerden te bedenken, maakten we een lijst van verschillende woorden die beschrijven hoe je spullen van persoon tot persoon verplaatst. We kwamen uit op ‘kick’ en in een moment van genialiteit besloten we de ‘c’ te laten vallen.”

Kik Chat

Als je nog geen vrienden op Kik hebt (wat logisch is als je de app voor het eerst installeert), kun je de app toegang geven tot je telefooncontacten, waarna hij op zoek gaat naar andere gebruikers.

Wat je ook kunt doen, is meedoen in de in de openbare chatrooms. Via het linkje Public Chatrooms kun je een chatroom in jouw interessegebied vinden. De meeste hebben een maximum van 50 deelnemers.

Mocht je privé met iemand willen chatten, dan kan dat ook. Net als bij Tinder en Lovoo kun je zien of jouw berichtje verstuurd is, aangekomen is, of gelezen is.

Kik chat
Chat privé, in groepen vrienden, of in openbare groepen.

Hoe werkt Kik? De meest in het oog springende functies van de Kik chat zijn:

 • Je kan zien of de ander je berichtje gelezen heeft
 • Je kunt zien wanneer je gesprekspartner in Kik Messenger online is en aan het typen is
 • Videochat
 • Foto’s, video’s en andere bestanden naar elkaar versturen
 • Irritante gebruikers kan je blokkeren
 • Schetsen maken en met elkaar delen
 • Groepschat

Kik video chat

Met de Kik video chat optie kan je met tot 6 personen tegelijk videobellen.

Anders dan je misschien gewend bent van andere chat apps, werkt de Kik video chat niet fullscreen, maar in kleine ronde schermpjes ( ‘bubbles’). Zo kan je de app op de achtergrond nog gebruiken voor text chatten.

Zo start je een video chat:

 1. Zoek een vriend in de lijst van vrienden waarmee je wilt chatten en open jullie chat.
 2. Tik vervolgens op het kleine cameraknopje in de rechterbovenhoek van het scherm.

Is Kik Messenger ook beschikbaar voor de PC?

Kik is gemaakt voor de smartphone – zo kun je de app makkelijk toegang geven tot je foto’s en video’s, en kun je er overal en altijd mee chatten. Maar laten we eerlijk zijn: als je op je desktop-computer of laptop aan het werk bent, is het een stuk prettiger als je op dat grotere scherm jouw berichten kunt lezen, nietwaar? En het schrijven op een echt toetsenbord is stukken sneller.

Er is geen officiële Kik Messenger PC applicatie en er is ook geen online versie via de Kik website, maar dat betekent niet dat het niet kan :).

Via het programma Bluestacks kun je heel makkelijk Kik Messenger op je PC installeren. Je kunt Bluestacks hier downloaden. Bluestacks is een Android emulator. Dat is software die het Android-besturingssysteem binnen een apart venster simuleert. Vervolgens kun je daarmee de Kik-app downloaden. Een andere goeie emulator is Memu Play.

Kik app

Met zo’n aparte naam is het logisch dat de schrijfwijze ervan verschilt. Zo zijn er gebruikers die het hebben over de Kick app en deze zoekopdracht ook in Google Play of de App Store invullen.

Via de volgende linkjes hoef je helemaal niet te zoeken.

Kik Messenger downloaden kan hier:

Kik Messenger

Is Kik geschikt voor daten?

Ja. Deze app is niet alleen bedoeld om vriend(inn)en mee te maken, maar is ook een geschikt voor het flirten en, uiteindelijk, daten. Het feit dat je met iedereen een privégesprek kunt starten, helpt daarbij.

Voor de duidelijkheid: er is dus geen aparte Kik dating app, het is aan jou hoe je de app gebruikt. Vergelijk het met uitgaan naar een café, daar kan je gewoon met iemand praten, vrienden maken of flirten en daten.

Als je echt op zoek bent naar een serieuze relatie is dit misschien niet de beste plek om te zoeken. Je kunt dan beter gebruik maken van een reguliere datingsite met gecontroleerde profielen van singles die ook op zoek zijn naar een serieuze relatie. Dan weet je in ieder geval zeker dat iedereen die je spreekt dezelfde intentie heeft (en niet tot jouw teleurstelling alleen op zoek blijkt te zijn naar een friends with benefits relatie o.i.d.).

Kik sexting

De anonimiteit van deze chat-app en de pikante namen van sommige groepen nodigen uit tot ondeugende chats. Kik sexting is dan ook een veel voorkomende bezigheid. Of het nu in een groep is of privé met een verleidelijke chatpartner, Kik biedt volop mogelijkheden voor sexting.

Kik sexting gay

Je kunt Kik uiteraard ook als gay chat app gebruiken, want de app richt zich niet specifiek op een bepaalde doelgroep. Wel denken we dat je meer succes hebt met een echte gay dating app waar alle gebruikers met hetzelfde doel aanwezig zijn. Gay chatten kan bijvoorbeeld op Bullchat of Grindr, of kijk hier voor een overzicht met alle beschikbare gay apps en sites.

Hoe kan je Kik verwijderen?

Kik verwijderen is heel eenvoudig. Gebruik je een iPhone of iPad, druk dan met je vinger drie vinger op het icoontje, totdat het gaat ‘dansen’. Eén keer drukken op het kleine kruisje dat op het icoontje verschijnt, en de app verdwijnt van je apparaat.

Gebruik je een Android-apparaat, dan klik je via de Play Store door naar “Mijn apps en games”. Via de optie “Geïnstalleerd” vind je alle apps die op jouw smartphone of tablet staan, met daarnaast een knop om ze te verwijderen.

Kik messenger app verwijderen

Let wel op dat de Kik app verwijderen jouw account niet verwijdert. Wanneer je Kik weer opnieuw installeert, zie je jouw laatste privéchats en groepchats op een rijtje. In de privéchats zijn alle gedeelde berichten en media verdwenen, maar bij de groepchats kun je naar boven scrollen om te kijken wat je in jouw afwezigheid gemist hebt.

Kik account verwijderen

Je Kik account verwijderen is een drastische maatregel; weet je zeker dat je hiertoe wilt overgaan? Als je het helemaal gehad hebt met deze chat-app, dan kun je via deze link jouw account laten deleten. Je hebt daarvoor jouw gebruikersnaam, je e-mailadres en een reden voor het verwijderen nodig (Kik vraagt daarom).

Wat zijn Kik alternatieven?

Ben je op zoek naar een alternatief voor Kik, bekijk dan een van de andere dating apps. Of kies een datingsite via de datingsitevergelijker.

Veelgestelde vragen

Waarom gebruiken mensen Kik?

Mensen gebruik Kik om te chatten met vrienden om onbekenden, om nieuwe vrienden te maken, en om te flirten of te daten. Kik wordt ook als hookup app gebruikt.

Is Kik te vertrouwen?

De Kik app zelf is betrouwbaar en niet schadelijk om te installeren. Maar omdat je in contact kunt komen met onbekende mensen moet je in het gebruik wel voorzichtig zijn. Je weet niet of iemand goede intenties heeft en wel is wie hij/zij zegt te zijn.

Hoe kan ik iemand vinden op Kik?

Je kunt iemand vinden op Kik door te zoeken op gebruikersnaam. Ook kun je Kik toegang geven tot je adresboek, de app zoekt dan gebruikers die jij ook kent. Deze laatste optie is niet privacy-vriendelijk.

Is je e-mail zichtbaar op Kik?

Het e-mailadres dat je gebruikt voor het aanmaken van je Kik account kan door andere gebruikers worden gebruikt om jou te vinden en als vriend toe te voegen.

Geschreven door Anouk Vos
Dating adviseur Anouk schrijft voor DatingGuru.nl over haar visie op daten, datingsites en de liefde in het algemeen. Daarnaast is ze dol op uitgaan, reizen en lekker eten met vrienden.

Deel dit artikel

Send this to a friend