Ghosting

Ghosting: Wat is het en waarom doen mensen het?

Sinds online dating gemeengoed is geworden, valt het woord ghosting ook steeds vaker. Maar wat is ghosting precies?

Wat ghosting?

Met de term ghosting wordt bij dating bedoeld dat de persoon met wie je aan het daten bent van het ene op het andere moment onaangekondigd niks meer van zich laat horen. Hij of zij belt of appt je niet meer en reageert ook niet meer op social media of welke andere contactpogingen van jouw kant dan ook.

Een vervelende situatie, want je weet dat de persoon in kwestie waarschijnlijk gewoon voortleeft maar contact leggen blijkt onmogelijk. En je weet niet waarom.

Met het laagdrempeliger worden van online dating gebeurt dit steeds vaker. Bij datingapps zoals Tinder beslis je binnen een paar seconden of je iemand wel of niet aantrekkelijk vindt, en ook contact maken is binnen enkele tellen gedaan. Nu contact leggen met een potentiële partner steeds eenvoudiger wordt, vinden mensen het ook steeds gewoner om dat contact ook net zo snel en plotseling weer te verbreken. Je zou kunnen zeggen dat dates een soort consumptie artikel zijn geworden.

Ghosting is niet iets dat door het ene geslacht vaker gedaan wordt dan door het andere. Vrouwen blijken het ongeveer even vaak te doen als mannen. Het kan na een paar dates gebeuren maar er zijn ook mensen die na een maandenlange relatie doodleuk zonder tekst en uitleg verdwijnen.

Wat is ghosting
Ghosting leidt vaak tot veel verdriet en onbegrip bij degene die ghosted wordt.

Waarom verbreekt je date het contact zo plotseling?

Steeds meer mensen hebben ervaring met hoe ghosting dating een behoorlijk pijnlijke aangelegenheid kan maken. Het ene moment app je elke dag met iemand die je wel ziet zitten, het andere moment is de radiostilte compleet. Slachtoffers van ghosting blijven dan ook met een hoop onbeantwoorde vragen zitten.

Ten eerste weet je vaak niet eens of je date er wel bewust voor gekozen heeft om niets meer te laten horen. Voor hetzelfde geld is hem of haar iets overkomen en weet jij van niets. De vraag die mensen zich daarna natuurlijk stellen is: waarom? Als er geen ongelukkig noodlot in het spel is, waarom hoor je dan niets meer? Heb je iets gedaan dat een onzichtbare druppel vormde?

Ghosting dater is plotseling verdwenen
Aaaand it’s gone.

De redenen verschillen natuurlijk van persoon tot persoon, maar de voornaamste reden dat ghosting bij dating zoveel voorkomt is waarschijnlijk dat het zo ontzettend makkelijk is en dat het zonder consequenties blijft. Het is voor een heleboel mensen een hele aantrekkelijke manier om dat ingewikkelde gesprek te vermijden. Veel mensen denken dat het contact onaangekondigd verbreken minder pijnlijk is dan iemand in zijn of haar gezicht te zeggen dat een gedeelde toekomst er toch echt niet in zit.

Ghosting is bij online dating extra makkelijk omdat je vaak nog geen netwerk deelt. Er zijn geen vrienden die je er op aanspreken dat de ander graag een verklaring zou hebben voor je plotselinge verdwijning.

Waarom doet ghosting zo’n pijn?

In tegenstelling tot wat veel mensen die voor ghosting kiezen denken, is het voor de achterblijver vaak ontzettend pijnlijk. Gedumpt worden is nooit leuk, maar het niet weten waarom verhevigt de pijn alleen maar. Het kan mensen emotioneel beschadigen, stellen psychologen dan ook. Om een afwijzing een plek te kunnen geven, is het belangrijk om de achterliggende reden te weten. Het ontbreken daarvan zorgt eerst vaak voor kortstondige woede. Maar de onzekerheid die daarna optreedt, leidt bij veel mensen uiteindelijk tot een negatief zelfbeeld waar ze nog veel te lang mee rondlopen.

Wat te doen na ghosting?

Daar zit je dan. Iemand wil je niet meer zien en vindt je schijnbaar zelfs niet belangrijk genoeg om te vertellen waarom. Veel mensen betrekken het doodzwijgen op zichzelf en nemen het op als een persoonlijk falen.

In werkelijkheid ligt de schuld natuurlijk bij de ander. Er is vooral iets mis met iemand die niet de moeite neemt om jou te vertellen dat het niets gaat worden tussen jullie. Kiezen voor ghosting is in feite weinig meer dan laf vluchtgedrag. Het is vooral een teken dat degene waar je eerst misschien nog wel toekomst in zag niet in staat is om op een volwassen manier met je te communiceren.

Het eerste wat je te doen staat als dit je is overkomen, is je afvragen of dit het soort persoon is waar je graag mee wilt zijn. Eerlijk is eerlijk, dat wil natuurlijk niemand. Dus: tel je zegeningen, wacht nog even tot die emotionele wonden echt geheeld zijn en open je favoriete dating-app weer eens, of kijk eens bij de datingsite vergelijker.