Wat is een rebound relatie?

Een rebound relatie is een relatie die iemand aangaat om een stukgelopen relatie te vergeten.

Overmand door verdriet stort diegene zich in de armen van een nieuwe ‘liefde’ in de hoop weer op te vrolijken. Je zou dus kunnen zeggen dat iemand die dit doet de ander ‘gebruikt’ om geen pijn van liefdesverdriet te hoeven voelen.

Toch is een rebound relatie niet per se slecht, zo wijst onderzoek uit. Maar het is wel belangrijk dat beide partners er met dezelfde verwachtingen in staan. Als jij een relatie aangaat met iemand wil je natuurlijk wel weten of dit een serieuze kans van slagen heeft of dat jij de rebound bent.

In dit artikel lees je het volgende:

Wat betekent rebound?

De Engels term ‘rebound’ betekent zoiets als ‘terugstuiteren’. Deze rebound betekenis slaat in de context van relaties op het vrijwel onmiddellijk weer terugkeren naar de relatiestatus ‘bezet’ nadat een relatie is uitgegaan.

Iemand gunt zichzelf dus niet de tijd om de vorige relatie te verwerken, maar gaat meteen van de ene relatie in de andere over.

Uit angst om alleen te zijn en zijn of haar emoties te confronteren, begint diegene in korte tijd al aan een nieuw liefdesavontuur.

Wat zijn de kenmerken van een rebound relatie?

Hoe weet je of je zelf een rebound relatie bent aangegaan?

Vaak willen beide partners niet toegeven wat er aan de hand is, en in sommige gevallen hebben ze het niet eens door.

Als je zelf het gevoel hebt een dergelijke relatie te zijn aangegaan, kun je daar meer zekerheid over krijgen door te checken hoeveel tijd er zat tussen het uitmaken van de oude relatie en het aangaan van de nieuwe.

Een vuistregel is dat je minimaal één maand nodig hebt voor elk jaar dat de relatie duurde. Als je na een liefdesrelatie van vijf jaar binnen vijf maanden weer een partner hebt, bestaat de kans dat je een relatie hebt die je als rebound zou kunnen zien.

Let op: dit is een mogelijkheid, maar geen absolute waarheid.

Een tweede signaal is of je nog dagelijks aan je ex denkt.

Blijf je in je hoofd maar malen over de voorbije relatie, over waar het fout ging en wat je beter had kunnen doen, dan ben je nog niet klaar voor een nieuwe relatie.

Heb je die toch, dan is de kans groot dat je in een rebound relatie zit die als functie heeft om jou af te leiden.

Echte liefde of rebound?

Hoe weet je of jij de rebound bent?

Als jij een partner hebt die net uit een langdurige relatie kwam, zou het weleens kunnen zijn dat jij alleen maar de troostende schouder voor die ander bent. Dat is op zich niet erg als jij ook alleen op zoek bent naar een leuke tijd, maar als jij de ander oprecht leuk vindt dan begeef je je op glad ijs.

Maar hoe weet je nou zeker of je in een rebound relatie zit?

Er is geen algemene stelregel om te bepalen of je een rebound bent, maar de volgende checklist kan je helpen om wat meer duidelijkheid te krijgen:

Vraag jij je af “ben ik een rebound”? Beantwoord dan de volgende vragen met ja of nee.

  1. Je partner komt net uit een vorige relatie.
  2. Je partner praat nog vaak over zijn of haar ex.
  3. Je partner vergelijkt jou vaak met zijn of haar ex.
  4. Spullen of foto’s van de vorige partner zijn nog prominent aanwezig het de woning van je partner.
  5. Je partner gebruikt jou om zijn of haar ex jaloers te maken, bijvoorbeeld door je mee te nemen naar plekken waar deze ex ook aanwezig is.
  6. Je partner lijkt geen interesse te hebben in een serieuze relatie met jou.

Hoe vaker jij deze vragen met “ja” hebt beantwoord, des te groter is de kans dat jij in een rebound relatie zit.

Kan een rebound relatie werken?

Een rebound is vaak geen goede basis voor een nieuwe liefde. Zoiets werkt dus zelden. Als je het liefdesverdriet hebt verwerkt, bestaat het risico dat je die nieuwe partner met andere ogen ziet.

Maar ook hier willen we een slag om de arm nemen: het kan natuurlijk zijn dat je de liefde van je leven tegen het lijf bent gelopen, kort na het verbreken van een lange liefdesrelatie.

Het is in elk geval belangrijk dat je jouw verdriet een plekje geeft. Neem daarom geen overhaaste beslissingen, zoals samenwonen, een huis kopen, trouwen of kinderen krijgen.

Jouw nieuwe partner weet natuurlijk dat je net een relatiebreuk achter de rug hebt (toch?) en zal daar begrip voor tonen.

Psychologische duiding

Mensen hebben verschillende manieren om het uitgaan van romantische relaties te verwerken. De één rouwt en trekt zich terug in huis, met eindeloze Netflix-sessies tot gevolg.

Anderen duiken het nachtleven in en verdrinken hun verdriet. En weer anderen zoeken steun, troost en afleiding in de armen van een ander.

Rebound relaties komen bij allerlei persoonlijkheden voor. Wel is het zo dat dit type relaties vaak terugkeert; iemand die dit soort relaties aangaat doet het vaak niet voor het eerst of het laatst.

Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Is een rebound relatie slecht?

Hoewel een rebound relatie vaak als iets negatiefs wordt gezien hoeft dit niet zo te zijn. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen die een nieuwe relatie aan zijn gegaan kort na de vorige zich zelfverzekerder gingen voelen en makkelijker over hun ex heen kwamen.

De snelheid waarmee een volgende relatie werd aangegaan werd geassocieerd met een betere psychologische en relationele gezondheid.

Redenen voor het aangaan van een rebound relatie

Psychologen noemen meerdere mogelijke redenen waarom mensen direct weer terug in een relatie willen nadat de vorige is stukgelopen:

  • Afleiding van negatieve emoties
  • Zelfvertrouwen opkrikken
  • Een gemis opvullen
  • Wraak nemen op de ex

Afleiding van negatieve emoties

De periode nadat een relatie is uitgegaan is moeilijk voor veel mensen. De positieve gevoelens die een nieuwe relatie geeft kunnen helpen om af te leiden van de pijn en het verdriet.

Zeker voor mensen met een angstige hechtingsstijl geeft een nieuwe relatie iets om op te focussen.

Zelfvertrouwen

Als je de relatiebreuk ziet als een persoonlijk falen omdat jij niet leuk of knap genoeg was, dan kan het zijn dat je op zoek gaat naar bevestiging van jezelf. Je wil dus weer iemand vinden die jou leuk vindt want hierdoor krijgt je zelfvertrouwen een boost.

Een gemis opvullen

Voor sommige mensen is het aangaan van een verbintenis met een nieuwe partner een manier om een leegte die zij ervaren op te vullen. Deze leegte kan iets emotioneels zijn, bijvoorbeeld een karaktereigenschap die je heel fijn vond bij je vorige partner en die je ook weer terugziet in je nieuwe partner. Maar de leegte kan ook van meer wereldse aard zijn zoals financiële zekerheid of de beschikking hebben over een auto.

Wraak nemen

Het stuklopen van een relatie leidt soms tot gevoelens van woede. Dit komt vaker voor bij mensen met een angstige hechtingsstijl of een gepreoccupeerde hechtingsstijl en bij degene die de breuk niet initieerde.

Deze woede vertaalt zich in de behoefte om wraak te nemen op de ex, bijvoorbeeld door eerder weer een nieuwe partner te hebben of door te proberen de ex jaloers te maken met een nieuwe vlam.

Waar vind je een rebound relatie?

Een rebound relatie vind je overal: op straat, in de kroeg, op verjaardagsfeestjes en ga zo maar door. Misschien ken je iemand in je vriendenkring die in zo’n ongezonde relatie verkeert, of wellicht heb je jezelf erop betrapt.

Wil je bewust op zoek naar rebound om je vorige relatie te vergeten dan zijn datingsites een prima optie. Bij de meeste sites kan je aangeven wat je motivatie is en kan je dus gericht op zoek naar iemand die ook alleen een casual relatie zoekt. Er zijn ook dating apps die zich goed lenen voor het vinden van een hook-up.

Wees eerlijk tegen je nieuwe relatie

Als je zelf een rebound relatie bent begonnen is het belangrijk dat je eerlijk bent; zowel tegen jezelf als naar de ander toe.

Vraag je bijvoorbeeld eens goed af waarom je die relatie begonnen was. Vond je het misschien te moeilijk om het liefdesverdriet te dragen en wilde je die pijn verdrijven? Hoeveel voel je nou écht voor die nieuwe persoon?

Luister naar je hart en beantwoord deze vragen eerlijk. En wees daarna eerlijk naar je nieuwe lover toe, om te voorkomen dat je valse hoop bij die persoon schept en zelf een hartenbreker wordt.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde artikelen in de kennisbank:

 

Geschreven door Onno de Boer
Dating coach en ervaringsdeskundige Onno onderwerpt voor DatingGuru.nl datingsites aan een kritische blik. Ook deelt hij hier zijn eigen hoogtepunten en dieptepunten met online dating.

Deel dit artikel