rebound relatie

Wat is een rebound relatie?

Een rebound relatie is een relatie die iemand aangaat om een stukgelopen relatie te vergeten. Overmand door verdriet stort diegene zich in de armen van een nieuwe ‘liefde’ in de hoop weer op te vrolijken. Je zou dus kunnen zeggen dat iemand die een rebound relatie aangaat, de ander ‘gebruikt’ om geen pijn van liefdesverdriet te hoeven voelen.

Wat betekent de term rebound relatie?

De Engels term ‘rebound’ betekent zoiets als ‘terugstuiteren’. En dat slaat op het uitraken van een relatie en het vrijwel onmiddellijk terugkeren naar de relatiestatus van ‘bezet’. Iemand met een rebound relatie gunt zichzelf dus niet de tijd om een verbroken liefdesbetrekking te verwerken.

Uit angst om alleen te zijn en zijn of haar emoties te confronteren, begint diegene in korte tijd al aan een nieuwe relatie. Vaak willen beide partners niet toegeven wat er aan de hand is, en in sommige gevallen hebben ze het niet eens door.

Wat zijn de kenmerken van een rebound relatie?

Als je zelf vermoedt een rebound relatie te zijn aangegaan, kun je daar meer zekerheid over krijgen door te checken hoeveel tijd er zat tussen het uitmaken van de oude relatie en het aangaan van de nieuwe. Een vuistregel is dat je minimaal één maand nodig hebt voor elk jaar dat de relatie duurde. Als je na een relatie van vijf jaar binnen vijf maanden weer een partner hebt, bestaat de kans dat dit een rebound relatie is. Let op: dit is een mogelijkheid, maar geen absolute waarheid.

Een tweede signaal is of je nog dagelijks aan je ex denkt. Blijf je in je hoofd maar malen over de voorbije relatie, over waar het fout ging en wat je beter had kunnen doen, dan ben je nog niet klaar voor een nieuwe relatie. Heb je die toch, dan is dat waarschijnlijk een rebound relatie die als functie heeft om jou af te leiden.

Mannen gaan vaker een rebound relatie aan dan vrouwen.

Echte liefde of rebound?
Nieuwe liefde of welkome afleiding?

Hoe weet jij of je de rebound bent in een relatie?

Als jij een partner hebt die net uit een langdurige relatie kwam, zou het weleens kunnen zijn dat jij de rebound van die persoon bent; de troostende schouder.

Kan een rebound relatie werken?

Een rebound is vaak geen goede basis voor een relatie. Zoiets werkt dus zelden. Als je het liefdesdriet hebt verwerkt, bestaat het risico dat je die nieuwe partner met andere ogen ziet. Maar ook hier willen we een slag om de arm nemen: het kan natuurlijk zijn dat je de liefde van je leven tegen het lijf bent gelopen, kort na het verbreken van een lange relatie.

Het is in elk geval belangrijk dat je jouw verdriet een plekje geeft. Neem daarom geen overhaaste beslissingen, zoals samenwonen, een huis kopen, trouwen of kinderen krijgen. Jouw nieuwe partner weet natuurlijk dat je net een relatie achter de rug hebt (toch?) en zal daar begrip voor tonen.

Wat is de psychologie achter een rebound relatie?

Mensen hebben verschillende manieren om het uitgaan van romantische relaties te verwerken. De één rouwt en trekt zich terug in huis, met eindeloze Netflix-sessies tot gevolg. Anderen duiken het nachtleven in en verdrinken hun verdriet. En weer anderen zoeken steun, troost en afleiding in de armen van een ander.

Een rebound relatie kan bij allerlei persoonlijkheden voorkomen. Wel is het zo dat zo’n type relatie vaak terugkeert; dat degene die zo’n rebound relatie begint dit niet voor het eerst of het laatst doet. Totdat de les is geleerd.

Waar vind je een rebound relatie?

Een rebound relatie vind je overal: op straat, in de kroeg, op verjaardagsfeestjes en ga zo maar door. Misschien ken je iemand in je vriendenkring die in zo’n ongezonde relatie verkeert, of wellicht heb je jezelf erop betrapt. Hoe dan ook, die bewustwording is een goede eerste stap.

Wees eerlijk tegen je nieuwe relatie

Als je zelf een rebound relatie bent begonnen is het belangrijk dat je eerlijk bent; zowel tegen jezelf als naar de ander toe. Vraag je bijvoorbeeld eens goed af waarom je die relatie begonnen was. Vond je het misschien te moeilijk om het liefdesverdriet te dragen en wilde je die pijn verdrijven? Hoeveel voel je nou écht voor die nieuwe persoon? Luister naar je hart en beantwoord deze vragen eerlijk. En wees daarna eerlijk naar je nieuwe partner toe, om te voorkomen dat je valse hoop bij die persoon schept en zelf een hartenbreker wordt.

Toe aan een nieuwe relatie?

Ben je toe aan een nieuwe relatie? Doe dan nu de datingsitevergelijker om er een te vinden!